•  
  • Belépés | Regisztráció
VASÁRNAP 26/04/2015
 

Home

 

Superbike

23/02/2008 - 21:07

Kitűnő kezdés


Kitűnő kezdés - Superbike
AP

Az új, 1200 köbcentiméteres kéthengeres Ducati bemutatkozása nagyszerűen sikerült Katarban.

Kitűnő kezdés - Superbike

A szuperbike világbajnokság nyitányán Troy Bayliss lélegzetelállító manőverek után megnyerte az első futamot. Csak a jóknak van szerencséje, a veterán ausztrál négyszer is a bukás határán motorozott, de valahogy mindig megoldotta a nehéz helyzeteket.

Bayliss a számára rosszul ikerült szuperpole edzés miatt csak a hetedik helyről rajtolhatott, de a 18 körös verseny vég felé már utolérte az élbolyt. Sokáig a német Max Neukirchner vezetett Suzukival, de szorosan ott volt mögötte a két gyári Yamahás, Troy Corser és Norijuki Haga is. S Max Biaggi, aki idén egy privát Ducati alakulatnál húzza a gázt, méghozzá nem is rosszul.

Az olasz versenyző az ötödik körben meglepte Hagát, aki Biaggi előzése után mérgében fölemelte a bal kezét, s a következő pillanatban rácsúszott Biaggi hátsó kerekére, ettől elvesztette uralmát a motor felett, amely ledobta magáról. Haga nagyot esett, s bár még visszaszállt a versenybe, csak a 14-ik helyet tudta megszerezni.

Biaggi néhány körrel a leintés előtt átvette a vezetést, de a csodálatosan hajrázó Bayliss befogta, és az utolsó két-három körben már komolyan támadta is az olaszt. S az utolsó körben, egy remekül kiszámított előzéssel le is hagyta Biaggit, és szoros küzdelemben megnyerte a futamot. Biaggi a második, Corser pedig a harmadik lett.

Kitűnő kezdés - Superbike

A második futamban viszont már egészen mások voltak az erőviszonyok. A verseny feléig a rajtelsőséget megszerző Corser vezetett, akit árnyékként követett csapattársa, Haga. A japán versenyzőnek azonban később gondjai támadtak a motorjával, egyre jobban lemaradt és a végén csak a 13-ik helyen ért célba. A futam vége felé Corser sem tudta már tartani a korábbi tempót, így ő is egyre hátrébb csúszott. Az első futamon remeklő Neukirchner most meg sem tudta közelíteni az első futamban nyújtott teljesítményét, csapattársa, Fonsi Nieto viszont nagyszerűen motorozott. A spanyol versenyző végig ott volt az élcsoportban, Biaggival, Xsausszal, Corserrel és Baylissel együtt. Az utolsó körökben lerázta Baylisst, elkapta Biaggit és megelőzte honfitársát Xsaust is, aki Biaggi csapattársaként szintén egy új, 1200 köbcentiméteres Ducatit nyergelt meg.

Feltűnő volt, hogy Nieto négyhengeres, 1000 köbcentiméteres Suzukija mennyire erős volt az egyenesekben, szinte játszva húzott el a többiektől. Xsaus azonban az utolsó körben óriási hajrát nyitott, 0.7 másodperces hátrányát az utolsó kanyarra szinte már teljesen ledolgozta, de a hosszú célegyenesben Nieto verhetetlen volt. A spanyol motoros idén került a gyári Suzuki csapatba és rögtön az első versenyen egy futamgyőzelemmel hálálta meg a bizalmat. A korábbi 250 köbcentiméteres VB második helyezett versenyzőnek ez volt élete első szuperbike VB futamgyőzelme.

Két futam, két különböző motoron, két különböző győztes, kitűnően kezdődött a 14 versenyből álló világbajnokság. Összességében mégis a Ducati szárnyalása adta meg a VB alaphangját, hiszen az egyéniben és csapatban is vezetnek. Bayliss előnye 2 pont Biaggival szemben és a következő viadal Ausztráliában, Bayliss hazájában lesz.

Ha ezt a formát tartja, jó esélye van. De nem feledkezhetünk meg Biaggiról, Xsausról és a Suzukisokról sem, és többen úgy vélik, ennél már csak jobb lehet a Yamahások teljesítménye is.

 

Eurosport 2008-02-23

 

 

További cikkek:

Dübörgő motorok

Eurosport - Várhegyi Ferenc

TV műsor keresés : Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Superbike

Rea, az asseni mester - Superbike

Superbike - Rea, az asseni mester

Jonathan Rea mindkét futamot megnyerte Assenben, a Szuperbike világbajnokság negyedik helyszínén.

Brit uralom - Superbike

Superbike - Brit uralom

Ha ez a tengeren történt volna néhány évszázaddal ezelőtt, nem csodálkoznánk, hiszen Anglia nagyon hosszú ideig tengeri nagyhatalom volt.

Rea duplája – Talmával - Superbike

Superbike - Rea duplája – Talmával

Talmácsi Gábor szorgalmasan végigdolgozta a Superbike Világbajnokság thaiföldi versenynapját az Eurosport stúdiójában

Talmácsi Gábor az Eurosporton - Superbike

Superbike - Talmácsi Gábor az Eurosporton

Nem, ezúttal nem versenyzőként, hanem szakkommentátorként

Holtverseny - Superbike

Superbike - Holtverseny

Jonathan Rea és Leon Haslam egy-egy győzelemmel és egy-egy második hellyel kezdte Ausztráliában a 2015 –ös Szuperbike világbajnokságot.

Sylvain Guintoli világbajnok - Superbike

Superbike - Sylvain Guintoli világbajnok

Stílszerűen, mindkét katari futamot megnyerve, Sylvain Guintoli lett a 2014-es Superbike világbajnok.

Most dől el - Superbike

Superbike - Most dől el

Vasárnap Katarban eldől, ki nyeri a 2014-es superbike világbajnokságot.

Melandri szelektív gondolkodása - Superbike

Superbike - Melandri szelektív gondolkodása

Megosztotta Marco Melandri tette a közvéleményt a Magny-coursi esős Superbike futamok után.

Melandri dupla és magyar pontok - Superbike

Superbike - Melandri dupla és magyar pontok

Most sajnálhatja csak igazán Marco Melandri, hogy nyerő helyzetben elesett a laguna secai második futamon.

Laguna Seca, te csodás! - Superbike

Superbike - Laguna Seca, te csodás!

A superbike vb amerikai állomásán sok minden kiderült.