•  
  • Belépés | Regisztráció
SZOMBAT 25/04/2015
 

Home

 

Superbike

14/04/2012 - 19:25 - Updated 14/04/2012 - 19:31

Vízbe fulladt BSB-nyitány


Vízbe fulladt BSB-nyitány - Superbike
From Official Website

Túl jól sikerült a húsvéti locsolkodás Brands Hatchben: a szezonnyitó második futamát törölni kellett

A hagyományoknak megfelelően húsvét hétfőn kezdődtek meg a 2012-es Brit Superbike sorozat küzdelmei. A helyszín idén is a patinás Brands Hatch volt, ahol a rövidebb változatú „Indy” aszfaltcsíkon köröztek a világ legerősebb nemzeti motoros kupájának lovagjai.

A hétvégére erősen rányomta bélyegét az időjárás. Az első futamon a vizes pályán történt balesetek miatt kétszer kellett behívni a biztonsági autót, a második futamot pedig hosszas huzavona után végül törölték. Mielőtt azonban rátérnék az események felidézésére, nézzük, milyen változásokkal indul az évad.

 

Az egyértelműen legfontosabb változás a technikai szabályokban következett be. A sorozat vezetői tavaly augusztusban jelentették be, hogy az addig csak az EVO géposztályban alkalmazott elektronikus rásegítő eszközök tiltását kiterjesztik a teljes mezőnyre. Ennek megfelelően minden motor kapott egy elektronikus vezérlőegységet (ECU – electronic control unit), a kipörgésgátlót, a rajtelektronikát és az egykerekezésgátlót pedig betiltották. A módosítás oka a költségcsökkentés, mely lehetővé teszi a privát csapatoknak is, hogy a gyáriakkal egyenlő esélyekkel indulhassanak. A tiltások mellett picit enyhítettek a tuningolási szigoron: többek között 750-nel emelték a maximálisan elérhető motorfordulatszámot. Tartalékmotor használata továbbra sem engedélyezett. Az intézkedések célja, hogy a motorok teljesítménye közelítsen egymáshoz, melynek eredményeként az eddigieknél is izgalmasabb futamokat láthatunk, valamint sokkal inkább a versenyző tudása határozza meg az elért eredményt.

 

32 főben maximálták az alap versenyzői mezőnyt. 16 kétfős csapat kapott meghívást, az ő részvételük ingyenes. Ezzel honorálják azokat a csapatokat, akik a nehézségek ellenére is évről évre hűen a BSB-ben versenyeztek. Az alap mezőnyön felül is fogadják csapatok nevezését, de nekik fizetniük kell az indulási jogért.

 

Azt már megszoktuk, hogy a BSB mezőnyében évről-évre komoly változások történnek. Idén sincs ez másként, úgyhogy ezúttal csak néhányat emelnék ki. Az itt komoly sikereket, esetleg bajnoki címet elérő versenyzők gyakran folytatják nemzetközi porondon, a Szuperbike vagy Szupersport Világbajnokságban, vagy éppen a MotoGP-ben. Így tett a tavalyi 2. helyezett John Hopkins is, aki a WSBK-ba igazolt. Maradt a Suzukinál, a Crescent Fixi Suzuki csapatnál húzza a gázt. A háromszoros bajnok japán Ryuichi Kyonari otthagyta az HM Plant Hondát és a Honda Asiához igazolt. Egy maláj csapatban küzd a FIM Asian SuperSports 600 bajnoki címért.

