•  
  • Belépés | Regisztráció
PÉNTEK 19/09/2014
Eurosport
 

Home

 

Labdarúgás

16/07/2007 - 14:37

Játékszabályok


Ausztrál foci - Labdarúgás
Eurosport

Ausztrál foci

A játék eredete:

Ausztrál foci - Labdarúgás

Az ausztrál foci a XIX. században alakult ki, szabályait 1858-ban rögzítették, így bár több más labdajátékhoz (labdarúgás, rugby, amerikai foci) is hasonlíthatnak bizonyos játékelemei, mégis különleges, egyedi és máshoz sportággal nem rokon labdajáték. Kezdetben csupán Ausztrália Victoria államában játszottak a csapatok (VFL-Victorian Football Legaue), de késobb más államok csapatai is becsatlakoztak és így alakult ki a mostani AFL (Australian Football League) 16 csapatos mezonye

 

Játéktér:

 

A kriketthez hasonlóan ovális pályán játsszák a játékot. Nincsenek állandó és fix méretei a pályáknak, méretük 135-185 méter hosszúság és 110-155 méter szélesség között megengedett. A sportág oshazája a Melbourne Cricket Ground (MCG) tekintheto ideális pályaméretnek, amely 160 méter hosszú és 141 méter széles.

 

Játékido:

 

A mérkozések 4x20 perces negyedekbol állnak, az idot futó órával mérik, de csak a tiszta játékido számít, így általában egy negyed 27-32 perc közötti idotartamig tart. Negyedenként a csapatok térfelet cserélnek.

 

Pontszerzés:

Kétféle módon szerezheto pont: góllal (6pont) és az ún. behind-dal (1 pont). A mérkozések eredményét is ennek megfelelo bontásban adják meg: pl. a &bdquo6.8 - 44"-es megjelölés azt jelenti, hogy az adott csapat hat gólt és nyolc behind-ot ért el, összesen pedig 44 pontot szerzett. Mindkét csapat gólvonalánál négy-négy pózna (kapufa) áll függoleges helyzetben, melyek között 6,4 méteres távolság van. Gól akkor születik, ha a támadójátékos a tojáslabdát a középen álló két kapufa közé rúgja oly módon, hogy a labdához a védo csapat játékosai nem érnek hozzá. Amennyiben a labda nem a két középso kapufa, hanem az egyik középso kapufa és az egyik oldalsó kapufa között megy át, akkor behindot ítélnek.

 

Játékosok száma:

 

Egy csapatban összesen 22 játékos van egy mérkozésen, közülük egyszerre 18-an lehetnek a pályán. A négy cserejátékos bármikor becserélheto, folyamatosan lehet cserélni, feltéve, ha a csere az erre a célra kijelölt zónán belül történik meg.

 

Bajnokság lebonyolítása:

 

A tizenhat csapat huszonkét fordulóból álló alapszakaszban mérkozik meg egymással, mely után a legjobb nyolc folytathatja csak a rájátszásban. Szeptembertol tehát nyolc csapat játszik csak a bajnoki címért, olyan módon, hogy az elso a negyedikkel, a második a harmadikkal játszik egy mérkozést. Ezeknek a találkozóknak a két gyoztese automatikusan elodöntos már. A két vesztese ennek a párharcnak pedig játszik az 5-8 és a 6-7 gyoztesével a másik két elodöntos helyért. A két utóbbi meccs gyoztese játszik a már bent lévo két csapat egyikével a döntobe jutásért. A rájátszásban nem párharcok vannak, hanem egy-egy mérkozés dönt a továbbjutásról. Az idei nagydönto idopontja: 2007. szeptember 29.

 

Egyéb érdekességek:

 

A játékban nincsen les illetoleg nincs kiállítás sem. A súlyos sportszerutlenségek esetén a mérkozéseket követoen a sportági döntobizottság videó elemzések alapján dönt a vétkesek felmentésérol illetoleg eltiltásáról. A labdát tilos dobni, csak rúgással, illetoleg az ún. handball-al lehet játékba hozni. Az AFL-ben 16 csapat szerepel, de nem kieséses alapon muködik a bajnokság, minden évben ugyanazok a gárdák játszanak, ugyanakkor az utolsó hely (a wooden spoon vagyis fakanál díj) elkerülése is komoly cél a szezon végén a mezony végén lévo csapatoknak.

