•  
  • Belépés | Regisztráció
Kedd 05/05/2015
 

Home

 

Superbike

28/03/2011 - 14:01 - Updated 28/03/2011 - 14:40

Melandri és Checa napja


Melandri és Checa napja - Superbike
Eurosport

Különösen az első futam volt nagyon izgalmas Donington Parkban, a Szuperbike világbajnokság második versenyén.

Marco Melandri úgy nyert, hogy az elején csak a nyolcadik hely környékén motorozott, Carlos Checa pedig a tizenegyedik helyről kapaszkodott fel a harmadik helyre.

A verseny napján kifejezetten hűvös volt az idő. Hét-nyolc Celsius fok nem mondható túl barátságosnak – legföljebb a motorok számára, amelyeknél nem kellett attól tartani, hogy megfőnek. A versenyzők dideregve várták a rajtot, no meg némiképp azon izgulva, hogy a hideg aszfalton mennyire tapadnak majd a gumik.

Ez utóbbi a hivatalos gumiszállító, a Pirelli szakembereit is foglalkoztatta. 2010-ben nem rendeztek itt versenyt, tehát nem voltak tavalyi adataik, a korábbi években pedig nyáron, melegebb időben rendezték a doningtoni futamokat. Ráadásul a pályát is újraaszfaltozták, néhány helyen módosultak a kanyarok is, tehát az idei viadal sok újdonságot tartogatott.

Melandri és Checa napja - Superbike

S az újdonságok mindig tartogatnak meglepetéseket is. Carlos Checa például azért veszítette el az első futamot, mert nem megfelelő keverékű hátsó gumit választott. Hiába szerezte meg a rajtelsőséget, az első körben alig tapadt a kereke, és mire magára talált, visszaesett a tizenegyedik helyre. Onnan viszont parádés hajrával jött föl a dobogóra. Számára ez azért is nagyon fontos volt, mert a MotoGP-s korszakában sosem ért itt el jó eredményeket. Sőt, élete egyik legsúlyosabb bukását is itt szenvedte el, melynek következtében ki kellett venni a lépét.

Az első futamban nemcsak neki, hanem a cseh Jakub Smrz-nek és Melandrinak is lehetett tapsolni. Smrz közel volt élete első VB futamgyőzelméhez, de a végén annyira elkoptak a gumijai, hogy Melandri meg tudta őt előzni. Melandri ezzel megszerezte első győzelmét.

A második futamra Checa gumit váltott. Ez meg is hozta az eredményt, mert a végén ugyan a romló tapadás miatt lelassult, de így is fölényesen győzött. Melandri és Haslam állhattak még dobogóra, amely különösen Melandri szempontjából volt bravúr, hiszen gyakorlatilag végig köhögte a versenyt.

Melandri és Checa napja - Superbike

A világbajnoki címvédő Max Biaggi nagy pofonokat kapott ezen a hétvégén. Az első futamban többször is rontott, és végül csak a hetedik helyen ért célba. A második futam rajtjánál pedig bemozdult a motorja, így kiugrásért a boxutcán való áthajtásos büntetéssel sújtották. Biaggi azonban a magadott négy körön belül nem töltötte le a büntetését, így fekete zászlóval kizárták a versenyből.

A világbajnokságot Carlos Checa vezeti, aki az eddigi négy futamból hármat megnyert. Rajta kívül csak Marco Melandri tudott még győzni, az olasz jelenleg a második helyen áll a pontversenyben.

A világbajnokság három hét múlva Assenban folytatódik. A hollandiai futamon talán már versenyben is láthatjuk Chris Vermeulent, aki Doningtonban csak edzett. A kétszeres világbajnok James Toseland viszont minden bizonnyal hiányozni fog, az angol addig föltehetőleg nem fog felépülni az egyik tesztelésén szerzett sérüléséből, és azt követő műtétből.

A mostani verseny azt mutatta, hogy nélkülük is izgalmasak a futamok. Ettől függetlenül mindenki visszavárja őket. Még Checa is, aki jelenleg a világbajnokság első számú esélyese.

 

Eurosport - Várhegyi Ferenc

TV műsor keresés : Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Superbike

Rea, az asseni mester - Superbike

Superbike - Rea, az asseni mester

Jonathan Rea mindkét futamot megnyerte Assenben, a Szuperbike világbajnokság negyedik helyszínén.

Brit uralom - Superbike

Superbike - Brit uralom

Ha ez a tengeren történt volna néhány évszázaddal ezelőtt, nem csodálkoznánk, hiszen Anglia nagyon hosszú ideig tengeri nagyhatalom volt.

Rea duplája – Talmával - Superbike

Superbike - Rea duplája – Talmával

Talmácsi Gábor szorgalmasan végigdolgozta a Superbike Világbajnokság thaiföldi versenynapját az Eurosport stúdiójában

Talmácsi Gábor az Eurosporton - Superbike

Superbike - Talmácsi Gábor az Eurosporton

Nem, ezúttal nem versenyzőként, hanem szakkommentátorként

Holtverseny - Superbike

Superbike - Holtverseny

Jonathan Rea és Leon Haslam egy-egy győzelemmel és egy-egy második hellyel kezdte Ausztráliában a 2015 –ös Szuperbike világbajnokságot.

Sylvain Guintoli világbajnok - Superbike

Superbike - Sylvain Guintoli világbajnok

Stílszerűen, mindkét katari futamot megnyerve, Sylvain Guintoli lett a 2014-es Superbike világbajnok.

Most dől el - Superbike

Superbike - Most dől el

Vasárnap Katarban eldől, ki nyeri a 2014-es superbike világbajnokságot.

Melandri szelektív gondolkodása - Superbike

Superbike - Melandri szelektív gondolkodása

Megosztotta Marco Melandri tette a közvéleményt a Magny-coursi esős Superbike futamok után.

Melandri dupla és magyar pontok - Superbike

Superbike - Melandri dupla és magyar pontok

Most sajnálhatja csak igazán Marco Melandri, hogy nyerő helyzetben elesett a laguna secai második futamon.

Laguna Seca, te csodás! - Superbike

Superbike - Laguna Seca, te csodás!

A superbike vb amerikai állomásán sok minden kiderült.