•  
  • Belépés | Regisztráció
CSÜTÖRTÖK 31/07/2014
Eurosport
 

Home

 

CHAMP CAR

23/02/2008 - 14:53

Amerika újra egyesült


Amerika újra egyesült - CHAMP CAR
From Official Website

Több mint 10 éves megosztottság ért véget magyar idő szerint szombat hajnalban, amikor is hivatalosan bejelentették a Champ Car (CC) és az IRL sorozat összeolvadását.

A kenyértörésre az Indy és a Champ car (korábban CART) között 1996-ban került sor, azóta a két külön bajnokság erőteljesen megosztotta az amerikai rajongókat. Abban ugyan mindenki egyetértett, hogy ez az állapot senkinek sem jó, ám ennek ellenére érdemi közeledés nem történt, egészen az utóbbi hetekig.

Amerika újra egyesült - CHAMP CAR

Akkor ugyanis nyilvánosságra került, hogy Champ Car komoly anyagi problémákkal küzd, egész pontosan a totális csőd szélére került. Steve Johnson a sorozat elnöke eleinte még megpróbálta szőnyeg alá söpörni a dolgot, mondván, az elmúlt másfél évben többször is előjöttek a csődről szóló hírek, a Champ Car azonban átvészelte a nehéz időszakokat.

Ez alkalommal azonban nem volt tovább. Az egyesülést elősegítendő Tony George, az IRL első ember alig pár hete ingyen kasztnit, és 1,2 millió dolláros „átigazolási” pénzt ígért azon Champ Car csapatoknak, akik vállalják, hogy végigversenyzik a 2008-az szezont. Önmagában ez igen csábítóan hangzik ám nem szabad elfelejteni, hogy a CC-os csapatok tavaly egy vagyont költöttek a vadonatúj Panoz autók megvásárlására, idén pedig alkatrészekre (Carl Haas állítólag 2 millió dollárért vásárolt idénre Panoz tartozékokat), az IRL-ben azonban csak Dallara karosszériával lehet indulni, így ezzel óriási anyagi veszteség érte volna az átpártolókat.

Szintén komoly gondot okozott, hogy a Long Beachen rendezendő CC futam időpontja ütközik a Motegibe tervezett IRL fordulóval, így a naptárak összefésülése is eltartott egy darabig.

Végül azonban minden kérdés végére sikerült pontot tenni, és helyi idő szerint pénteken a Champ Car részéről Gerald Forsythe és Kevin Kalkhoven, az IRL oldaláról pedig Tony George aláírta az összeolvadásról szóló dokumentumot.

Részletekről egyelőre keveset tudni. Bizonytalan, hogy a CC naptárból pontosan hány futam is kerül át a közös kalendáriumba, és azt sem lehet tudni, hány Champ Car-os csapat kíván indulni az új bajnokságban. Az első reakciók azonban egyértelműen pozitívak, Bobby Rahal és Michael Andretti is üdvözölte a megállapodást.

Egyelőre arról sincs hír, hogy az Eurosport csatornán nyomon követhetjük-e az egyesült bajnokság versenyeit, ám amint friss hírek érkeznek Párizsból és a tengerentúlról, azt természetesen azonnal közölni fogjuk.

 

 

 

További cikkek:

Összeolvadás

Eurosport - Lantos András

Program kereső: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek

Az út felfelé - Tenisz

Tenisz - Az út felfelé

A nyári eredmények azt sugallják: rendben van a magyar női tenisz utánpótlás. Csak legyen belőle tényleg utánpótlás!

Messinától Párizsig (I. rész) - Kerékpár

Kerékpár - Messinától Párizsig (I. rész)

A Tour-címvédő pályafutása, nem a statisztika tükrében.

Bravúros magyar szereplés Bakuban - Birkózás

Birkózás - Bravúros magyar szereplés Bakuban

Közel egy évtizedet kellett várni, hogy az Eurosporton újra birkózást lássunk, és az azeri fővárosban megrendezett birkózó Golden Grand Prix-n 5 érmet szereztek

Ez történt kedden - Hírek

Hírek - Ez történt kedden

Debreceni győzelem, Tour utáni érzések, fokozódó NFL-es izgalmak, és még sok más!

TOUR DE FRANCE JÁTÉK NYERTESEK - Kerékpár

Kerékpár - TOUR DE FRANCE JÁTÉK NYERTESEK

Fődíj nyertes

Ismét az Audi - Sports Car

Sports Car - Ismét az Audi

A 66. Spa-i 24 órás után egyrészt ünnepelhettek a négykarikások, másrészt a belgák, miután csapatuk és versenyzőjük egy orrhosszal megelőzte a BMW-t.

Kajak-kenu: Moszkvában folytatódhat az éremhalmozás - Kajak-Kenu

Kajak-Kenu - Kajak-kenu: Moszkvában folytatódhat az éremhalmozás

Bő egy hét múlva kezdődik a kajak-kenu világbajnokság Moszkvában, ahonnan magyar éremesőt várunk

Tour utáni podcast - Kerékpár

Kerékpár - Tour utáni podcast

Podcast a Tourról, és arról, ami azóta történt

Ez történt hétfőn - Hírek

Hírek - Ez történt hétfőn

Németország és Portugália jutott be az U19-es futball Európa-bajnokság döntőjébe.

Ma nem! - Vizilabda

Vizilabda - Ma nem!

Az Eb-fináléban ismét érvényben volt Nagy Viktor tavaly elhíresült mondása - sajnos egy kicsit más értelemben...