•  
  • Belépés | Regisztráció
PÉNTEK 18/04/2014
Eurosport
 

Home

 

Superbike

28/12/2009 - 17:44

Aszfalton és murván


Aszfalton és murván - Superbike
From Official Website

Ahogy kezdődött

2009-ben újra amerikai motoros nyerte a szuperbike világbajnokságot. Ben Spies már a 9-ik aranyat vitte a tengerentúlra - az Egyesült Államokban még mindig nagyon komolyan űzik ezt a sportágat.

Voltaképpen ebben semmi meglepő sincs, hiszen az ötlet, a nagy széria közeli motorokkal való versengés tőlük származik. 1989-ben azonban már olaszok, Paolo és Maurizio Flammini indították útjára a szuperbike világbajnokságot, amely 22 év alatt nagyon szép karriert futott be.

Az első világbajnok az amerikai Fred Merkel lett, aki 1990-ben duplázni tudott. 1991-92-ben már egy másik amerikai Doug Polen diadalmaskodott, őt egy évre rá Scott Russel követte. 1997-ben John Kocinski nyert, 2001-ben és 2002-ben pedig Carl Edwards. Aztán egy jó nagy szünet, az egy Ben Bostromot leszámítva nem jött tőlük komoly versenyző a vb-re. Fontosabbnak tartották a saját bajnokságukat, amely tény, rendkívül erős.

Olyannyira, hogy amerikai bajnoki címekkel a tarsolyában 2009-ben végre megjelent egy újabb motorosuk, Ben Spies, aki meghódította a világot.

Ideje volt már, hogy egy újabb klasszis amerikai felbukkanjon a vb-n, hiszen ez az ország hatalmas piacot jelent. Nem mindegy a gyártóknak sem, hogy kinek a nevével adják el a motorjaikat – hiába, a sport és üzlet már régóta kézen fogva járnak.

Aszfalton és murván - Superbike

Szóval, Spies jött, látott, és győzött. Úgy nyert, hogy újoncként jó néhány pályát a verseny hétvégéjén látott először – ez is bizonyítja, hogy kiváló képességei vannak. Tehetsége mellett a Yamaha fejlesztőmunkája is nagy szerepet játszott a sikerben – ideje volt már, hogy bizonyítsanak, hiszen sok évet és pénzt öltek eddig fölöslegesen a sportágba.

Persze a dolog nem ment simán. Saját csapattársára, Tom Sykes-ra nem számíthatott, az angol rendre a nagy vetélytársak mögött végzett. Legnagyobb ellenfele, Haga Norijuki viszont, aki éppen a Yamahától ment a Ducatihoz, komoly segítséget kapott Michel Fabriziótól, a másik gyári Ducatistól. Meg persze Haga is parádézott az év első felében. A japán már biztos győztesnek látszott, volt, hogy 88 ponttal is vezetett Spies előtt. Csakhogy jött egy doningtoni bukás, az azt követő lábadozás, néhány hiba, és Spies, akinek szintén voltak gondjai (kifogyó benzin, Fabrizio öklelése stb.) megfordította az állást. Haga nem sokkal a vége előtt újra az élre került, de a sorsdöntő versenyek nem sikerültek (rossz gumikeverék választás, stb.) Spies viszont ragyogóan ment. Végül 6 pont előnnyel nyert, és ez az egész évet, és a kezdeti Haga fölényt figyelembe véve nagy bravúr. Visszaállt a világ rendje, ahogy egykoron, most is amerikai győzelem született.

Aszfalton és murván - Superbike

Haga pedig? Már tíz éve a legjobbak közé tartozik, de még nem nyert világbajnokságot. Ebben a tekintetben hasonlít a sorsa az új-zélandi Aaron Slight-éhoz, aki szintén hiába kergette világbajnoki álmait.

Hagának azonban még van lehetősége. Spies 2010-ben már a MotoGP-ben húzza a gázt, a japán pedig a Ducati gyári versenyzőjeként újra megpróbálhatja. Még mindig ő lehet az első japán, aki világbajnokságot nyerhet nagy kategóriában.

Érdekes dolog ez. A gyorsasági motorkerékpáros világbajnokság nagy géposztályának (500 kcm, MotoGP) 1949- óta, és a szuperbike vb 1989- óta íródó történelmében japán versenyző még nem nyert világbajnokságot. Miközben a japán motorok messze a legeredményesebbek a gyártók versengésében.

Szóval, kéne már egy japán siker.

De ez már átvezet minket a következő évekbe. Most, 2009 végén még csak azt állapíthatjuk meg, hogy a szuperbike vb-n semmi nem változott. Maradt az európai, ausztrál, amerikai fölény. Spies révén most éppen ez utóbbit élvezhettük végig.

Eurosport - Várhegyi Ferenc

Program kereső: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Superbike

Sykes bombaformában - Superbike

Superbike - Sykes bombaformában

Tom Sykes mindkét futamot megnyerte a Szuperbike vb aragóniai hétvégéjén

Nyeregbe föl! - Superbike

Superbike - Nyeregbe föl!

Úgy néz ki, hogy éhesek voltak már a motorosok egy jó kis versengésre.

Sykes a világbajnok - Superbike

Superbike - Sykes a világbajnok

Valójában semmi szokatlan nem történt Jerezben, a szuperbike világbajnokság utolsó versenyén.

Hárman egy célért - Superbike

Superbike - Hárman egy célért

Tom Sykes, Eugene Laverty és Sylvain Guintoli lehet még szuperbike világbajnok 2013-ban.

Érik Sykes aranya - Superbike

Superbike - Érik Sykes aranya

Tom Sykes mindkét futamot megnyerte Magny Cours-ban a szuperbike világbajnokság utolsó előtti állomásán.

Balesetek - Superbike

Superbike - Balesetek

Mindenki tudja, hogy a Nürburgringen motorozni, nem gyerekjáték.

Motoros tragédia - Superbike

Superbike - Motoros tragédia

Andrea Antonelli életét veszítette a moszkvai szupersport vb futamon.

Superbike - Antonelli életét vesztette Moszkvában

Antonelli életét vesztette a superbike futamon Moszkvában

Imola, elektronika, Haga - Superbike

Superbike - Imola, elektronika, Haga

A fenti három szóban talán minden benne van, ami a szuperbike világbajnokság hétvégi fordulója előtt fontos.

Melandri feltámadása - Superbike

Superbike - Melandri feltámadása

Marco Melandri a legszebb napjaira emlékeztetően motorozott Monzában.