•  
  • Belépés | Regisztráció
HÉTFŐ 27/04/2015
 

Home

 

Sports Car

28/04/2008 - 15:24

A második számúak napja


A második számúak napja - Sports Car
From Official Website

Fordulatos, izgalmas és nem utolsó sorban szoros küzdelemben a Le Mans Sorozat második versenyét is egy Peugeot 908-as sportkocsi nyerte, igaz ezúttal a második számú

Eurosport 2008-04-28

 

A második számúak napja - Sports Car

Az évnyitó barcelonai futamot nem egészen egy hónappal követte a második verseny, melyet a villámgyors monzai pályán rendeztek. Az időmérő edzésen tarolt a két Peugeot, Nicolas Minassiannak és Pedro Lamynak köszönhetően a 7-es és a 8-as rajtszámú autó is az első sorba minősítette magát. A különbségeket szemlélve aztán még inkább elkerekedhet a szemünk, a 3. és 4. helyet megszerző két Audi R10 ugyanis majdnem 2 másodpercet kapott a francia riválisoktól. Ismét megbizonyosodhattunk tehát, hogy a Peugeot-k idén valamivel gyorsabbak, mint a németek, ám egy 1000 km-es versenyen a megbízhatóság sokszor többet ér a sebességnél.

Az első óra elteltével azonban úgy tűnt az audisok ezen a téren is elmaradnak a franciáktól, a Dindo Capello / Allan McNish páros ugyanis mintegy 20 perc után gyakorlatilag teljesen leírta győzelmi esélyeit. Capello ugyanis 280 km/h sebességnél ütközött a DTM-ből érkező Vanina Ickx-szel, aminek egy több mint negyed órás szerviz lett az eredménye. McNish az abszolút 41. helyen, 8 kör hátrányban térhetett vissza a pályára, a pontszerzés azonban így is meglett, az egyes Audi 6.-ként zárt.

A második számúak napja - Sports Car

A futam elején remekül ment viszont a Charouz csapat Lola-Aston Martinja, amely egy óra elteltével 22 másodperces előnnyel vezetett. A vadonatúj 2008-as Lola kasztnit, és egy GT1-es kategóriájú Aston Martin DBR9-ből származó V12-es motort ötvöző autót a verseny előtt igen sokan támadták. Igaz a baj nem is velük, hanem a szabályokkal van, ha van egyáltalán. A regulák szerint ugyanis, aki nem épített versenymotort, hanem széria erőforrást használ (a GT1-es autók motorjait is ide sorolják), az tágabb légszűkítőt kap. A többi benzinmotort alkalmazó P1-es csapat szerint azonban ez a szabály túlzott előnyhöz juttatja Jan Charouzt és Stefan Mücke-t, egyesek szerint egész pontosan plusz 50 LE-t jelent. A válasz persze nem késett a Prodrive által működtetett csapat vezetője George Howard-Chappell részéről sem, aki elmondta, egyrészt mindenki számára nyitott a lehetőség, hogy GT1-es motort használjanak, másrészt pedig adjanak nekik egy zsák pénzt, és akkor majd építenek maguknak verseny erőforrást, de addig is leginkább hagyják őket békén.

A Lola-Aston Martin tündöklése azonban kérészéletű volt, a második órában ugyanis elektromos hiba miatt többször is a boxba kényszerültek, amivel végül 13 körös hátrányt gyűjtöttek össze, és végül örülhettek hogy kategóriájukban beértek az egy pontot jelentő 8. helyre.

A második számúak napja - Sports Car

A balszerencse az első futamon győztes Marc Gene / Nicolas Minassian páros számára is második órában köszöntött be. Éppen Minassian ült az autóban, amikor hajtásproblémák miatt 13 percet kellett a szerelőknél vesztegetni, ami 9 körös hátrányban jelent meg.

Az élen tehát ottmaradt a két nagy rivális két második számú egysége, a Pedro Lamy / Stephan Sarrazin vezette 8-as Peugeot, és a 2-es Audi, melyen Alexander Premat és Mike Rockenfeller osztoztak. A harmadik helyen ekkor a két évvel ezelőtti bajnok Emmanuel Collard / Jean-Christophe Boullion pescarolos páros haladt, míg a negyedik egy Courage- Oreca Judd volt, Stephane Ortelli-jel és Soheil Ayarival a volán mögött.

A harmadik óra viszonylagos csendben telt el az élen, Sarrazinék egy kör előnnyel vezettek az Audi, kettővel pedig a Pescarolo és az Courage- Oreca előtt.

A második számúak napja - Sports Car

Az utolsó előtti 60 percben aztán ez utóbbi kettőt is elérte a végzet. Ayariéknak 3 óra 15 percnél az első kerékagy táján akadtak komoly problémáik, a javítás 18 percig tartott, Collard viszont negyed órával később szimplán falnak csapata a Pescarolot, amivel a teljes versenyének véget vetett.

Az utolsó óra aztán döbbenetesen szoros és izgalmas csatát hozott. Az egész azzal kezdődött, hogy 4 óra 10 percnél Stephane Ortelli hatalmasat esett. A Courage-Oreca többször meg is pördült a levegőben, közben átrepült a pálya fölött, és majdnem eltalálta Allan McNish Audiját, végül pedig ripityára törve állt meg a szalagkorlát mellett. A francia csodával határos módon bokatöréssel megúszta a szörnyű balesetet.

