•  
  • Belépés | Regisztráció
Szerda 23/04/2014
Eurosport
 

Home

 

Superbike

06/09/2009 - 20:12

Fordult a kocka


Fordult a kocka - Superbike
Reuters

Ben Spies átvette a vezetést a szuperbike világbajnokság pontversenyében. A nürburgringi versenyen Spies 45, míg nagy ellenfele, Haga Norijuki csak 20 pontot gyűjtött be, s ez elég volt ahhoz, hogy megforduljon köztük a sorrend.

Pedig Haga önbizalommal eltelve várta a versenyt. „Szeretem ezt a pályát!”- mondta, tavalyi sikerére, és egy pompás mugellói tesztelésre, no meg javuló egészségi állapotára utalva. Az időmérő edzésen, és a szuperpole-on még minden jól is alakult a számára, hiszen ő volt a leggyorsabb.

Fordult a kocka - Superbike

A bemelegítő edzésen viszont már Spiesé volt a legjobb idő. Erre már fel kellett figyelnünk, de mivel számtalan motorversenyen láttunk már ilyet, az információt elraktároztuk, de nem tulajdonítottunk neki túl nagy jelentőséget. Éppen csak annyit, amennyit megérdemelt.

Az első rajt után baleset borzolta a kedélyeket. A kifejezetten peches Tamada és Hopkins úgy összeakadtak, hogy bukásuk után mindkettőjüket kórházba kellett szállítani. A megismételt rajt után szerencsére elmaradtak a nagy bukások. Haga jól kezdett, rajtelsőségét kihasználva az első körökben ő volt a legjobb. Meglógni azonban nem tudott, és Spies szépen lassan utolérte a japánt. S nem érte be ezzel, lendületből el is ment a Ducatis mellett, aki persze megpróbált tapadni, és ahol lehet, visszavágni.

Az utolsó körben azonban be kellett látnia, hogy ez lehetetlen. Haga a végén már kiengedve kocogott be a második helyen, fejet kellett hajtania Spies előtt. Aki ezzel a győzelemmel már idei 12-ik sikerét szerezte, és ami még ennél is fontosabb, 2 pontra csökkentette a hátrányát.

A második futamban Haga újult erővel csavarta tövig a gázt, és vágott a rajt után az élre. Spies a rajthelyének megfelelően maradt az ötödik helyen, de nem veszített sok teret. Hagának új vetélytársai akadtak, Leon Haslam, Jonathan Rea és Carlos Checa személyében- mindhárman Hondával gyötörték a japánt. A legsikeresebb közülük Jonathan Rea volt, aki befúrta magát Haga elé.

Csakhogy „Nitro Nori” nem tűrhette ezt a sértést, és a célegyenes végén az első adandó alkalommal belső íven kifékezte Reát.

Fordult a kocka - Superbike

Na, ezt nem kellett volna. Haga ugyanis egy kissé kisodródott, és Rea azonnal betette a motorját a megnyíló résbe. Haga, megpróbált visszahúzni az ideális ívre, de ekkor elcsapta őt a saját vonalán érkező Rea. Az észak-ír nem tehetett mást, Haga egyszerűen bevágott az ő vonalába. Az ütközéstől Haga felbukott, és nagy szerencséje, hogy az érkező versenyzők ki tudták őt kerülni. A nagy balesetet tehát megúszta, de a kiesést nem, így tehetetlenül nézte végig, Spies hogyan hámozza át magát az élcsoport nagy részén.

Az amerikai csak Jonathan Rea-vel nem bírt, aki megszerezte idei második győzelmét. Spies a második helyének is nagyon örült, hiszen 7 pontos hátránnyal érkezett, és 18 pontos előnnyel távozott a Nürburgringről. Most már ő a világbajnokság legnagyobb esélyese.

A szupersport vb futamon Cal Crutchlow uralkodott. A Yamahás angol rajt-cél győzelmet aratott, Eugene Laverty és Joan Lascorz előtt. Crutchlow, aki állítólag jövőre már az új Moto2 osztályban húzhatja a gázt Fausto Gresini csapatában növelte előnyét a pontversenyben. Már csak ő, vagy Laverty lehet világbajnok, hiszen Kenan Sofuoglu a bukása következtében már a matematikai esélyét is elveszítette a címszerzésre.

Fordult a kocka - Superbike

A következő helyszín, Imola, majd Magny Cours és végül Portimao várja a motorosokat. A szupersportnál kicsit egyszerűbbnek tűnik a helyzet, egyelőre minden Crutchlow sikerét ígéri. A szuperbike-osoknál viszont Haga és a Ducati erőfeszítésére számíthatunk, a japán ugyanis nagyon tud küzdeni. Már évek óta hajszolja a világbajnoki címet, és bár már 39 vb futamgyőzelme van, a nagy eredmény még mindig várat magára. És az idő, nem biztos, hogy neki dolgozik. Spies jövőre marad a szuperbike vb-n, és csak 2011-ben megy föl a MotoGP-be. Márpedig az nagyon sok idő.

Úgyhogy Haga támadni fog, mert muszáj. Aligha fogunk unatkozni hát.

Eurosport - Várhegyi Ferenc

Program kereső: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Superbike

Sykes bombaformában - Superbike

Superbike - Sykes bombaformában

Tom Sykes mindkét futamot megnyerte a Szuperbike vb aragóniai hétvégéjén

Nyeregbe föl! - Superbike

Superbike - Nyeregbe föl!

Úgy néz ki, hogy éhesek voltak már a motorosok egy jó kis versengésre.

Sykes a világbajnok - Superbike

Superbike - Sykes a világbajnok

Valójában semmi szokatlan nem történt Jerezben, a szuperbike világbajnokság utolsó versenyén.

Hárman egy célért - Superbike

Superbike - Hárman egy célért

Tom Sykes, Eugene Laverty és Sylvain Guintoli lehet még szuperbike világbajnok 2013-ban.

Érik Sykes aranya - Superbike

Superbike - Érik Sykes aranya

Tom Sykes mindkét futamot megnyerte Magny Cours-ban a szuperbike világbajnokság utolsó előtti állomásán.

Balesetek - Superbike

Superbike - Balesetek

Mindenki tudja, hogy a Nürburgringen motorozni, nem gyerekjáték.

Motoros tragédia - Superbike

Superbike - Motoros tragédia

Andrea Antonelli életét veszítette a moszkvai szupersport vb futamon.

Superbike - Antonelli életét vesztette Moszkvában

Antonelli életét vesztette a superbike futamon Moszkvában

Imola, elektronika, Haga - Superbike

Superbike - Imola, elektronika, Haga

A fenti három szóban talán minden benne van, ami a szuperbike világbajnokság hétvégi fordulója előtt fontos.

Melandri feltámadása - Superbike

Superbike - Melandri feltámadása

Marco Melandri a legszebb napjaira emlékeztetően motorozott Monzában.