•  
  • Belépés | Regisztráció
SZOMBAT 18/04/2015
 

Home

 

Superbike

28/09/2009 - 15:50

Motorok a Ferrari pályán


Motorok a Ferrari pályán - Superbike
From Official Website

A híres vagy hirhedt Imola a helyszíne a hétvégi szuperbike vb versenynek

Amely már a 12-ik az esztendőben, így igencsak benne vagyunk már a véghajrában. Imola után még Franciaországba és Portugáliába látogat a mezőny, s ezek már sorsdöntő futamok lesznek.

Motorok a Ferrari pályán - Superbike

Fontos lesz az imolai verseny is, a Dino és Enzo Ferrariról elnevezett pályán. Csak a rend kedvéért, Enzo Ferrari a legendás Commendatore volt a Ferrari gyár névadója és tulajdonosa, a világ autógyártásának és autósportjának egyik, ha nem a legmeghatározóbb alakja. Fia Dino, tragikusan korán elhunyt, az ő emlékére készített egy csodaszép sportkocsit a Ferrari, és persze ő lett a névadója az imolai pályának is.

Amelyet most egy kicsit átépítettek, de a jellege nem változott. A Tamburello, az Aqua Minerale, a Rivazza kanyarok legendásak – és néha veszélyesek. Hogy mennyire, arról Max Biaggi tudna a legtöbbet mesélni, aki már az 1990-es évek közepén versenyzett itt, még a 250, később az 500 köbcentiméteres vb futamokon. Nem is rosszul, hiszen 1997-ben például versenyt nyert a negyedlitereseknél, a következő két évben pedig harmadik lett az 5000-asoknál.

Mad Maxnek a szuperbike vb-n is komoly tervei vannak ezen a pályán. Az Aprilia javuló formát mutat, Biaggi pedig lát arra esélyt, hogy az év végén odaérjen a dobogóra. Jelenleg az ötödik helyen áll, 65 ponttal lemaradva a harmadik Fabriziótól.

Motorok a Ferrari pályán - Superbike

Ha már az Apriliánál tartunk, fontos hír, hogy Imolában a tavalyi 250 köbcentiméteres világbajnok, Marco Simoncelli húzza a gázt Biaggi társaként. A noaleiak egy két napos mugellói tesztelésen készítették fel a motorokat, illetve Biaggit és Simoncellit erre a hétvégére. A japán Nakano Shinja ezúttal a nyaksérülését kúrálgatva, csak nézője lesz ennek a viadalnak.

Nézzük mi újság a másik olasz csapatnál, a Ducatinál. Ők is Mugellóben készültek fel az imolai versenyre, főleg a kanyar bemeneteli sebesség növelése foglalkoztatta őket. Kell a fejlődés, hiszen Haga Norijuki már 18 pont hátrányban van a Yamahás Ben Spiesszel szemben, így már megint elúszni látszik a vb elsőség. Hagát persze soha nem lehet leírni, produkált ő már elképesztő hajrákat.

Davide Tardozziék nagyon megbíznak benne. És Michel Fabrizióban is, a Ducati bejelentette, hogy jövőre is ők alkotják a gyári csapatot.

A nagy rivális Yamaha - amúgy ugye szintén olasz színekben indulva – persze szeretné megtartani az egyéni elsőséget. Spies képes lehet rá, egyszerűen elképesztő, amit újoncként művel.

A BMW foglalkoztatja az imolai futamok legeredményesebb motorosát, Ruben Xaust, aki Regis Laconival együtt három győzelmet szerzett ezen a pályán. Bár a németek folyamatosan fejlődnek, aligha szólnak bele a legjobbak küzdelmébe. Xaus indulása egyébként is kérdéses, még mindig érzi korábbi sérülését.

Motorok a Ferrari pályán - Superbike

Sérülések. Idén a gazdasági válság mellett ez az egyik legnagyobb nehézsége a csapatoknak. Lassan azt könnyebb felsorolni, ki nem bukott még, vagy kinek nincsenek anyagi gondjai. Most például a Stiggy Racing Honda kényszerült rá, hogy szorosabbra húzza a nadrágszíjat. John Hopkins már megint komoly sérüléssel küzd, így csak Leon Haslamot indítják a szuperbike-ban. A szupersportosoknál Gianluca Vizziellótól búcsúztak el, a hátralévő versenyeken csak Anthony West húzza náluk a gázt. Johan Stiegefelt csapatfőnök bevallotta, öt éve vezeti a csapatait, de ilyen nehézségekkel még sosem találkozott, mint idén.

Pár szó még a szupersportról. Az angol Cal Crutchlow a legutóbbi négy versenyből hármat megnyert, a Yamahás nem véletlenül vezeti a pontversenyt. Kétségkívül ő a világbajnokság legnagyobb esélyese, de az újoncot még megszorongatja a Hondás ír Eugene Laverty, sőt matematikailag a Kawasakis spanyol, Joan Lascorz is harcolhat még a világbajnoki címért.

Szóval, már megint komoly csatákra számíthatunk.

Vasárnap, versenyek!

Eurosport - Várhegyi Ferenc

Program kereső: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Superbike

Brit uralom - Superbike

Superbike - Brit uralom

Ha ez a tengeren történt volna néhány évszázaddal ezelőtt, nem csodálkoznánk, hiszen Anglia nagyon hosszú ideig tengeri nagyhatalom volt.

Rea duplája – Talmával - Superbike

Superbike - Rea duplája – Talmával

Talmácsi Gábor szorgalmasan végigdolgozta a Superbike Világbajnokság thaiföldi versenynapját az Eurosport stúdiójában

Talmácsi Gábor az Eurosporton - Superbike

Superbike - Talmácsi Gábor az Eurosporton

Nem, ezúttal nem versenyzőként, hanem szakkommentátorként

Holtverseny - Superbike

Superbike - Holtverseny

Jonathan Rea és Leon Haslam egy-egy győzelemmel és egy-egy második hellyel kezdte Ausztráliában a 2015 –ös Szuperbike világbajnokságot.

Sylvain Guintoli világbajnok - Superbike

Superbike - Sylvain Guintoli világbajnok

Stílszerűen, mindkét katari futamot megnyerve, Sylvain Guintoli lett a 2014-es Superbike világbajnok.

Most dől el - Superbike

Superbike - Most dől el

Vasárnap Katarban eldől, ki nyeri a 2014-es superbike világbajnokságot.

Melandri szelektív gondolkodása - Superbike

Superbike - Melandri szelektív gondolkodása

Megosztotta Marco Melandri tette a közvéleményt a Magny-coursi esős Superbike futamok után.

Melandri dupla és magyar pontok - Superbike

Superbike - Melandri dupla és magyar pontok

Most sajnálhatja csak igazán Marco Melandri, hogy nyerő helyzetben elesett a laguna secai második futamon.

Laguna Seca, te csodás! - Superbike

Superbike - Laguna Seca, te csodás!

A superbike vb amerikai állomásán sok minden kiderült.

Ellentétek - Superbike

Superbike - Ellentétek

Portimaóban két ellentétes superbike vb futamot láttunk