•  
  • Belépés | Regisztráció
Kedd 28/04/2015
 

Home

 

Superbike

29/06/2012 - 16:12 - Updated 29/06/2012 - 16:21

Spanyolcsizma


Spanyolcsizma - Superbike
Reuters

Carlos Checát szorítja az eredménykényszer. Ha nem is annyira fájdalmasan, mint a középkori vádlottakat a hírhedtté vált spanyolcsizma, de ő maga jelentette ki, hogy most már nem hibázhat.

Bizony nem, mert a spanyolországi Aragónban megkezdődött a szuperbike világbajnokság második fele, amelyet Checa az ötödik helyről, hatvan pont hátrányban kezd meg, ami nem éppen ideális a világbajnoki címe megvédése szempontjából.

Ráadásul az aragoni első szabadedzésen csak a tízedik lett, miközben a pontverseny éllovasa Max Biaggi megnyerte az edzést. A két veterán közül tehát idén az olasz a jobb, ami elég komoly fejfájást okoz Checának.

Spanyolcsizma - Superbike

Apropó, Max. Most ünnepelte 41-ik születésnapját, és minden jel arra mutat, hogy még mindig ugyanolyan gyors, mint húsz évvel ezelőtt.

Tavaly, amikor először rendeztek vb futamot ezen a pályán, ő és Melandri nyerték a versenyeket. Fekszik neki ez a több mint öt km hosszú, tizennyolc kanyarral tarkított, gyors és technikás pálya.

Persze Melandri és mások is jól mehetnek itt. Például Jonathan Rea, aki ugyan most motorozik itt először, de egy kétnapos, sikeresnek ítélt asseni tesztelés után bizakodik a jó eredményben. Ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy több más csapat is tesztelt, például az Aprilia, vagy a BMW, vagy éppen a Kawasaki – többen ráadásul itt, Aragónban. A Ducati Misanóban gyakorolt, Checáék már a jövő évi változatot próbálták ki.

És ha már a próbáknál tartunk, a versenyhétvége után is Aragónban maradnak a csapatok, hogy részt vegyenek a Pirelli tesztjén. Az olasz gumigyár jövőre 17 collos gumikkal váltja fel az évek óta használatos 16,5 collosokat, és most készültek el az új változattal.

A 17 collos gumik újbóli bevezetésével a szuperbike visszatér az alapokhoz, hiszen a jelenlegi gumiméretet az 1990-es évek végén hozták be, azt megelőzően is a nagyobb átmérőjű kerekeket használták. A visszaváltásnak gazdasági okai vannak – a legtöbb utcai szuperbike motoron is 17 collos gumik virítanak. Ez némiképp módosítja majd a versenyzők stílusát, de a televíziós képernyőkön mi ebből gyaníthatóan nem sokat veszünk majd észre.

Spanyolcsizma - Superbike

Képernyő. Talmácsi Gábor is rajthoz áll Aragónban, a másik két szupersportos vb indulóval, ifj.Tóth Imrével és Németh Balázzsal együtt. Talmácsiék teszteltek a futam előtt, és valószínűleg ennek is köszönhető, hogy az első időmérő edzésen a tízedik helyet szerezte meg. Ifj.Tóth a tizenötödik, Németh a tizennyolcadik helyen zárt.

Azt reméljük, hogy a magyarok értékes helyezésekért küzdenek majd a szupersport vb futamon. Őket nem szorítja a spanyolcsizma, felszabadultan versenyezhetnek. Aki kíváncsi rájuk és a szuperbike mezőnyre is, ne mulassza el nálunk megtekinteni a vasárnapi futamokat!

 

 

 

 

Eurosport - Várhegyi Ferenc

TV műsor keresés : Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Superbike

Rea, az asseni mester - Superbike

Superbike - Rea, az asseni mester

Jonathan Rea mindkét futamot megnyerte Assenben, a Szuperbike világbajnokság negyedik helyszínén.

Brit uralom - Superbike

Superbike - Brit uralom

Ha ez a tengeren történt volna néhány évszázaddal ezelőtt, nem csodálkoznánk, hiszen Anglia nagyon hosszú ideig tengeri nagyhatalom volt.

Rea duplája – Talmával - Superbike

Superbike - Rea duplája – Talmával

Talmácsi Gábor szorgalmasan végigdolgozta a Superbike Világbajnokság thaiföldi versenynapját az Eurosport stúdiójában

Talmácsi Gábor az Eurosporton - Superbike

Superbike - Talmácsi Gábor az Eurosporton

Nem, ezúttal nem versenyzőként, hanem szakkommentátorként

Holtverseny - Superbike

Superbike - Holtverseny

Jonathan Rea és Leon Haslam egy-egy győzelemmel és egy-egy második hellyel kezdte Ausztráliában a 2015 –ös Szuperbike világbajnokságot.

Sylvain Guintoli világbajnok - Superbike

Superbike - Sylvain Guintoli világbajnok

Stílszerűen, mindkét katari futamot megnyerve, Sylvain Guintoli lett a 2014-es Superbike világbajnok.

Most dől el - Superbike

Superbike - Most dől el

Vasárnap Katarban eldől, ki nyeri a 2014-es superbike világbajnokságot.

Melandri szelektív gondolkodása - Superbike

Superbike - Melandri szelektív gondolkodása

Megosztotta Marco Melandri tette a közvéleményt a Magny-coursi esős Superbike futamok után.

Melandri dupla és magyar pontok - Superbike

Superbike - Melandri dupla és magyar pontok

Most sajnálhatja csak igazán Marco Melandri, hogy nyerő helyzetben elesett a laguna secai második futamon.

Laguna Seca, te csodás! - Superbike

Superbike - Laguna Seca, te csodás!

A superbike vb amerikai állomásán sok minden kiderült.