•  
  • Belépés | Regisztráció
CSÜTÖRTÖK 24/04/2014
Eurosport
 

Home

 

Superbike

11/05/2008 - 22:16

Szoros csaták


Szoros csaták - Superbike
Imago

Monza nem hazudtolta meg önmagát.

Eurosport 2008-05-11

Szoros csaták - Superbike

A világ egyik leghíresebb versenypályáján a várakozásoknak megfelelően nagyszerű küzdelmet vívtak a Superbike világbajnokság résztvevői. Az ötödik verseny mindkét futama izgalmas volt, a győzelem csak az utolsó centimétereken dőlt el.

Az viszont már korábban, hogy voltak, akik különböző okok miatt nem tudtak részt venni a viadalon. Roberto Rolfo például hegyikerékpározás közben szenvedett kulcscsonttörést, így ki kellett hagyni a versenyt. Az Althea Honda csapatnál először arra gondoltak, hogy Jake Zemke helyettesíti majd, de kiderült, hogy az amerikai motorosnak nem volt elég ideje beszerezni a szükséges engedélyeket, így más után kellett nézni. Giovanni Bussei, a korábbi olasz superbike bajnok mellett tették le a voksot, aki az edzéseken részt is vett, a versenyen azonban már nem tudott elindulni.

Hiányzott a Ten Kate Honda versenyzője Kenan Sofuoglu is, aki családi tragédia miatt utazott haza. A török motoros testvére, Sinan egy hazai versenyén életét veszítette, így Kenan érthetően nem volt abban az állapotban, hogy rajthoz álljon.

Szoros csaták - Superbike

A Superpole legjobbja Troy Bayliss volt, aki 21-ik alkalommal szerezte meg a rajtelsőséget. Ezzel utolérte a négyszeres világbajnok Carl Fogartyt. A győzelmek számát tekintve (Fogarty 59-et szerzett), azonban Bayliss Monzában nem került közelebb a legendás angol versenyzőhöz. Az első futamon ugyan sokáig úgy tűnt, hogy győzhet, de végül kisebb problémák miatt meg kellett elégednie a harmadik hellyel. A győzelemért a Suzukis Max Neukirchner és a Yamahás Haga Norijuki vívott lélegzetelállító csatát, amelyet Neukirchner nyert meg. A német motorosnak ez volt élete első Vb futamgyőzelme, amellyel megkezdte a felzárkózást a pontversenyben.

Az esélyesek közül Ruben Xaus bukott, Carlos Checa pedig meg sem tudta közelíteni valenciai vagy asseni teljesítményét. A futamon kilenc kieső volt, ami Monzában átlagosnak tekinthető

A második futamban tizen véreztek el idő előtt. Bukott Max Biaggi, repült Kagajama Jukio, elesett Carlos Checa, és motorhiba miatt kiállt Troy Bayliss is. Váratlan eredmények, amelyek viszont csak még izgalmasabbá tették a világbajnokságot! A Vb két első helyezettjének, Baylissnek és Checának a kudarca nagyon jól jött Hagának és Neukirchnernek, akik éltek a lehetőséggel.

Szoros csaták - Superbike

Ők ketten az első futamhoz hasonlóan végig óriási harcot vívtak. Hol az egyik, hol a másik volt elől, és hozzájuk csatlakozott a Ten Kate Hondás japán Kijonari Rijucsi is, aki az utolsó körökben már egyértelműen győzelemre tört.Sőt, az utolsó körben a hirhedt Parabolica kanyar előtt a vezetést is átvette! De elrontotta az ívet, és ez éppen elég volt Hagának és Neukirchnernek, akik az utolsó métereken egy hajszállal megelőzték őt. Haga nyert, mindösze 0.009 másodperccel legyőzve Neukirchnert, és 0.051 másodperccel Kijonarit.

A pontversenyben Bayliss továbbra is vezet, 78 pont az előnye Checával szemben. De a spanyol nyakán már ott Haga, Neukirchner, Nieto és Corser is, közöttük mindössze 15 pont a különbség.

A világbajnokság június elsején Salt Lake Cityben, a Miller Motorsport Parkban folytatódik. Ez új helyszín, amely ezért a megszokottnál is izgalmasabbá teheti a küzdelmeket.

 

 

 

További cikkek:

Bayliss parádé

Eurosport - Várhegyi Ferenc

Program kereső: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Superbike

Sykes bombaformában - Superbike

Superbike - Sykes bombaformában

Tom Sykes mindkét futamot megnyerte a Szuperbike vb aragóniai hétvégéjén

Nyeregbe föl! - Superbike

Superbike - Nyeregbe föl!

Úgy néz ki, hogy éhesek voltak már a motorosok egy jó kis versengésre.

Sykes a világbajnok - Superbike

Superbike - Sykes a világbajnok

Valójában semmi szokatlan nem történt Jerezben, a szuperbike világbajnokság utolsó versenyén.

Hárman egy célért - Superbike

Superbike - Hárman egy célért

Tom Sykes, Eugene Laverty és Sylvain Guintoli lehet még szuperbike világbajnok 2013-ban.

Érik Sykes aranya - Superbike

Superbike - Érik Sykes aranya

Tom Sykes mindkét futamot megnyerte Magny Cours-ban a szuperbike világbajnokság utolsó előtti állomásán.

Balesetek - Superbike

Superbike - Balesetek

Mindenki tudja, hogy a Nürburgringen motorozni, nem gyerekjáték.

Motoros tragédia - Superbike

Superbike - Motoros tragédia

Andrea Antonelli életét veszítette a moszkvai szupersport vb futamon.

Superbike - Antonelli életét vesztette Moszkvában

Antonelli életét vesztette a superbike futamon Moszkvában

Imola, elektronika, Haga - Superbike

Superbike - Imola, elektronika, Haga

A fenti három szóban talán minden benne van, ami a szuperbike világbajnokság hétvégi fordulója előtt fontos.

Melandri feltámadása - Superbike

Superbike - Melandri feltámadása

Marco Melandri a legszebb napjaira emlékeztetően motorozott Monzában.