•  
  • Belépés | Regisztráció
Szerda 23/04/2014
Eurosport
 

Home

 

Sports Car

28/04/2008 - 15:24

A második számúak napja


A második számúak napja - Sports Car
From Official Website

Fordulatos, izgalmas és nem utolsó sorban szoros küzdelemben a Le Mans Sorozat második versenyét is egy Peugeot 908-as sportkocsi nyerte, igaz ezúttal a második számú

Eurosport 2008-04-28

 

A második számúak napja - Sports Car

Az évnyitó barcelonai futamot nem egészen egy hónappal követte a második verseny, melyet a villámgyors monzai pályán rendeztek. Az időmérő edzésen tarolt a két Peugeot, Nicolas Minassiannak és Pedro Lamynak köszönhetően a 7-es és a 8-as rajtszámú autó is az első sorba minősítette magát. A különbségeket szemlélve aztán még inkább elkerekedhet a szemünk, a 3. és 4. helyet megszerző két Audi R10 ugyanis majdnem 2 másodpercet kapott a francia riválisoktól. Ismét megbizonyosodhattunk tehát, hogy a Peugeot-k idén valamivel gyorsabbak, mint a németek, ám egy 1000 km-es versenyen a megbízhatóság sokszor többet ér a sebességnél.

Az első óra elteltével azonban úgy tűnt az audisok ezen a téren is elmaradnak a franciáktól, a Dindo Capello / Allan McNish páros ugyanis mintegy 20 perc után gyakorlatilag teljesen leírta győzelmi esélyeit. Capello ugyanis 280 km/h sebességnél ütközött a DTM-ből érkező Vanina Ickx-szel, aminek egy több mint negyed órás szerviz lett az eredménye. McNish az abszolút 41. helyen, 8 kör hátrányban térhetett vissza a pályára, a pontszerzés azonban így is meglett, az egyes Audi 6.-ként zárt.

A második számúak napja - Sports Car

A futam elején remekül ment viszont a Charouz csapat Lola-Aston Martinja, amely egy óra elteltével 22 másodperces előnnyel vezetett. A vadonatúj 2008-as Lola kasztnit, és egy GT1-es kategóriájú Aston Martin DBR9-ből származó V12-es motort ötvöző autót a verseny előtt igen sokan támadták. Igaz a baj nem is velük, hanem a szabályokkal van, ha van egyáltalán. A regulák szerint ugyanis, aki nem épített versenymotort, hanem széria erőforrást használ (a GT1-es autók motorjait is ide sorolják), az tágabb légszűkítőt kap. A többi benzinmotort alkalmazó P1-es csapat szerint azonban ez a szabály túlzott előnyhöz juttatja Jan Charouzt és Stefan Mücke-t, egyesek szerint egész pontosan plusz 50 LE-t jelent. A válasz persze nem késett a Prodrive által működtetett csapat vezetője George Howard-Chappell részéről sem, aki elmondta, egyrészt mindenki számára nyitott a lehetőség, hogy GT1-es motort használjanak, másrészt pedig adjanak nekik egy zsák pénzt, és akkor majd építenek maguknak verseny erőforrást, de addig is leginkább hagyják őket békén.

A Lola-Aston Martin tündöklése azonban kérészéletű volt, a második órában ugyanis elektromos hiba miatt többször is a boxba kényszerültek, amivel végül 13 körös hátrányt gyűjtöttek össze, és végül örülhettek hogy kategóriájukban beértek az egy pontot jelentő 8. helyre.

A második számúak napja - Sports Car

A balszerencse az első futamon győztes Marc Gene / Nicolas Minassian páros számára is második órában köszöntött be. Éppen Minassian ült az autóban, amikor hajtásproblémák miatt 13 percet kellett a szerelőknél vesztegetni, ami 9 körös hátrányban jelent meg.

Az élen tehát ottmaradt a két nagy rivális két második számú egysége, a Pedro Lamy / Stephan Sarrazin vezette 8-as Peugeot, és a 2-es Audi, melyen Alexander Premat és Mike Rockenfeller osztoztak. A harmadik helyen ekkor a két évvel ezelőtti bajnok Emmanuel Collard / Jean-Christophe Boullion pescarolos páros haladt, míg a negyedik egy Courage- Oreca Judd volt, Stephane Ortelli-jel és Soheil Ayarival a volán mögött.

A harmadik óra viszonylagos csendben telt el az élen, Sarrazinék egy kör előnnyel vezettek az Audi, kettővel pedig a Pescarolo és az Courage- Oreca előtt.

A második számúak napja - Sports Car

Az utolsó előtti 60 percben aztán ez utóbbi kettőt is elérte a végzet. Ayariéknak 3 óra 15 percnél az első kerékagy táján akadtak komoly problémáik, a javítás 18 percig tartott, Collard viszont negyed órával később szimplán falnak csapata a Pescarolot, amivel a teljes versenyének véget vetett.

Az utolsó óra aztán döbbenetesen szoros és izgalmas csatát hozott. Az egész azzal kezdődött, hogy 4 óra 10 percnél Stephane Ortelli hatalmasat esett. A Courage-Oreca többször meg is pördült a levegőben, közben átrepült a pálya fölött, és majdnem eltalálta Allan McNish Audiját, végül pedig ripityára törve állt meg a szalagkorlát mellett. A francia csodával határos módon bokatöréssel megúszta a szörnyű balesetet.