 

A tavalyi bajnokot, Tommy Hillt is hírbe hozták a Szuperbike VB-vel kapcsolatban a tél folyamán, de Hill úgy döntött, marad, és korábbi csapatánál harcba száll a címvédésért. Tavalyi csapattársa a Swan Yamahánál, Michael Laverty a Hondához igazolt, így Shaun Muir csapatfőnöknek kellett találnia valakit Hill mellé. Alá is írtak Ian Hutchinsonnal (a 32 éves versenyző 2010-ben történelmet írt, amikor az Isle of Man TT-n öt számot is nyert: szuperbike, szupersport 2x, szuperstock és senior TT). A téli tesztek során Hutchinson azonban bukott, és rásérült korábban törött lábára. Ekkor jött bomba meglepetésként a hír, hogy helyére a Yamaha a veterán japánt, Noriyuki Hagát szerződtette. „Nitro Nori” 2 MotoGP és 13 szuperbike világbajnoki idény után csatlakozik a szigetországi mezőnyhöz. Végül pedig egy újonc, akinek a neve bevallom, mindig mosolyra késztet: az első szaúdi versenyző a Brit Szuperbike-ban, Abdul-Aziz bin Laden (a hivatalos honlapon Binladin-ként tüntetik fel). Rokoni kapcsolatait nem kutattam, annyi viszont biztos, hogy az Egyesül Arab Emirátusok gyorsasági kupáiban évek óta jeleskedik.

 

A versenynaptárban szereplő helyszínek is érdekesen alakulnak. Évről-évre egyre kevesebb pálya szerepel a bajnokságban. Korábban volt futam Mallory Parkban és Croftban, idén egyikük sem szerepel a kalendáriumban. Cserébe Brands Hatchben 3 fordulót is rendeznek, ami azért picit túlzás, bármilyen nagy presztízsű pályáról is van szó. Érdekessége az idei sorozatnak, hogy először látogat külföldre a mezőny. Nem is akárhova: a júliusi kiruccanás helyszíne maga a Szentély, a hollandiai Assen lesz. És akkor most vissza a szezonnyitóhoz.

 

A brandsi hétvége az eső jegyében telt. A szabadedzéseken nem volt kiugró meglepetés, az időmérőn azonban annál inkább. Hiába volt a leggyorsabbak között a szabadedzések során, a címvédő Tommy Hill az időmérő első szakaszában bukott a részben vizes pályán, így csak a 29. rajthelyet szerezte meg. Korábbi csapattársa, a most már Hondás Michael Laverty eltaktikázta az edzést: első száraz nekifutásra nem tudott elég gyors kört menni, és még a beállításokon dolgoztak a boxban, amikor eleredt az eső. Így csak a 21. helyről rajtolhatott. Az első rajtkockát az ausztrál Josh „Bad Boy” Brookes szerezte meg a Samsung Hondás John Kirkham előtt, míg az újonc csapat, a GB Moto Tristan Palmerrel a debütáló versenyén az első sorból várhatta a rajtot. A második gyors körén majdnem bukó Shane „Shakey” Byrne a harmadik leggyorsabb időt érte el. Nori Haga 6. helye a számára korábban ismeretlen pályán figyelemre méltó volt.

 

A versenynapon a lehető legtipikusabb angol időjárás fogadta a csapatokat: vigasztalanul esett az eső. A mezőny egyetlen hölgytagja, Jenny Tinmouth már a felvezető körben elvérzett a vizes pályán. Noriyuki Haga alatt a rajt pillanatában kifarolt a motor, alig tudta megfogni. Mivel el kellett vennie a gázt, sok pozíciót veszített. Az első körben sok volt a bukás, többek között Michael Laverty számára is idejekorán véget ért az első futam. Jött is a biztonsági autó. A mezőnyt a szenzációsan rajtoló Byrne vezette Kirkham, Brookes és az esőben mindig zseniális Michael Rutter előtt. Hill is szépen kapaszkodott fel, eddigre 12 helyet jött előre. Az újraindítás után Kirkham állt az élre, ekkor csak Rutter tudott vele menni. Nem kellett sokat várni az újabb bukásokra: a nyolcadik körben Stuart Easton, aztán Tristan Palmer, Luca Scassa, Dan Linfoot majd bin Laden esett. Jöhetett a safety car másodszor. Az utolsó 10 kör inkább tűnt úszóleckének. A túlélésről szóló fináléban bukott Tommy Hill és rontott Josh Brookes is. Alastair Seeley sokáig állta a sarat az élen, de az utolsó kanyarban a kigyorsításnál kitört a motor hátulja, így a lendületben lévő John Kirkham az utolsó métereken meg tudta előzni a skótot, és övé lett a győzelem. A dobogóra Alastair Seeley és Michael Rutter állhatott fel. A pole pozícióból induló Brookes a hibáját követően a tizedik, Shakey Byrne a hetedik, Nori Haga pedig a 13. helyen ért célba

