•  
  • Belépés | Regisztráció
Szerda 06/05/2015
Eurosport
 

Home

 

Superbike

10/05/2011 - 14:13 - Updated 10/05/2011 - 14:31

Egy őrült olasz


Egy őrült olasz - Superbike
AFP

Mad Max nem hazudtolta meg önmagát. Ő volt az egyik főszereplője a két szuperbike világbajnoki futamnak Monzában.

Az elsőben is nagyon gyors volt – erről csutka is tudna mesélni – de elkövetett néhány hibát, így a végén hiába rázta le magáról például Leon Haslam-et, az ír Eugene Lavertyt már nem tudta utolérni.

Laverty a szuperpole edzésen megszerezte a második rajtkockát, amely ahhoz képest, hogy az év elején még csak a tizenötödik helyről indulhatott Ausztráliában, óriási előrelépés. Nem véletlenül mondta, hogy a Yamaha elég régen nyert utoljára Monzában, tehát ideje megtörni a sorozatot.

Egy őrült olasz - Superbike

Személyes véleményem, hogy Laverty leigazolásával a Yamaha elég nagy kockázatot vállalt, de az ír fiú most igazolta a döntésük jogosságát. Laverty a tavalyi szupersport vébén nyerte a versenyeket, de ez egy másik kategória. A Yamaha részben megváltozott csapatmenedzsmenttel, és két új versenyzővel (Melandri, Laverty) kezdte az évet, tehát a sikerben legfeljebb csak bízni lehetett.

Laverty eddig olyan volt, mint az időjárás – hol jó, hol pocsék formát mutatott. Azt már tavaly kiderült, hogy egy kis őrültségért nem megy a szomszédba, időnként olyan kockázatos módon motorozott, hogy imára kulcsoltuk a kezünket, csak hogy el ne essen. Idén ugyanígy motorozik, de Monzában nemcsak kockáztatott, hanem okos is volt. Biaggival ellentétben, nem rontott kanyarokat, ha valaki megtámadta, azonnal visszavágott, egyszóval pont úgy ment, ahogy kell.

A második futamban nem sikerült a rajtja, és egy darabig az üldözőbolyban verekedett, de néhány kör megtétele után utolérte a Biaggi mögötti csoportot.

Biaggi ekkor már komoly előnnyel vezetett, gyakorlatilag eldőlt, hogy senki sem érheti utol. Csakhogy, egy pillanatnyi kihagyás, vagy a csuda tudja mi miatt, a célegyenes végén lévő lassítóhoz túl nagy gázzal érkezett, már nem tudott befordulni, így kiegyenesítette a pályát, úgy tért vissza az aszfaltra.

Egy őrült olasz - Superbike

Hatalmas hiba volt, hiszen így időt nyert és jogosulatlan előnyre tett szert, teljesen fölösleges módon. Meg is kapta érte a boxutcán való áthajtásos büntetést, amely tönkretette a versenyét. Sima győzelem helyett egy kínkeservesen összeszedett nyolcadik hellyel kullogott haza.

Az őrült olasz mindkét futamot megnyerhette volna. De nem, már megint eltolta. Doningtonban bemozdult a rajtnál, de az érte járó boxutcán való áthajtásos büntetést nem volt hajlandó letölteni, így kizárták a versenyből. Csinált ő már ilyet a gyorsasági világbajnokságon is, úgy látszik, ha vörös köd ereszkedik a szeme elé, nem tisztel senkit és semmit.

Most nem volt senki, aki dühítse, legföljebb saját maga. Az első futam után elég mogorva is volt, a másodikban pedig nem a kanyarral, hanem csak a csutkával törődött – meg is lett az eredménye.

Egy őrült olasz - Superbike

Tavaly még azt írtam róla, hogy olyan, mint egy jó bor, ahogy öregszik, egyre jobb lesz. Igaz volt, világbajnok lett. Most azonban kezd elhatalmasodni rajta az a fajta őrület, amely pályafutása első éveiben jellemezte. Idén nehezen viseli a nyomást, pedig 20 év alatt már hozzászokhatott volna.

Hiába, úgy látszik, a vér nem válik vízzé. Mad Max úgy látszik, marad, aki volt – egy őrült zseni.

Ebben a témakörben érdemes figyelni Lavertyre is. Addig kergette Melandrit, amíg a Parabolica kanyarban az utolsó körben megelőzte az olaszt, és megnyerte a második futamot is.

Egy őrült olasz után megjelent egy őrült ír is – jó lesz, ha a többiek felkötik a gatyamadzagot.

Eurosport - Várhegyi Ferenc

TV műsor keresés : Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Superbike

Rea, az asseni mester - Superbike

Superbike - Rea, az asseni mester

Jonathan Rea mindkét futamot megnyerte Assenben, a Szuperbike világbajnokság negyedik helyszínén.

Brit uralom - Superbike

Superbike - Brit uralom

Ha ez a tengeren történt volna néhány évszázaddal ezelőtt, nem csodálkoznánk, hiszen Anglia nagyon hosszú ideig tengeri nagyhatalom volt.

Rea duplája – Talmával - Superbike

Superbike - Rea duplája – Talmával

Talmácsi Gábor szorgalmasan végigdolgozta a Superbike Világbajnokság thaiföldi versenynapját az Eurosport stúdiójában

Talmácsi Gábor az Eurosporton - Superbike

Superbike - Talmácsi Gábor az Eurosporton

Nem, ezúttal nem versenyzőként, hanem szakkommentátorként

Holtverseny - Superbike

Superbike - Holtverseny

Jonathan Rea és Leon Haslam egy-egy győzelemmel és egy-egy második hellyel kezdte Ausztráliában a 2015 –ös Szuperbike világbajnokságot.

Sylvain Guintoli világbajnok - Superbike

Superbike - Sylvain Guintoli világbajnok

Stílszerűen, mindkét katari futamot megnyerve, Sylvain Guintoli lett a 2014-es Superbike világbajnok.

Most dől el - Superbike

Superbike - Most dől el

Vasárnap Katarban eldől, ki nyeri a 2014-es superbike világbajnokságot.

Melandri szelektív gondolkodása - Superbike

Superbike - Melandri szelektív gondolkodása

Megosztotta Marco Melandri tette a közvéleményt a Magny-coursi esős Superbike futamok után.

Melandri dupla és magyar pontok - Superbike

Superbike - Melandri dupla és magyar pontok

Most sajnálhatja csak igazán Marco Melandri, hogy nyerő helyzetben elesett a laguna secai második futamon.

Laguna Seca, te csodás! - Superbike

Superbike - Laguna Seca, te csodás!

A superbike vb amerikai állomásán sok minden kiderült.