•  
  • Belépés | Regisztráció
SZOMBAT 20/12/2014
Eurosport
 

Home Snooker

 

Snooker

21/06/2012 - 12:17 - Updated 22/06/2012 - 01:00

Baljós árnyak


Baljós árnyak - Snooker
Eurosport

Lassan egy hónapja nem jelentkeztem, de most már itt az ideje ismét bekapcsolni a blogot, hiszen beindul az új szezon.

Ezen a héten rendezik az első pontszerző versenyt, az APTC (Ázsiai PTC) sorozat első állomását. Ezt még nem közvetíti az Eurosport, de a következő heti Wuxi Classicról már élőben fogunk jelentkezni. No de ezekről a versenyekről majd később. Most nézzünk meg néhány érdekes és fontos eseményt az elmúlt másfél hónapból.

A legnagyobb jelentőségű történés egy nem-történés: Ronnie O’Sullivan nem írta alá a szerződését. Az immár négyszeres világbajnok túlságosan sűrűnek tartja a menetrendet, és nem hajlandó – ahogy mondta – engedni Barry Hearn zsarolásának, miszerint minden versenyen részt kell venni. Ez azt jelenti, hogy néhány hónapot (4,5,6 ??) ki fog hagyni, és ezzel együtt a Premier Ligából is kivonta magát.

Baljós árnyak - Snooker

O’Sullivan mellett Higgins sem lesz ott a Wuxi Classicon, és rajtuk kívül további öt top 16-os játékos nem nevezett az ausztráliai versenyre. Wuxiban ott lesz a nagyágyúk többsége, de a bendigói torna megszenvedheti azt, hogy az utóbbi két világbajnok mellett Trump, Williams, Maguire, Allen és Dott sem indul. Mindez azt is jelenti, hogy Ausztráliában a világranglista 24-dik Joe Perry is kiemelt lesz, ami példátlan dolog.

Két klasszis hiánya egy versenyen még nem számít katasztrofálisnak, de hét ilyen szintű név távolmaradása már elgondolkodtató kell hogy legyen. A ’bojkott’ oka a nagyon komoly távolság mellett minden bizonnyal a 46%-os adó is, ami a játékosok pénznyereményeit sújtja. Plusz a játékosoknak kell állniuk az utazásuk és a szállásuk költségeit, és ez összességében azt jelenti, hogy csak keveseknek éri meg a macerát, és nekik sem különösebben.

Ennyit a negatív előjelekről.

Baljós árnyak - Snooker

A skótok az utóbbi években nem sok mindennek örülhettek a snooker terén, és az utánpótlásuk sem látszott biztosítottnak. Márpedig Hendry visszavonulása után Higgins, Maguire és Dott, azaz három 30 feletti játékosuk maradt az elitben. Rajtuk kívül ott van még a profik között Campbell, Burnett és McManus, de ők már sok sikerre nem számíthatnak. Skócia egyetlen reménysége Anthony McGill volt az utóbbi időkben, aki 21 éves, és még nem jutott el pontszerzőn a főtábláig, de legalább van már egy PTC elődöntője. Most csatlakozik a skót különítményhez két fiatal srác. Scott Donaldson az egyikük, aki 18 évesen megnyerte az Európa-bajnokságot, mégpedig lenyűgöző fölénnyel. A 19 éves Michael Leslie a másik skót reménység, aki az U21-es Európa-bajnokság győzteseként kapott profi státuszt.

Skócia tavaly nem rendezett semmilyen pontszerző versenyt, még csak egy árva PTC-állomást sem. Figyelembe véve, hogy milyen játékosok érkeztek Skóciából, és hogy igen sokáig volt verseny is Anglia északi szomszédságában (Scottish Open, Players Championship, Grand Prix, majd World Open), ez a tény minden bizonnyal elkeserítette a rajongókat odafent. Idén ugyan ismét nem lesz pontszerző versenyük, de egy kis-pontszerző PTC versenyt megkaptak a skótok, egész pontosan Ravenscraig városka.

Baljós árnyak - Snooker

További hírek: Mark Allent 10000 fontos büntetéssel sújtotta a snooker szövetség. Allen a világbajnokság első fordulójában kikapott Cao Yupengtől, majd csalónak nevezte a kínaiakat. A pénzbüntetés felett felfüggesztettet is kapott: három hónapos eltiltás vár rá, ha a következő hat hónapban megsérti a szövetség szabályzatát. Azt hiszem, Allen olcsón megúszta a dolgot.

Lejátszottak két „barátságos” versenyt. Az Austrian Opent Mark Williams nyerte, a Pink Ribbont pedig Stuart Bingham. Mindkettőjüknek van hova előrelépniük, ugyanis Williams a tavalyi két döntője óta, Bingham pedig az ausztrál verseny megnyerése óta gyengélkedik.

Rekordot döntött a Wuxi Classic selejtezőjében Dominic Dale és Peter Lines. Kettejük mérkőzésének negyedik frame-jében összesen 192 pont született (108-84). Dale 60, Lines 36 pontnyi hibát követett el. Ezzel egy húszéves rekord dőlt meg, melyet Sean Storey és Graham Cripsey tartottak az 1992-es Asian Open selejtezője óta. A frame-et egyébként Lines, a mérkőzést viszont Dale nyerte 5-4-re.

 

Hozzászólok

 

 

Eurosport - Buzás Gábor

Program kereső: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Snooker

Ding az új világelső - de miért? - Snooker

Snooker - Ding az új világelső - de miért?

Egy év késéssel, de végre van ázsiai világelső.

Dráma - Snooker

Snooker - Dráma

Váratlanul sima, majd váratlanul szoros lett a UK döntője. Ronnie O'Sullivan a bajnok.

13X147 - Snooker

Snooker - 13X147

Ronnie O'Sullivan tovább javította rekordját.

Ronnie 147-es brékje felgyorsítva - Snooker

Snooker - Ronnie 147-es brékje felgyorsítva

Ronnie O’Sullivan tegnap, születésnapja előestéjén 6-0-ra legyőzte korábbi edzőpartnerét, Matt Seltet.

Sztár születik! - Snooker

Snooker - Sztár születik!

James Cahill félelmet nem ismerő játékkal győzte le Ding Junhuit.

Selby mehet babázni - Snooker

Snooker - Selby mehet babázni

A 60-on kívüli Morristól kapott ki, amivel oda a világranglista első hely is...

Ronnie még ma is bánja - Snooker

Snooker - Ronnie még ma is bánja

A kivonulásról, a sikerekről és a mostani tömeges versenyről írt a UK kapcsán

Kifordult Ronnie bokája - Snooker

Snooker - Kifordult Ronnie bokája

Rövid snooker hírek Yorkból, köztük egy igen fontos.

Ronnie KO - Snooker

Snooker - Ronnie KO

Három elődöntős már megvan a Champion of Champions tornán

Ding az első csoportgyőztes - Snooker

Snooker - Ding az első csoportgyőztes

A kínai sztár izgalmas csatában kerekedett Hawkins fölé.