A pálya azonban tele volt törmelékkel, így beküldték a biztonsági autót. Ekkor éppen Mike Rockenfeller és az Audi R10 állt az élen, hiszen utoljára a Peugeot-s egység volt a szerelőknél. A 908-ast vezető Lamy azonban félve, hogy lemarad vetélytársától sárga zászló alatt előzött meg egy lekörözendő versenyzőt, amiért ugye 'stop and go' büntetés jár. Csakhogy nem sokkal az eset után Lamy beérte Rockenfellert és meg is előzte őt, ám a két autó összeért, és a Peugeot kasztnija kihasította az Audi egyik kerekét. Míg szegény Rockenfeller lassú tempóban vánszorgott vissza a szerelőihez, Lamy gyorsan letudta a büntetést, és ezzel el is dőlt a verseny.

A második számú Peugeot végül mindössze 47 másodperces előnnyel nyert a második számú Audi előtt, míg a dobogó legalsó fokára a Pescarolo csapat második számú egysége állhatott fel, melyen Harold Primat és Christophe Tinseau osztoztak. Ők egyébként hatalmasat csatáztak a – kapaszkodjanak meg – szintén második számú Creation Aim autóval, amely a leintés előtt 5 körrel még őrizte a bronzos pozíciót, akkor azonban kénytelenek volt átadni azt a sokkal erősebb Pescarolonak.

A második számúak napja - Sports Car

A Creation legénysége egyébként érdekesen alakult ki erre a versenyre, hiszen eredetileg két járművet indítottak volna, ám Jamie Campbell-Walter megsérült az időmérőn, így társa, Stuart Hall végül becsatlakozott a kettesszámú autó legénysége, Robbie Kerr és Bruce Jouanny mellé.

5. a Peugeot első számú autója, 6. pedig az Audi egyes legénysége lett, hetedikkén a Rollcenter csapat Pescaroloját, míg 8. ként a Lola-Aston Martint intették le a P1-es mezőnyben.

A P2-eseknél a kisebb problémák ellenére hármas sikert arattak a Porsche RS Spyderek, a győzelmet végül az Essex csapat szerezte meg, a Jos Verstappent is soraiban tudó Van Merksteijn, és a Horag Racing előtt.

A maroknyi GT1-es mezőnyben a Modena csapat Aston Martin DBR9-ese ezúttal legyűrte az Luc Alphand Adventures két Corvettjét, míg a GT2-eseknél a Porsche kettős győzelemmel vágott vissza a Ferrarinak a Barcelonai vereségért.

Ami az összetettek állását illeti, a P1-ben a Premat / Rockenfeller páros 16 ponttal áll az élen, második a Gene / Minassian kettős 14-gyel, harmadik a Lamy / Sarrazin duó 11-gyel.

A P2-ben Peter Van Merksteijn és Jos Verstappen, a GT1-ben Patrice Goueslard és Guillaume Moreau, míg a GT2-ben Pierre Ehret és Pierre Kaffer áll a lista elején.

A következő futamra május 11-én kerül sor Spa-Francorchampsban, amiről, ahogy már megszokhatták közvetítést láthatnak majd az Eurosporton.

 

 

További cikkek:

A legnehezebb verseny

Eurosport - Lantos András

TV műsor keresés : Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Sports Car

Schumacher fia nyert - Sports Car

Sports Car - Schumacher fia nyert

A hétszeres F1-es világbajnok Michael Schumacher 16 éves fia, Mick, győzelmet aratott az oscherslebeni Formula-4 nyitányán.

Motorosok Le Mans-ban - Sports Car

Sports Car - Motorosok Le Mans-ban

38. alkalommal rajtol el szombaton a 24 órás La Mans-i motorverseny, melyből több órás közvetítést adunk az Eurosport2-n.

Alonso vágyik Le Mans-ba - Sports Car

Sports Car - Alonso vágyik Le Mans-ba

A kétszeres Formula-1-es spanyol világbajnok szívesen indulna a legendás 24 óráson, de a szerződése ezt nem teszi lehetővé.

Izgalmak, balesetek és búcsú - Sports Car

Sports Car - Izgalmak, balesetek és búcsú

Pedig minden olyan jól indult. Simán elrajtolt mind a 26 autó Interlagosban, az Endurance világbajnokság záró, 8-ik futamán

Megtört a jég - Sports Car

Sports Car - Megtört a jég

Noha Bahreiben nem végeztek pontszerző helyen, Sebastian Buemi és Anthony Davidson megnyerték a 2014-es endurance világbajnokságot.

Éjszakai sivatagi show - Sports Car

Sports Car - Éjszakai sivatagi show

Bahreinben rendezik az utolsó előtti autós endurance-világbajnoki fordulót villanyfénynél

Bravó, Kiss Pál Tamás! - Sports Car

Sports Car - Bravó, Kiss Pál Tamás!

Kiss Pál Tamás a második helyen végzett a 2014-es AutoGP bajnokságban.

Amerikai éjszaka - Sports Car

Sports Car - Amerikai éjszaka

Félreértés ne essék, nem a fotósok körében jól ismert, amerikai éjszaka néven futó fényképezési technikára gondoltam a címválasztáskor.

Ismét az Audi - Sports Car

Sports Car - Ismét az Audi

A 66. Spa-i 24 órás után egyrészt ünnepelhettek a négykarikások, másrészt a belgák, miután csapatuk és versenyzőjük egy orrhosszal megelőzte a BMW-t.

Sokadik jubileum - Sports Car

Sports Car - Sokadik jubileum

Egészen pontosan 90 évvel ezelőtt rajtolt az első Spa-i 24 órás, egy évvel Le Mans debütálása után.