•  
  • Belépés | Regisztráció
CSÜTÖRTÖK 17/04/2014
Eurosport
 

Home

 

Labdarúgás

16/07/2007 - 14:37

Játékszabályok


Ausztrál foci - Labdarúgás
Eurosport

Ausztrál foci

A játék eredete:

Ausztrál foci - Labdarúgás

Az ausztrál foci a XIX. században alakult ki, szabályait 1858-ban rögzítették, így bár több más labdajátékhoz (labdarúgás, rugby, amerikai foci) is hasonlíthatnak bizonyos játékelemei, mégis különleges, egyedi és máshoz sportággal nem rokon labdajáték. Kezdetben csupán Ausztrália Victoria államában játszottak a csapatok (VFL-Victorian Football Legaue), de később más államok csapatai is becsatlakoztak és így alakult ki a mostani AFL (Australian Football League) 16 csapatos mezőnye

 

Játéktér:

 

A kriketthez hasonlóan ovális pályán játsszák a játékot. Nincsenek állandó és fix méretei a pályáknak, méretük 135-185 méter hosszúság és 110-155 méter szélesség között megengedett. A sportág őshazája a Melbourne Cricket Ground (MCG) tekinthető ideális pályaméretnek, amely 160 méter hosszú és 141 méter széles.

 

Játékidő:

 

A mérkőzések 4x20 perces negyedekből állnak, az időt futó órával mérik, de csak a tiszta játékidő számít, így általában egy negyed 27-32 perc közötti időtartamig tart. Negyedenként a csapatok térfelet cserélnek.

 

Pontszerzés:

Kétféle módon szerezhető pont: góllal (6pont) és az ún. behind-dal (1 pont). A mérkőzések eredményét is ennek megfelelő bontásban adják meg: pl. a &bdquo6.8 - 44"-es megjelölés azt jelenti, hogy az adott csapat hat gólt és nyolc behind-ot ért el, összesen pedig 44 pontot szerzett. Mindkét csapat gólvonalánál négy-négy pózna (kapufa) áll függőleges helyzetben, melyek között 6,4 méteres távolság van. Gól akkor születik, ha a támadójátékos a tojáslabdát a középen álló két kapufa közé rúgja oly módon, hogy a labdához a védő csapat játékosai nem érnek hozzá. Amennyiben a labda nem a két középső kapufa, hanem az egyik középső kapufa és az egyik oldalsó kapufa között megy át, akkor behindot ítélnek.

 

Játékosok száma:

 

Egy csapatban összesen 22 játékos van egy mérkőzésen, közülük egyszerre 18-an lehetnek a pályán. A négy cserejátékos bármikor becserélhető, folyamatosan lehet cserélni, feltéve, ha a csere az erre a célra kijelölt zónán belül történik meg.

 

Bajnokság lebonyolítása:

 

A tizenhat csapat huszonkét fordulóból álló alapszakaszban mérkőzik meg egymással, mely után a legjobb nyolc folytathatja csak a rájátszásban. Szeptembertől tehát nyolc csapat játszik csak a bajnoki címért, olyan módon, hogy az első a negyedikkel, a második a harmadikkal játszik egy mérkőzést. Ezeknek a találkozóknak a két győztese automatikusan elődöntős már. A két vesztese ennek a párharcnak pedig játszik az 5-8 és a 6-7 győztesével a másik két elődöntős helyért. A két utóbbi meccs győztese játszik a már bent lévő két csapat egyikével a döntőbe jutásért. A rájátszásban nem párharcok vannak, hanem egy-egy mérkőzés dönt a továbbjutásról. Az idei nagydöntő időpontja: 2007. szeptember 29.

 

Egyéb érdekességek:

 

A játékban nincsen les illetőleg nincs kiállítás sem. A súlyos sportszerűtlenségek esetén a mérkőzéseket követően a sportági döntőbizottság videó elemzések alapján dönt a vétkesek felmentéséről illetőleg eltiltásáról. A labdát tilos dobni, csak rúgással, illetőleg az ún. handball-al lehet játékba hozni. Az AFL-ben 16 csapat szerepel, de nem kieséses alapon működik a bajnokság, minden évben ugyanazok a gárdák játszanak, ugyanakkor az utolsó hely (a wooden spoon vagyis fakanál díj) elkerülése is komoly cél a szezon végén a mezőny végén lévő csapatoknak.

