•  
  • Belépés | Regisztráció
Kedd 30/09/2014
Eurosport
 

Home

 

Labdarúgás

16/07/2007 - 14:37

Játékszabályok


Ausztrál foci - Labdarúgás
Eurosport

Ausztrál foci

A játék eredete:

Ausztrál foci - Labdarúgás

Az ausztrál foci a XIX. században alakult ki, szabályait 1858-ban rögzítették, így bár több más labdajátékhoz (labdarúgás, rugby, amerikai foci) is hasonlíthatnak bizonyos játékelemei, mégis különleges, egyedi és máshoz sportággal nem rokon labdajáték. Kezdetben csupán Ausztrália Victoria államában játszottak a csapatok (VFL-Victorian Football Legaue), de késobb más államok csapatai is becsatlakoztak és így alakult ki a mostani AFL (Australian Football League) 16 csapatos mezonye

 

Játéktér:

 

A kriketthez hasonlóan ovális pályán játsszák a játékot. Nincsenek állandó és fix méretei a pályáknak, méretük 135-185 méter hosszúság és 110-155 méter szélesség között megengedett. A sportág oshazája a Melbourne Cricket Ground (MCG) tekintheto ideális pályaméretnek, amely 160 méter hosszú és 141 méter széles.

 

Játékido:

 

A mérkozések 4x20 perces negyedekbol állnak, az idot futó órával mérik, de csak a tiszta játékido számít, így általában egy negyed 27-32 perc közötti idotartamig tart. Negyedenként a csapatok térfelet cserélnek.

 

Pontszerzés:

Kétféle módon szerezheto pont: góllal (6pont) és az ún. behind-dal (1 pont). A mérkozések eredményét is ennek megfelelo bontásban adják meg: pl. a &bdquo6.8 - 44"-es megjelölés azt jelenti, hogy az adott csapat hat gólt és nyolc behind-ot ért el, összesen pedig 44 pontot szerzett. Mindkét csapat gólvonalánál négy-négy pózna (kapufa) áll függoleges helyzetben, melyek között 6,4 méteres távolság van. Gól akkor születik, ha a támadójátékos a tojáslabdát a középen álló két kapufa közé rúgja oly módon, hogy a labdához a védo csapat játékosai nem érnek hozzá. Amennyiben a labda nem a két középso kapufa, hanem az egyik középso kapufa és az egyik oldalsó kapufa között megy át, akkor behindot ítélnek.

 

Játékosok száma:

 

Egy csapatban összesen 22 játékos van egy mérkozésen, közülük egyszerre 18-an lehetnek a pályán. A négy cserejátékos bármikor becserélheto, folyamatosan lehet cserélni, feltéve, ha a csere az erre a célra kijelölt zónán belül történik meg.

 

Bajnokság lebonyolítása:

 

A tizenhat csapat huszonkét fordulóból álló alapszakaszban mérkozik meg egymással, mely után a legjobb nyolc folytathatja csak a rájátszásban. Szeptembertol tehát nyolc csapat játszik csak a bajnoki címért, olyan módon, hogy az elso a negyedikkel, a második a harmadikkal játszik egy mérkozést. Ezeknek a találkozóknak a két gyoztese automatikusan elodöntos már. A két vesztese ennek a párharcnak pedig játszik az 5-8 és a 6-7 gyoztesével a másik két elodöntos helyért. A két utóbbi meccs gyoztese játszik a már bent lévo két csapat egyikével a döntobe jutásért. A rájátszásban nem párharcok vannak, hanem egy-egy mérkozés dönt a továbbjutásról. Az idei nagydönto idopontja: 2007. szeptember 29.

 

Egyéb érdekességek:

 

A játékban nincsen les illetoleg nincs kiállítás sem. A súlyos sportszerutlenségek esetén a mérkozéseket követoen a sportági döntobizottság videó elemzések alapján dönt a vétkesek felmentésérol illetoleg eltiltásáról. A labdát tilos dobni, csak rúgással, illetoleg az ún. handball-al lehet játékba hozni. Az AFL-ben 16 csapat szerepel, de nem kieséses alapon muködik a bajnokság, minden évben ugyanazok a gárdák játszanak, ugyanakkor az utolsó hely (a wooden spoon vagyis fakanál díj) elkerülése is komoly cél a szezon végén a mezony végén lévo csapatoknak.