 

 

Fontosabb szakkifejezések:

 

MARK: Magyarul talán elkapásra fordítható. Azon játékelemet nevezik így, amikor a játékos a labdát úgy kapja el a levegobol (mielott az a talajt érintené), hogy a labda egy rúgást követoen legalább 15 métert repült. Markot akkor is el lehet érni, ha az ellenfél vagy a csapattárs rúgott átadása után szerzi meg a játékos a labdát. A mark jelentosége az, hogy ezt követoen a játékos szabadrúgáshoz jut vagyis nem támadható és ez különösen az ellenfél 50 méteres vonalán belül jelent nagy elonyt és komoly gólszerzési lehetoséget.

 

RUCKMAN: A csapat azon játékosa, aki a feldobásoknál illetoleg az oldalbedobásoknál ugrik a labdáért. Általában a csapat azon tagja, aki a legmagasabb (ritka a két méter alatti ruckman) illetoleg a legnagyobb a súlypontemelkedése.

 

HANDBALL: Az ausztrál fociban tilos a labda dobása, kézzel csak az ún. handball mozdulattal lehet továbbítani a játékszert. Ekkor a játékos egyik kezével fogja a labdát, a másikkal pedig tenyérrel vagy ököllel továbbüti azt.

 

TACKLE: A szabályos szerelés szakkifejezése. A térd feletti és a váll alatti zóna támadható csak szabályosan. A lábszár, a váll vagy a fej támadása szabálytalan.

 

 

 

További cikkek:

AUSZTRÁL FOCI

Eurosport - Vásárhelyi Tamás

Program kereső: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek

Ők követhetik Voigtot - Kerékpár

Kerékpár - Ők követhetik Voigtot

A tavalyi vb időfutamának mindhárom érmese, valamint egy fiatal, ám jelenleg sérüléséből lábadozó tehetség is kacérkodik a gondolattal.

Lindsey Vonn újra a régi - Alpesi Sí

Alpesi Sí - Lindsey Vonn újra a régi

Az utolsó akadály is elhárult Lindsey Vonn elől, így az amerikai síző elkezdheti a 100%-os felkészülést a 2014/15-ös Világkupa sorozatra

Ez történt csütörtökön - Hírek

Hírek - Ez történt csütörtökön

Menesztették Pintér Attilát, Jens Voigt megdöntötte az egy órás világcsúcsot, a San Siróban lesz a 2016-os BL-döntő

Li Na visszavonul - Tenisz

Tenisz - Li Na visszavonul

Bejelentette visszavonulását az Ausztrál Open idei bajnoka, Li Na.

VUELTA JÁTÉK  NYERTES - Kerékpár

Kerékpár - VUELTA JÁTÉK NYERTES

Megszületett Vuelta játékunk végeredménye

F1-es rádiózás - Forma 1

Forma 1 - F1-es rádiózás

A Szingapúri Nagydíjtól korlátozzák a rádiók használatát, a vártnál szigorúbb módon.

Van Basten nyugalmat akar - Labdarúgás

Labdarúgás - Van Basten nyugalmat akar

Az 1988-as Európa-bajnok, egykori világ legjobb labdarúgója, a holland Marco van Basten nem kíván élvonalbeli csapat vezetőedzője lenni

Kísérleti évnek nem rossz - Birkózás

Birkózás - Kísérleti évnek nem rossz

Egy arany- és két bronzérem volt a magyar kötöttfogású birkózók mérlege a taskenti világbajnokságon.

A WSR és David Coulthard is nálunk járt - World Series Renault

World Series Renault - A WSR és David Coulthard is nálunk járt

A Red Bull nagyköveteként és a Red Bull Racing F1 Show vendégeként érkezett hazánkba a korábbi skót Formula-1-es versenyző.

Tíz érdekesség Jens Voigtról  - Kerékpár

Kerékpár - Tíz érdekesség Jens Voigtról

Ki volt az esküvői tanúja? Hány szakaszon állt rajthoz a Tour de France-on? Hány km-t kell tekernie jövőre, hogy ne hízzon meg? Hogy jön ide Chuck Norris?