•  
  • Belépés | Regisztráció
HÉTFŐ 20/04/2015
 

Home

 

Superbike

21/09/2008 - 21:16

A felkelő nap


A felkelő nap - Superbike
Imago

Haga Norijuki tökéletesen versenyzett Vallelungában.

EUROSPORT 2008-09-21

A japán motoros mindkét futamot megnyerte a superbike vb 12-ik viadalán, és ezzel a pontverseny ötödik helyéről a harmadikra zárkózott fel.

A felkelő nap - Superbike

A sikerért egyébként nagyon keményen meg kellett dolgoznia. Az első futamban Max Biaggi, a másodikban Troy Bayliss szorongatta, de hiába. A Yamaha egyébként nemcsak Haga, hanem Troy Corser alatt is nagyon jól muzsikált, az ausztrál mindkét futamban a harmadik lett. Apropó, Corser. Ezen az olaszországi hétvégén eljutott a 300-ik versenyéig, ilyen sok vb futamot rajta kívül még senki sem teljesített. A 36 éves Corser kétszeres világbajnok, 33 vb futamgyőzelme, és több mint 100 dobogós helyezése van – ez igazán elismerésre méltó pályafutás.

Amely idén sem rossz, annak ellenére, hogy futamgyőzelmet még nem sikerült szereznie. Mégis, két versennyel a vége előtt a második helyen áll a bajnokságban, 10 ponttal vezet csapattársa, a hat futamgyőzelmet szerző Haga előtt. Nála egyelőre működik, a lassabban járj, tovább érsz taktika. Kérdés persze, hogy meddig, mert ha Haga a következő futamokra is átmenti a formáját, helyet cserélhetnek.

A felkelő nap - Superbike

De ne csak a Yamahásokról beszéljünk, hanem Baylissről is, aki elszalasztotta a lehetőséget, hogy már Vallelungában megszerezze a világbajnoki címet. A gyári Ducatis az első futamban a hatodik lett, a másodikban pedig a győzelemért küzdött, amikor Haga üldözése közben az utolsó körben elcsúszott, és pont nélkül maradt.

A veterán, 39 éves ausztrál így is 79 pont előnnyel várja magny cours-i és a portimáo-i versenyeket. Elvileg ez bőven elég ahhoz, hogy Bayliss megnyerje a vb-t, és háromszoros világbajnokként vonuljon vissza. Nem kell mindenáron a győzelmekért hajtania, elég, ha pontszerző helyeken becsorog.

Haga remeklése és Bayliss betlije mellett azért volt még néhány érdekessége ennek a hétvégének. Az egyik maga a pálya, amely az első időknem még lóversenypályának épült, és csak az 1950-es években gondolták úgy, hogy talán autó-és motorversenyeket is lehetne itt rendezni, némi aszfaltozás után.

Szerencsére a gondolatot tett követte, és a Róma közelében lévő pálya többszöri átépítés után már tavaly is vendégül látta a superbike vb mezőnyét. Akkor egy futamot Max Biaggi nyert.

A felkelő nap - Superbike

Most egy futamot Max Biaggi majdnem megnyert. Az elsőben csak egy hajszállal maradt le Hagától, a másodikban viszont csak egy hajszál választotta őt el egy nagyon súlyos balesettől.

A rajt után, talán egy érintés miatt megbicsaklott alatta a Ducati, majd elkezdett keresztbe menni – Biaggi kétségbeesetten kapaszkodott belé – majd érkezett Kenan Sofuoglu, és teljes lendülettel elcsapta a olaszt. Mindketten hatalmasat estek, a motorjaik összetörtek, mégis, viszonylag simán megúszták a balesetet.

Biagginak egyébként még komoly tervei vannak a superbikeban. Bejelentették, hogy a következő két évben az Aprilia csapatot indít a vb-n, s ennek a csapatnak az első számú motorosaként számítanak rá.

Zárójelben jegyzem meg, a felkérés megtisztelő, a feladat viszont nagyon nehéz – új csapatot és motort sikerre vinni, viszonylag ritkán sikerül a technikai sportok világában.

De hát majd meglátjuk, mire jutnak egymással.

Egyelőre azonban maradjunk még a jelenben. A vb címért matematikailag még négyen harcolhatnak: Bayliss, Corser, Haga és Max Neukirchner. Szerencsére van még tét, így izgalmas folytatásra számíthatunk.

Legközelebb október 5-én mérkőznek meg újra a felek. Az lesz a vb 13-ik versenye…

Vajon ott kinek kel fel majd a nap?

 

További cikkek

Kalandok Doningtonban

Eurosport - Várhegyi Ferenc

Program kereső: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Superbike

Rea, az asseni mester - Superbike

Superbike - Rea, az asseni mester

Jonathan Rea mindkét futamot megnyerte Assenben, a Szuperbike világbajnokság negyedik helyszínén.

Brit uralom - Superbike

Superbike - Brit uralom

Ha ez a tengeren történt volna néhány évszázaddal ezelőtt, nem csodálkoznánk, hiszen Anglia nagyon hosszú ideig tengeri nagyhatalom volt.

Rea duplája – Talmával - Superbike

Superbike - Rea duplája – Talmával

Talmácsi Gábor szorgalmasan végigdolgozta a Superbike Világbajnokság thaiföldi versenynapját az Eurosport stúdiójában

Talmácsi Gábor az Eurosporton - Superbike

Superbike - Talmácsi Gábor az Eurosporton

Nem, ezúttal nem versenyzőként, hanem szakkommentátorként

Holtverseny - Superbike

Superbike - Holtverseny

Jonathan Rea és Leon Haslam egy-egy győzelemmel és egy-egy második hellyel kezdte Ausztráliában a 2015 –ös Szuperbike világbajnokságot.

Sylvain Guintoli világbajnok - Superbike

Superbike - Sylvain Guintoli világbajnok

Stílszerűen, mindkét katari futamot megnyerve, Sylvain Guintoli lett a 2014-es Superbike világbajnok.

Most dől el - Superbike

Superbike - Most dől el

Vasárnap Katarban eldől, ki nyeri a 2014-es superbike világbajnokságot.

Melandri szelektív gondolkodása - Superbike

Superbike - Melandri szelektív gondolkodása

Megosztotta Marco Melandri tette a közvéleményt a Magny-coursi esős Superbike futamok után.

Melandri dupla és magyar pontok - Superbike

Superbike - Melandri dupla és magyar pontok

Most sajnálhatja csak igazán Marco Melandri, hogy nyerő helyzetben elesett a laguna secai második futamon.

Laguna Seca, te csodás! - Superbike

Superbike - Laguna Seca, te csodás!

A superbike vb amerikai állomásán sok minden kiderült.