•  
  • Belépés | Regisztráció
CSÜTÖRTÖK 24/04/2014
Eurosport
 

Home

 

CHAMP CAR

12/11/2007 - 16:42

A Bourdais-korszaknak vége


A Bourdais-korszaknak vége - CHAMP CAR
DPPI

Sebastien Bourdais stílusosan búcsúzott a Champ Cartól. A második rajtkockából indulva könnyedén megnyerte a mexikói versenyt, és ezzel élete 31. futamgyőzelmét ünnepelte.

A Bourdais-korszaknak vége - CHAMP CAR

Nem volt kérdés az utolsó verseny előtt, hogy ki lesz a 2007-es év bajnoka, hiszen a francia már idő előtt elhódította a címet. Ausztráliában, a legendás Surfers paradise-i pályán aratott győzelme egyben a negyedik bajnoki sikerét jelentette. Bourdais négy egymást követő évben nem talált magának ellenfelet a Champ Carban, amelyre eddig még nem volt példa. Sőt, az utóbbi évtizedekben az amerikai profi sportban sem, ide értve az NBA-t, NHL-t, NFL-t és a Nascart is.

Ma már mindenki tudja, hogy a francia versenyző a Forma-1-ben folytatja pályafutását a Torro Rosso csapatánál. Amolyan utolsó esélyt kapott az élettől; mint azt korábban nyilatkozta: huszonnyolc évesen túl sok lehetőségem már nincs, hogy várjak. Némi porszem azért került a gépezetbe, mert Fernando Alonso kálváriája őt is utolérte. Egy spanyol lap arról pletykált, hogy Alonso a Red Bullnál húzna ki egy évet, így David Coulthard a Torro Rossóhoz kerülne, ami Bourdais cserbenhagyását jelentené. Erre a hírre érdemben senki sem reagált, a négyszeres Champ Car-bajnok is csak annyit mondott, hogy indul tesztelni Spanyolországba.

A Bourdais-korszaknak vége - CHAMP CAR

Az évzáró mexikói verseny különösebb izgalmat nem hozott. Bár az igazsághoz hozzá tartozik, hogy eredetileg Arizonában lett volna az idény befejezése, de a helyi gazdasági viszonyok miatt a pálya visszalépett a rendezéstől. Így Mexikónak jutott a hálás feladat, hogy búcsúztassa a sorozatot. Egyetlen kérdés maradt: ki lesz a második, illetve a harmadik az év végén. A választ már tudjuk: Justin Wilson és Robert Doornbos. Tehát itt sem történt változás. A korábbi Forma-1-es pályán 1980-ban rendeztek először Champ Car viadalt, és néhány átépítés után az aszfaltcsík megtartotta gyorsaságát, de az előzési lehetőségeit szinte teljesen elvesztette.

A hétvégi futamon Servia borzolta egy picit a kedélyeket, amikor a negyedik helyen ragadt a rajtrácson és a többiek néhány centiméterre lőttek ki mellette. Rajta kívül még Alex Tagliani és a visszatérő Nelson Phillippe nem rajtolt el. Mindhárom versenyzőnek szerencséje volt, mert a Biztonsági Autó bejött a pályára, így körhátrány nélkül tudták folytatni a versenyt.

A Bourdais-korszaknak vége - CHAMP CAR

Nem volt ilyen szerencséje a két Minardinak. Dan Clarke autója rögtön az első körökben megadta magát, míg Robert Doornbos az új rajtot követően lassult le. A holland sokáig abban bízott, hogy a kuplung meghibásodását a szerelők megjavítják. Aggódott is a Minardi, mert Doornbos riválisa a bajnokságban, Will Power egy ideig az élen autózott, de később Bourdais elhalászta előle a győzelmet.

Tehát Sebastien Bourdais nyert, és ezzel kiszáll a sorozatból, ami azt jelenti, hogy egy korszak zárult le. Bourdais-korszaka. Olyan időszak volt ez a Champ Carban, amikor a csapatok egyik napról a másikra éltek, és nem tudták, hogy egyáltalán lesz-e a következő évben, netán hónapban versenyük. Oriol Servia találóan úgy nyilatkozott, hogy Bourdais után újabb korszak következik a Champ Carban, a Bourdais utáni korszak. Micsoda meglátás!

 

Szóljon hozzá a cikkhez!

 

 

 

További cikkek:

Power, az erő

Eurosport - Vörös Csaba

Program kereső: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek

Citroen: tervezett teszt - WTCC

WTCC - Citroen: tervezett teszt

Tegnap este már olvashattatok a Citroen spanyolországi tesztjéről a WTCC Blogon

ÉRTÉKELÉS: Flèche Wallone - Kerékpár

Kerékpár - ÉRTÉKELÉS: Flèche Wallone

Alejandro Valverde nyerte az év „leghosszabb” kilométerét hozó, ám azt leszámítva egyik legunalmasabb klasszikusát. No de az az utolsó kilométer!

Ha engem kérdeznek …  - Snooker

Snooker - Ha engem kérdeznek …

… akkor most papírforma döntőt, azaz Ronnie O’Sullivan – Neil Robertson mérkőzést várok

WTCC Le Castellet-ben - WTCC

WTCC - WTCC Le Castellet-ben

Úgy hozta a sors, hogy Kakas Péterrel, a www.origo.hu újságírójával együtt utazhattam ki Franciaországba, a Túraautó Világbajnokság második versenyhelyszínére.

Phelps ismét vízben - Úszás

Úszás - Phelps ismét vízben

"Azért úszom, mert ezt akarom csinálni, senki se kényszerített a visszatérésre" - nyilatkozta.

Euro Papers:  Barcelonai átigazolások - Labdarúgás

Labdarúgás - Euro Papers: Barcelonai átigazolások

A Barcelona egy ideig biztosan igazolhat futballistákat a nyáron

"Ilyen győzelem csak egy van az évben" - Kerékpár

Kerékpár - "Ilyen győzelem csak egy van az évben"

Edoardo Zardini. Nem nagyon hallottunk még róla. Pedig a tavalyi Giron is ott volt.

Vettel fejlesztést remél - Forma 1

Forma 1 - Vettel fejlesztést remél

Vettel fejlesztést remél

WTCC szezon: Honda - WTCC

WTCC - WTCC szezon: Honda

WTCC szezon: Honda

Megvan a nyolcadik! - Kerékpár

Kerékpár - Megvan a nyolcadik!

2006 után ismét Alejandro Valverde nyerte a Fléche Wallone-t.