 

 

Fontosabb szakkifejezések:

 

MARK: Magyarul talán elkapásra fordítható. Azon játékelemet nevezik így, amikor a játékos a labdát úgy kapja el a levegőből (mielőtt az a talajt érintené), hogy a labda egy rúgást követően legalább 15 métert repült. Markot akkor is el lehet érni, ha az ellenfél vagy a csapattárs rúgott átadása után szerzi meg a játékos a labdát. A mark jelentősége az, hogy ezt követően a játékos szabadrúgáshoz jut vagyis nem támadható és ez különösen az ellenfél 50 méteres vonalán belül jelent nagy előnyt és komoly gólszerzési lehetőséget.

 

RUCKMAN: A csapat azon játékosa, aki a feldobásoknál illetőleg az oldalbedobásoknál ugrik a labdáért. Általában a csapat azon tagja, aki a legmagasabb (ritka a két méter alatti ruckman) illetőleg a legnagyobb a súlypontemelkedése.

 

HANDBALL: Az ausztrál fociban tilos a labda dobása, kézzel csak az ún. handball mozdulattal lehet továbbítani a játékszert. Ekkor a játékos egyik kezével fogja a labdát, a másikkal pedig tenyérrel vagy ököllel továbbüti azt.

 

TACKLE: A szabályos szerelés szakkifejezése. A térd feletti és a váll alatti zóna támadható csak szabályosan. A lábszár, a váll vagy a fej támadása szabálytalan.

 

 

 

További cikkek:

AUSZTRÁL FOCI

Eurosport - Vásárhelyi Tamás

Program kereső: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek

Wiggins és a kihívások - Kerékpár

Kerékpár - Wiggins és a kihívások

Nagyon sokoldalú és még mindig motivált.

Károlyhegy és a többi - Tenisz

Tenisz - Károlyhegy és a többi

Rendes podcasterek lettünk, itt egy újabb kis beszélgetés nektek.

Gesink szívproblémák miatti kényszerpihenőn - Kerékpár

Kerékpár - Gesink szívproblémák miatti kényszerpihenőn

Nagy tehetségnek indult, az elmúlt években azonban nem érte el azokat az eredményeket, amelyeket vártak tőle. Most a karrierje is veszélybe került.

Michelisz: két kör szervó nélkül - WTCC

WTCC - Michelisz: két kör szervó nélkül

Michelisz Norbi számára a vártnál hamarabb ért véget a marrakeshi WTCC hétvége, bár utólag nem biztos, hogy emiatt csak bánkódni érdemes.

„Egy hét pihenő, és kezdjük elölről” - Contador - Kerékpár

Kerékpár - „Egy hét pihenő, és kezdjük elölről” - Contador

Alberto Contador gyakorlatilag hibátlanul zárta a szezon első harmadát

Orosz fölény - Súlyemelés

Súlyemelés - Orosz fölény

Régi igazság, hogy Oroszország súlyemelésben vezető szerepet játszik.

Sykes bombaformában - Superbike

Superbike - Sykes bombaformában

Tom Sykes mindkét futamot megnyerte a Szuperbike vb aragóniai hétvégéjén

Munir El-Haddadi hihetetlen gólja - Labdarúgás

Labdarúgás - Munir El-Haddadi hihetetlen gólja

Munir El-Haddadi hihetetlen gólja

Rossz tréfa - 11 millió forintért - Biatlon

Biatlon - Rossz tréfa - 11 millió forintért

A tavalyival ellentétben ezúttal kevesen nevettek a norvég biatlonos, Emil Hegle Svendsen feszültség levezető mókáján.

Bundás tippek - drájcig - Labdarúgás

Labdarúgás - Bundás tippek - drájcig

Ötön belül vagyunk.