•  
  • Belépés | Regisztráció
CSÜTÖRTÖK 24/04/2014
Eurosport
 

Home

 

Superbike

28/03/2011 - 14:01 - Updated 28/03/2011 - 14:40

Melandri és Checa napja


Melandri és Checa napja - Superbike
Eurosport

Különösen az első futam volt nagyon izgalmas Donington Parkban, a Szuperbike világbajnokság második versenyén.

Marco Melandri úgy nyert, hogy az elején csak a nyolcadik hely környékén motorozott, Carlos Checa pedig a tizenegyedik helyről kapaszkodott fel a harmadik helyre.

A verseny napján kifejezetten hűvös volt az idő. Hét-nyolc Celsius fok nem mondható túl barátságosnak – legföljebb a motorok számára, amelyeknél nem kellett attól tartani, hogy megfőnek. A versenyzők dideregve várták a rajtot, no meg némiképp azon izgulva, hogy a hideg aszfalton mennyire tapadnak majd a gumik.

Ez utóbbi a hivatalos gumiszállító, a Pirelli szakembereit is foglalkoztatta. 2010-ben nem rendeztek itt versenyt, tehát nem voltak tavalyi adataik, a korábbi években pedig nyáron, melegebb időben rendezték a doningtoni futamokat. Ráadásul a pályát is újraaszfaltozták, néhány helyen módosultak a kanyarok is, tehát az idei viadal sok újdonságot tartogatott.

Melandri és Checa napja - Superbike

S az újdonságok mindig tartogatnak meglepetéseket is. Carlos Checa például azért veszítette el az első futamot, mert nem megfelelő keverékű hátsó gumit választott. Hiába szerezte meg a rajtelsőséget, az első körben alig tapadt a kereke, és mire magára talált, visszaesett a tizenegyedik helyre. Onnan viszont parádés hajrával jött föl a dobogóra. Számára ez azért is nagyon fontos volt, mert a MotoGP-s korszakában sosem ért itt el jó eredményeket. Sőt, élete egyik legsúlyosabb bukását is itt szenvedte el, melynek következtében ki kellett venni a lépét.

Az első futamban nemcsak neki, hanem a cseh Jakub Smrz-nek és Melandrinak is lehetett tapsolni. Smrz közel volt élete első VB futamgyőzelméhez, de a végén annyira elkoptak a gumijai, hogy Melandri meg tudta őt előzni. Melandri ezzel megszerezte első győzelmét.

A második futamra Checa gumit váltott. Ez meg is hozta az eredményt, mert a végén ugyan a romló tapadás miatt lelassult, de így is fölényesen győzött. Melandri és Haslam állhattak még dobogóra, amely különösen Melandri szempontjából volt bravúr, hiszen gyakorlatilag végig köhögte a versenyt.

Melandri és Checa napja - Superbike

A világbajnoki címvédő Max Biaggi nagy pofonokat kapott ezen a hétvégén. Az első futamban többször is rontott, és végül csak a hetedik helyen ért célba. A második futam rajtjánál pedig bemozdult a motorja, így kiugrásért a boxutcán való áthajtásos büntetéssel sújtották. Biaggi azonban a magadott négy körön belül nem töltötte le a büntetését, így fekete zászlóval kizárták a versenyből.

A világbajnokságot Carlos Checa vezeti, aki az eddigi négy futamból hármat megnyert. Rajta kívül csak Marco Melandri tudott még győzni, az olasz jelenleg a második helyen áll a pontversenyben.

A világbajnokság három hét múlva Assenban folytatódik. A hollandiai futamon talán már versenyben is láthatjuk Chris Vermeulent, aki Doningtonban csak edzett. A kétszeres világbajnok James Toseland viszont minden bizonnyal hiányozni fog, az angol addig föltehetőleg nem fog felépülni az egyik tesztelésén szerzett sérüléséből, és azt követő műtétből.

A mostani verseny azt mutatta, hogy nélkülük is izgalmasak a futamok. Ettől függetlenül mindenki visszavárja őket. Még Checa is, aki jelenleg a világbajnokság első számú esélyese.

 

Eurosport - Várhegyi Ferenc

Program kereső: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Superbike

Sykes bombaformában - Superbike

Superbike - Sykes bombaformában

Tom Sykes mindkét futamot megnyerte a Szuperbike vb aragóniai hétvégéjén

Nyeregbe föl! - Superbike

Superbike - Nyeregbe föl!

Úgy néz ki, hogy éhesek voltak már a motorosok egy jó kis versengésre.

Sykes a világbajnok - Superbike

Superbike - Sykes a világbajnok

Valójában semmi szokatlan nem történt Jerezben, a szuperbike világbajnokság utolsó versenyén.

Hárman egy célért - Superbike

Superbike - Hárman egy célért

Tom Sykes, Eugene Laverty és Sylvain Guintoli lehet még szuperbike világbajnok 2013-ban.

Érik Sykes aranya - Superbike

Superbike - Érik Sykes aranya

Tom Sykes mindkét futamot megnyerte Magny Cours-ban a szuperbike világbajnokság utolsó előtti állomásán.

Balesetek - Superbike

Superbike - Balesetek

Mindenki tudja, hogy a Nürburgringen motorozni, nem gyerekjáték.

Motoros tragédia - Superbike

Superbike - Motoros tragédia

Andrea Antonelli életét veszítette a moszkvai szupersport vb futamon.

Superbike - Antonelli életét vesztette Moszkvában

Antonelli életét vesztette a superbike futamon Moszkvában

Imola, elektronika, Haga - Superbike

Superbike - Imola, elektronika, Haga

A fenti három szóban talán minden benne van, ami a szuperbike világbajnokság hétvégi fordulója előtt fontos.

Melandri feltámadása - Superbike

Superbike - Melandri feltámadása

Marco Melandri a legszebb napjaira emlékeztetően motorozott Monzában.