•  
  • Belépés | Regisztráció
HÉTFŐ 27/04/2015
 

Home

 

Superbike

11/05/2008 - 22:16

Szoros csaták


Szoros csaták - Superbike
Imago

Monza nem hazudtolta meg önmagát.

Eurosport 2008-05-11

Szoros csaták - Superbike

A világ egyik leghíresebb versenypályáján a várakozásoknak megfelelően nagyszerű küzdelmet vívtak a Superbike világbajnokság résztvevői. Az ötödik verseny mindkét futama izgalmas volt, a győzelem csak az utolsó centimétereken dőlt el.

Az viszont már korábban, hogy voltak, akik különböző okok miatt nem tudtak részt venni a viadalon. Roberto Rolfo például hegyikerékpározás közben szenvedett kulcscsonttörést, így ki kellett hagyni a versenyt. Az Althea Honda csapatnál először arra gondoltak, hogy Jake Zemke helyettesíti majd, de kiderült, hogy az amerikai motorosnak nem volt elég ideje beszerezni a szükséges engedélyeket, így más után kellett nézni. Giovanni Bussei, a korábbi olasz superbike bajnok mellett tették le a voksot, aki az edzéseken részt is vett, a versenyen azonban már nem tudott elindulni.

Hiányzott a Ten Kate Honda versenyzője Kenan Sofuoglu is, aki családi tragédia miatt utazott haza. A török motoros testvére, Sinan egy hazai versenyén életét veszítette, így Kenan érthetően nem volt abban az állapotban, hogy rajthoz álljon.

Szoros csaták - Superbike

A Superpole legjobbja Troy Bayliss volt, aki 21-ik alkalommal szerezte meg a rajtelsőséget. Ezzel utolérte a négyszeres világbajnok Carl Fogartyt. A győzelmek számát tekintve (Fogarty 59-et szerzett), azonban Bayliss Monzában nem került közelebb a legendás angol versenyzőhöz. Az első futamon ugyan sokáig úgy tűnt, hogy győzhet, de végül kisebb problémák miatt meg kellett elégednie a harmadik hellyel. A győzelemért a Suzukis Max Neukirchner és a Yamahás Haga Norijuki vívott lélegzetelállító csatát, amelyet Neukirchner nyert meg. A német motorosnak ez volt élete első Vb futamgyőzelme, amellyel megkezdte a felzárkózást a pontversenyben.

Az esélyesek közül Ruben Xaus bukott, Carlos Checa pedig meg sem tudta közelíteni valenciai vagy asseni teljesítményét. A futamon kilenc kieső volt, ami Monzában átlagosnak tekinthető

A második futamban tizen véreztek el idő előtt. Bukott Max Biaggi, repült Kagajama Jukio, elesett Carlos Checa, és motorhiba miatt kiállt Troy Bayliss is. Váratlan eredmények, amelyek viszont csak még izgalmasabbá tették a világbajnokságot! A Vb két első helyezettjének, Baylissnek és Checának a kudarca nagyon jól jött Hagának és Neukirchnernek, akik éltek a lehetőséggel.

Szoros csaták - Superbike

Ők ketten az első futamhoz hasonlóan végig óriási harcot vívtak. Hol az egyik, hol a másik volt elől, és hozzájuk csatlakozott a Ten Kate Hondás japán Kijonari Rijucsi is, aki az utolsó körökben már egyértelműen győzelemre tört.Sőt, az utolsó körben a hirhedt Parabolica kanyar előtt a vezetést is átvette! De elrontotta az ívet, és ez éppen elég volt Hagának és Neukirchnernek, akik az utolsó métereken egy hajszállal megelőzték őt. Haga nyert, mindösze 0.009 másodperccel legyőzve Neukirchnert, és 0.051 másodperccel Kijonarit.

A pontversenyben Bayliss továbbra is vezet, 78 pont az előnye Checával szemben. De a spanyol nyakán már ott Haga, Neukirchner, Nieto és Corser is, közöttük mindössze 15 pont a különbség.

A világbajnokság június elsején Salt Lake Cityben, a Miller Motorsport Parkban folytatódik. Ez új helyszín, amely ezért a megszokottnál is izgalmasabbá teheti a küzdelmeket.

 

 

 

További cikkek:

Bayliss parádé

Eurosport - Várhegyi Ferenc

TV műsor keresés : Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Superbike

Rea, az asseni mester - Superbike

Superbike - Rea, az asseni mester

Jonathan Rea mindkét futamot megnyerte Assenben, a Szuperbike világbajnokság negyedik helyszínén.

Brit uralom - Superbike

Superbike - Brit uralom

Ha ez a tengeren történt volna néhány évszázaddal ezelőtt, nem csodálkoznánk, hiszen Anglia nagyon hosszú ideig tengeri nagyhatalom volt.

Rea duplája – Talmával - Superbike

Superbike - Rea duplája – Talmával

Talmácsi Gábor szorgalmasan végigdolgozta a Superbike Világbajnokság thaiföldi versenynapját az Eurosport stúdiójában

Talmácsi Gábor az Eurosporton - Superbike

Superbike - Talmácsi Gábor az Eurosporton

Nem, ezúttal nem versenyzőként, hanem szakkommentátorként

Holtverseny - Superbike

Superbike - Holtverseny

Jonathan Rea és Leon Haslam egy-egy győzelemmel és egy-egy második hellyel kezdte Ausztráliában a 2015 –ös Szuperbike világbajnokságot.

Sylvain Guintoli világbajnok - Superbike

Superbike - Sylvain Guintoli világbajnok

Stílszerűen, mindkét katari futamot megnyerve, Sylvain Guintoli lett a 2014-es Superbike világbajnok.

Most dől el - Superbike

Superbike - Most dől el

Vasárnap Katarban eldől, ki nyeri a 2014-es superbike világbajnokságot.

Melandri szelektív gondolkodása - Superbike

Superbike - Melandri szelektív gondolkodása

Megosztotta Marco Melandri tette a közvéleményt a Magny-coursi esős Superbike futamok után.

Melandri dupla és magyar pontok - Superbike

Superbike - Melandri dupla és magyar pontok

Most sajnálhatja csak igazán Marco Melandri, hogy nyerő helyzetben elesett a laguna secai második futamon.

Laguna Seca, te csodás! - Superbike

Superbike - Laguna Seca, te csodás!

A superbike vb amerikai állomásán sok minden kiderült.