•  
  • Belépés | Regisztráció
HÉTFŐ 27/04/2015
 

Home

 

Superbike

06/09/2009 - 20:12

Fordult a kocka


Fordult a kocka - Superbike
Reuters

Ben Spies átvette a vezetést a szuperbike világbajnokság pontversenyében. A nürburgringi versenyen Spies 45, míg nagy ellenfele, Haga Norijuki csak 20 pontot gyűjtött be, s ez elég volt ahhoz, hogy megforduljon köztük a sorrend.

Pedig Haga önbizalommal eltelve várta a versenyt. „Szeretem ezt a pályát!”- mondta, tavalyi sikerére, és egy pompás mugellói tesztelésre, no meg javuló egészségi állapotára utalva. Az időmérő edzésen, és a szuperpole-on még minden jól is alakult a számára, hiszen ő volt a leggyorsabb.

Fordult a kocka - Superbike

A bemelegítő edzésen viszont már Spiesé volt a legjobb idő. Erre már fel kellett figyelnünk, de mivel számtalan motorversenyen láttunk már ilyet, az információt elraktároztuk, de nem tulajdonítottunk neki túl nagy jelentőséget. Éppen csak annyit, amennyit megérdemelt.

Az első rajt után baleset borzolta a kedélyeket. A kifejezetten peches Tamada és Hopkins úgy összeakadtak, hogy bukásuk után mindkettőjüket kórházba kellett szállítani. A megismételt rajt után szerencsére elmaradtak a nagy bukások. Haga jól kezdett, rajtelsőségét kihasználva az első körökben ő volt a legjobb. Meglógni azonban nem tudott, és Spies szépen lassan utolérte a japánt. S nem érte be ezzel, lendületből el is ment a Ducatis mellett, aki persze megpróbált tapadni, és ahol lehet, visszavágni.

Az utolsó körben azonban be kellett látnia, hogy ez lehetetlen. Haga a végén már kiengedve kocogott be a második helyen, fejet kellett hajtania Spies előtt. Aki ezzel a győzelemmel már idei 12-ik sikerét szerezte, és ami még ennél is fontosabb, 2 pontra csökkentette a hátrányát.

A második futamban Haga újult erővel csavarta tövig a gázt, és vágott a rajt után az élre. Spies a rajthelyének megfelelően maradt az ötödik helyen, de nem veszített sok teret. Hagának új vetélytársai akadtak, Leon Haslam, Jonathan Rea és Carlos Checa személyében- mindhárman Hondával gyötörték a japánt. A legsikeresebb közülük Jonathan Rea volt, aki befúrta magát Haga elé.

Csakhogy „Nitro Nori” nem tűrhette ezt a sértést, és a célegyenes végén az első adandó alkalommal belső íven kifékezte Reát.

Fordult a kocka - Superbike

Na, ezt nem kellett volna. Haga ugyanis egy kissé kisodródott, és Rea azonnal betette a motorját a megnyíló résbe. Haga, megpróbált visszahúzni az ideális ívre, de ekkor elcsapta őt a saját vonalán érkező Rea. Az észak-ír nem tehetett mást, Haga egyszerűen bevágott az ő vonalába. Az ütközéstől Haga felbukott, és nagy szerencséje, hogy az érkező versenyzők ki tudták őt kerülni. A nagy balesetet tehát megúszta, de a kiesést nem, így tehetetlenül nézte végig, Spies hogyan hámozza át magát az élcsoport nagy részén.

Az amerikai csak Jonathan Rea-vel nem bírt, aki megszerezte idei második győzelmét. Spies a második helyének is nagyon örült, hiszen 7 pontos hátránnyal érkezett, és 18 pontos előnnyel távozott a Nürburgringről. Most már ő a világbajnokság legnagyobb esélyese.

A szupersport vb futamon Cal Crutchlow uralkodott. A Yamahás angol rajt-cél győzelmet aratott, Eugene Laverty és Joan Lascorz előtt. Crutchlow, aki állítólag jövőre már az új Moto2 osztályban húzhatja a gázt Fausto Gresini csapatában növelte előnyét a pontversenyben. Már csak ő, vagy Laverty lehet világbajnok, hiszen Kenan Sofuoglu a bukása következtében már a matematikai esélyét is elveszítette a címszerzésre.

Fordult a kocka - Superbike

A következő helyszín, Imola, majd Magny Cours és végül Portimao várja a motorosokat. A szupersportnál kicsit egyszerűbbnek tűnik a helyzet, egyelőre minden Crutchlow sikerét ígéri. A szuperbike-osoknál viszont Haga és a Ducati erőfeszítésére számíthatunk, a japán ugyanis nagyon tud küzdeni. Már évek óta hajszolja a világbajnoki címet, és bár már 39 vb futamgyőzelme van, a nagy eredmény még mindig várat magára. És az idő, nem biztos, hogy neki dolgozik. Spies jövőre marad a szuperbike vb-n, és csak 2011-ben megy föl a MotoGP-be. Márpedig az nagyon sok idő.

Úgyhogy Haga támadni fog, mert muszáj. Aligha fogunk unatkozni hát.

Eurosport - Várhegyi Ferenc

TV műsor keresés : Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Superbike

Rea, az asseni mester - Superbike

Superbike - Rea, az asseni mester

Jonathan Rea mindkét futamot megnyerte Assenben, a Szuperbike világbajnokság negyedik helyszínén.

Brit uralom - Superbike

Superbike - Brit uralom

Ha ez a tengeren történt volna néhány évszázaddal ezelőtt, nem csodálkoznánk, hiszen Anglia nagyon hosszú ideig tengeri nagyhatalom volt.

Rea duplája – Talmával - Superbike

Superbike - Rea duplája – Talmával

Talmácsi Gábor szorgalmasan végigdolgozta a Superbike Világbajnokság thaiföldi versenynapját az Eurosport stúdiójában

Talmácsi Gábor az Eurosporton - Superbike

Superbike - Talmácsi Gábor az Eurosporton

Nem, ezúttal nem versenyzőként, hanem szakkommentátorként

Holtverseny - Superbike

Superbike - Holtverseny

Jonathan Rea és Leon Haslam egy-egy győzelemmel és egy-egy második hellyel kezdte Ausztráliában a 2015 –ös Szuperbike világbajnokságot.

Sylvain Guintoli világbajnok - Superbike

Superbike - Sylvain Guintoli világbajnok

Stílszerűen, mindkét katari futamot megnyerve, Sylvain Guintoli lett a 2014-es Superbike világbajnok.

Most dől el - Superbike

Superbike - Most dől el

Vasárnap Katarban eldől, ki nyeri a 2014-es superbike világbajnokságot.

Melandri szelektív gondolkodása - Superbike

Superbike - Melandri szelektív gondolkodása

Megosztotta Marco Melandri tette a közvéleményt a Magny-coursi esős Superbike futamok után.

Melandri dupla és magyar pontok - Superbike

Superbike - Melandri dupla és magyar pontok

Most sajnálhatja csak igazán Marco Melandri, hogy nyerő helyzetben elesett a laguna secai második futamon.

Laguna Seca, te csodás! - Superbike

Superbike - Laguna Seca, te csodás!

A superbike vb amerikai állomásán sok minden kiderült.