 

Bár a hosszú téli szünet után mindenki fente a fogát a második futamra, az égiek csak nem könyörültek a szervezőkön. A kísérősorozatokban is bukás bukást követett a vizes pályán, ráadásul a törött motorokból kifolyt szennyeződések miatt az aszfalt korcsolyapályaként csúszott. Hiába kapott a BSB mezőny extra 8 percnyi szabadedzést, a versenyzők csak azt tudták megállapítani, hogy a pálya versenyzésre alkalmatlan. Az ő biztonságuk érdekében a szervezők törölték a második futamot. Ahogyan az várható volt, egy későbbi időpontban, egy másik pályán fogják megrendezni, mégpedig Oulton Parkban, május 06-án.

 

A brands hatchi események tükrében a bajnokság irányító szerve, az MCRCB azonnali szabálymódosítást jelentett be. Eszerint, ha egy versenyző bukik, nem jöhet vissza a pályára, amíg őt magát a pálya mellett álló orvosi sportbíró erre alkalmasnak nem találja, valamint a szintén pálya mellett lévő technikai sportbíró meg nem győződik róla, hogy a motor versenyképes, abból nem szivárog semmilyen folyadék. Thruxtonban a hétvégén már e szabály szerint zajlanak a futamok. Az Eurosport 2 mindkét futamot felvételről közvetíti, vasárnap este 18:30-20:00 óráig.

 

 

Eurosport - Pintér László

TV műsor keresés : Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Superbike

Rea, az asseni mester - Superbike

Superbike - Rea, az asseni mester

Jonathan Rea mindkét futamot megnyerte Assenben, a Szuperbike világbajnokság negyedik helyszínén.

Brit uralom - Superbike

Superbike - Brit uralom

Ha ez a tengeren történt volna néhány évszázaddal ezelőtt, nem csodálkoznánk, hiszen Anglia nagyon hosszú ideig tengeri nagyhatalom volt.

Rea duplája – Talmával - Superbike

Superbike - Rea duplája – Talmával

Talmácsi Gábor szorgalmasan végigdolgozta a Superbike Világbajnokság thaiföldi versenynapját az Eurosport stúdiójában

Talmácsi Gábor az Eurosporton - Superbike

Superbike - Talmácsi Gábor az Eurosporton

Nem, ezúttal nem versenyzőként, hanem szakkommentátorként

Holtverseny - Superbike

Superbike - Holtverseny

Jonathan Rea és Leon Haslam egy-egy győzelemmel és egy-egy második hellyel kezdte Ausztráliában a 2015 –ös Szuperbike világbajnokságot.

Sylvain Guintoli világbajnok - Superbike

Superbike - Sylvain Guintoli világbajnok

Stílszerűen, mindkét katari futamot megnyerve, Sylvain Guintoli lett a 2014-es Superbike világbajnok.

Most dől el - Superbike

Superbike - Most dől el

Vasárnap Katarban eldől, ki nyeri a 2014-es superbike világbajnokságot.

Melandri szelektív gondolkodása - Superbike

Superbike - Melandri szelektív gondolkodása

Megosztotta Marco Melandri tette a közvéleményt a Magny-coursi esős Superbike futamok után.

Melandri dupla és magyar pontok - Superbike

Superbike - Melandri dupla és magyar pontok

Most sajnálhatja csak igazán Marco Melandri, hogy nyerő helyzetben elesett a laguna secai második futamon.

Laguna Seca, te csodás! - Superbike

Superbike - Laguna Seca, te csodás!

A superbike vb amerikai állomásán sok minden kiderült.