 

 

Fontosabb szakkifejezések:

 

MARK: Magyarul talán elkapásra fordítható. Azon játékelemet nevezik így, amikor a játékos a labdát úgy kapja el a levegobol (mielott az a talajt érintené), hogy a labda egy rúgást követoen legalább 15 métert repült. Markot akkor is el lehet érni, ha az ellenfél vagy a csapattárs rúgott átadása után szerzi meg a játékos a labdát. A mark jelentosége az, hogy ezt követoen a játékos szabadrúgáshoz jut vagyis nem támadható és ez különösen az ellenfél 50 méteres vonalán belül jelent nagy elonyt és komoly gólszerzési lehetoséget.

 

RUCKMAN: A csapat azon játékosa, aki a feldobásoknál illetoleg az oldalbedobásoknál ugrik a labdáért. Általában a csapat azon tagja, aki a legmagasabb (ritka a két méter alatti ruckman) illetoleg a legnagyobb a súlypontemelkedése.

 

HANDBALL: Az ausztrál fociban tilos a labda dobása, kézzel csak az ún. handball mozdulattal lehet továbbítani a játékszert. Ekkor a játékos egyik kezével fogja a labdát, a másikkal pedig tenyérrel vagy ököllel továbbüti azt.

 

TACKLE: A szabályos szerelés szakkifejezése. A térd feletti és a váll alatti zóna támadható csak szabályosan. A lábszár, a váll vagy a fej támadása szabálytalan.

 

 

 

További cikkek:

AUSZTRÁL FOCI

Eurosport - Vásárhelyi Tamás

Program kereső: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek

Chilton és Tavaglia a Nordschleifén - WTCC

WTCC - Chilton és Tavaglia a Nordschleifén

Chilton legendás csapatfőnökétől tanulhatott volna a Nordschleifén, de az időjárás közbeszólt.

Ha kajak-kenu, akkor magyarok a csúcson - Canoe/Kayak Flatwater

Canoe/Kayak Flatwater - Ha kajak-kenu, akkor magyarok a csúcson

Már az oklahomai maratoni világbajnokság előtt elkészült az idei esztendő összefoglalója a szövetségben

Bundesliga magazin #7 (Videó) - Labdarúgás

Labdarúgás - Bundesliga magazin #7 (Videó)

Dortmundi hullámvölgy, Xabi Alonso, a labdamágnes, a szezon eddigi legszebb gólja és legsportszerűbb jelenete a legújabb magazinunkban.

Különös bajnok, extra bánásmód - Atlétika

Atlétika - Különös bajnok, extra bánásmód

Bármikor is tér vissza versenyzéshez, az orosz szövetség Jelena Iszinbayeva mellett áll

Katinka: 5 arany, "speciális" világ(kupa)csúcs - Úszás

Úszás - Katinka: 5 arany, "speciális" világ(kupa)csúcs

Kiválóan sikerült a magyar úszók első napja a Világkupa-sorozat hongkongi nyitónapján: összesen 14 érmet szereztek

Ez történt hétfőn - Hírek

Hírek - Ez történt hétfőn

Hosszú Katinka újabb parádés teljesítményei voltak a nap legfontosabb sporteseményei.

Semmy Schilt interjú  (videó) - K-1

K-1 - Semmy Schilt interjú (videó)

A TEK vendége volt Semmy Schilt, négyszeres K1 világbajnok. A holland harcos egy rövid interjút adott számunkra.

A hét képei - Eurosport

Eurosport - A hét képei

A hét sportfotói

Wimbeldoni bajnokok öröme - Tenisz

Tenisz - Wimbeldoni bajnokok öröme

Vuhanban megismétlődött a wimbledoni női döntő, Murray 5 meccslabdáról győzött és Hingisék is örülhettek.

Lopez: Mostantól óvatosabb leszek - WTCC

WTCC - Lopez: Mostantól óvatosabb leszek

Lopez óvatosabb lesz, Muller már nem nagyon remél, Loeb pedig tanulni megy Pekingbe.