A pálya azonban tele volt törmelékkel, így beküldték a biztonsági autót. Ekkor éppen Mike Rockenfeller és az Audi R10 állt az élen, hiszen utoljára a Peugeot-s egység volt a szerelőknél. A 908-ast vezető Lamy azonban félve, hogy lemarad vetélytársától sárga zászló alatt előzött meg egy lekörözendő versenyzőt, amiért ugye 'stop and go' büntetés jár. Csakhogy nem sokkal az eset után Lamy beérte Rockenfellert és meg is előzte őt, ám a két autó összeért, és a Peugeot kasztnija kihasította az Audi egyik kerekét. Míg szegény Rockenfeller lassú tempóban vánszorgott vissza a szerelőihez, Lamy gyorsan letudta a büntetést, és ezzel el is dőlt a verseny.

A második számú Peugeot végül mindössze 47 másodperces előnnyel nyert a második számú Audi előtt, míg a dobogó legalsó fokára a Pescarolo csapat második számú egysége állhatott fel, melyen Harold Primat és Christophe Tinseau osztoztak. Ők egyébként hatalmasat csatáztak a – kapaszkodjanak meg – szintén második számú Creation Aim autóval, amely a leintés előtt 5 körrel még őrizte a bronzos pozíciót, akkor azonban kénytelenek volt átadni azt a sokkal erősebb Pescarolonak.

A második számúak napja - Sports Car

A Creation legénysége egyébként érdekesen alakult ki erre a versenyre, hiszen eredetileg két járművet indítottak volna, ám Jamie Campbell-Walter megsérült az időmérőn, így társa, Stuart Hall végül becsatlakozott a kettesszámú autó legénysége, Robbie Kerr és Bruce Jouanny mellé.

5. a Peugeot első számú autója, 6. pedig az Audi egyes legénysége lett, hetedikkén a Rollcenter csapat Pescaroloját, míg 8. ként a Lola-Aston Martint intették le a P1-es mezőnyben.

A P2-eseknél a kisebb problémák ellenére hármas sikert arattak a Porsche RS Spyderek, a győzelmet végül az Essex csapat szerezte meg, a Jos Verstappent is soraiban tudó Van Merksteijn, és a Horag Racing előtt.

A maroknyi GT1-es mezőnyben a Modena csapat Aston Martin DBR9-ese ezúttal legyűrte az Luc Alphand Adventures két Corvettjét, míg a GT2-eseknél a Porsche kettős győzelemmel vágott vissza a Ferrarinak a Barcelonai vereségért.

Ami az összetettek állását illeti, a P1-ben a Premat / Rockenfeller páros 16 ponttal áll az élen, második a Gene / Minassian kettős 14-gyel, harmadik a Lamy / Sarrazin duó 11-gyel.

A P2-ben Peter Van Merksteijn és Jos Verstappen, a GT1-ben Patrice Goueslard és Guillaume Moreau, míg a GT2-ben Pierre Ehret és Pierre Kaffer áll a lista elején.

A következő futamra május 11-én kerül sor Spa-Francorchampsban, amiről, ahogy már megszokhatták közvetítést láthatnak majd az Eurosporton.

 

 

További cikkek:

A legnehezebb verseny

Eurosport - Lantos András

Program kereső: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Sports Car

A Toyota győzelme, Fisichella balszerencséje - Sports Car

Sports Car - A Toyota győzelme, Fisichella balszerencséje

Bahreinben a Toyota magabiztosan verte az Audit, Giancarlo Fisichella elbukta a bajnoki címet és még egyéb izgalmas események is történtek.

Kiss Pál Tamás az élmezőnyben - Sports Car

Sports Car - Kiss Pál Tamás az élmezőnyben

Kiss Pál Tamás az ötödik helyen végzett a 2013-as Autó GP bajnokságban.

A kilencesek – gyász és öröm - Sports Car

Sports Car - A kilencesek – gyász és öröm

Allan Simonsennek kilenc perc jutott 24 órás le mans-i autóversenyből.

Sports Car - Le Mans összefoglaló

Le Mans összefoglaló

Audi, vagy Toyota? - Sports Car

Sports Car - Audi, vagy Toyota?

Ez a nagy kérdése az idei, 90-ik Le Mans-i autóversenyek. Amely már 81-ik alkalommal 24 órás, és amelyet gyakorlatilag teljes terjedelemben közvetítünk

Sports Car - 24 órás Le Mans

Duvalé a pole pozíció

Sports Car - Road to Dubai

Road to Dubai

Miről is van szó? Elmondom - Sports Car

Sports Car - Miről is van szó? Elmondom

Az LMS annyit tesz, Le Mans Series, az ILMC, Intercontinental Le Mans Cup. Előbbi sorozat már 2004 óta fut, utóbbi most vasárnaptól.

Aszfalton és murván 2009  - Sports Car

Sports Car - Aszfalton és murván 2009

Le Mans és az ehhez kapcsolódó sorozatok

Ekström a bajnokok bajnoka - Sports Car

Sports Car - Ekström a bajnokok bajnoka

1988 óta évről évre megrendezik Henri Toivonen emlékére a Bajnokok Tornáját.