•  
  • Belépés | Regisztráció
SZOMBAT 28/03/2015
Eurosport
 

Home

 

Szabadstílusú Sí

05/02/2010 - 07:19

Szabad a gazda - urak


Szabad a gazda - urak - Szabadstílusú Sí
Reuters

A hölgyeknél legalább a buckasí győztesre mernék fogadni – az uraknál még tippelni sem nagyon merek.

Ha már ezzel a párhuzammal kezdtem, nézzük, kik írhatják tovább a buckasí olimpiai történetét az urak mezőnyében.

Szabad a gazda - urak - Szabadstílusú Sí

Korábbi eredményei és idei teljesítménye alapján az olimpiai címvédő ausztrál Dale-Begg Smith tekinthető a legnagyobb esélyesnek. Világbajnok és háromszoros szakági világkupa-győztes. Tavaly januárban jobb térdsérülést szenvedett Deer Valley-ben, ami miatt komoly operáción esett át. Idén azonban ismét csúcsformában versenyez, háromszor is nyert zsinórban. Viszont a legutóbbi két versenyen kikapott korábbi nagy riválisától, a francia Guilbault Colas-tól. Az olimpia azonban messze nem csak kettejük csatájáról fog szólni. Az idénynyitón dupla győzelemmel mutatkozott be a fiatal svéd Jesper Björnlund, aki azóta is jó átlagteljesítményt nyújt, melynek köszönhetően a szakági világkupában a második helyen áll Begg-Smith mögött. Aztán ott vannak az amerikaiak, ahol két világbajnok is erősíti a csapatot: Patrick Deneen (2009) és Nathan „Nate” Roberts (2005). Ráadásul az újonc Bryon Wilson is többször állt dobogón idén.  Végül pedig a házigazdák, köztük az idén kicsit gyengélkedő tavalyi szakági világkupa-győztes Alexandre Bilodeau-val, aki kisebb bokasérülését igyekszik maga mögött tudni. Csapattársai között találjuk Vincent Marquis-t és Pierre-Alexandre Rousseau-t, akikkel Bilodeau tavaly két alkalommal is történelmi „dobogósöprést” hajtott végre. Marquis világbajnoki bronzérmes (2009), „PA” pedig 2007-ben volt világbajnok. Bár már 13 éve az élvonalban van, eddig különböző sérülései mindig megakadályozták, hogy olimpián indulhasson – hármat is ki kellett hagynia. 30 évesen ez lehet az utolsó lehetősége az éremszerzésre.

Szabad a gazda - urak - Szabadstílusú Sí

Síakrobatikában legalább heten pályáznak az aranyra Vancouverben. Jelenleg döbbenetes formában van az újdonsült szakági világkupa-győztes fehérorosz Anton Kusnir. Az idén hat versenyből négyet megnyert, ebből az olimpia előtti utolsó hármat zsinórban. Harmadiknál nem volt rosszabb eredménye. Kihívói persze neki is akadnak bőven. Itt van rögtön három kínai: Zongyang Jia, Zhongqing Liu és Guangpu Qi. Azt a két versenyt, amit nem Kusnir nyert, Jia zsebelte be, de a két másik kínai is állt dobogón az idén. Qi háromszor volt második Kusnir mögött. Aztán ott vannak a kanadaiak, Steve Omischl és Warren Shouldice. Steve „O” ugyan idén nem tudott dobogóra állni, de ne feledjük, négyszeres szakági világkupa-győztes, tavaly Kusnirhoz hasonlóan dominált. Néhány hete bukott egy edzésen, és enyhe agyrázkódást szenvedett, de az olimpiára már teljesen rendben lesz, és a hazai pálya extra motivációt fog neki adni. Warren „Wookie” Shouldice pedig a mára már védjegyévé vált ugrásával készül, ezt csak ő ugorja a mezőnyben: tripla szaltó 4 csavarral, de úgy, hogy a második szaltóban van 3 csavar (bLtFF). Ha hibátlanul megugorja, az olimpiai aranyat érhet. Hasonlóan egyedi ugrásban reménykedik az amerikaiak csillaga, Jeret „Speedy” Peterson: az ő saját ugrása a Hurrikán névre hallgat: tripla szaltó 5 csavarral, de úgy, hogy a középsőben 3 csavar van (bFtFF). Rajta kívül senki sem ugrik ötcsavaros triplát a mezőnyben. Az már csak hab a tortán, hogy tudja a dupla-dupla-szimpla csavaros triplát is, szintén egyedül a mezőnyben. Elég komoly kombináció lenne, ha mindkettőt megpróbálná Vancouverben.

Szabad a gazda - urak - Szabadstílusú Sí

Síkrosszban még változatosabb a kép, mint a hölgyeknél. Az idei hét világkupa-versenyen öt különböző győztest láthatott a közönség. Ha itt is a tapasztalat alapján kezdjük az esélylatolgatást, akkor elsőként Tomas Kraust kell említenünk. A márciusban 36. életévét betöltő cseh háromszoros szakági világkupa-győztes és kétszeres világbajnok. Győzni legutóbb egy éve tudott, de idén is volt már második. Az amerikaiak két veteránja, a 2001-es Super G világbajnok, Daron Rahlves és az ötödik olimpiáján induló Casey Puckett bármikor képesek a győzelemre. Rahlves eddig mindössze 7 világkupa-versenyen indult, idén volt második is. A 2008-as X Games győztese az idei játékokon hatalmasat bukott a selejtezőben, és kificamodott a csípője. Már hazaengedték a kórházból és „gőzerővel” lábadozik. Puckett szeptemberben már 38 éves lesz, és a rutin óriási előny lehet majd a Cypress-hegyen. Remélhetőleg neki is sikerül teljesen kipihennie vállsérülését. A szakági világkupa éllovasa, a svájci Michael Schmid idei két győzelmén kívül is rendszeresen döntős szinte minden versenyen. A 2009-es világbajnok osztrák Andreas Matt szintén az utóbbi versenyeken kezdett igazán formába lendülni. A szintén osztrák világbajnoki ezüstérmes Thomas Zangerl idén még nem állt dobogón, de tavaly kiválóan megmutatta, hogy világversenyen mire képes. A svéd Lars Lewen az utolsó előtti versenyen egy második helyezéssel jelezte, hogy vele is számolni kell. A franciák Xavier Kuhnben, a norvégok pedig Audun Grönvoldban bízhatnak. Végül pedig a házigazdák, akik több versenyzőjüktől is várhatnak érmet: A 27 éves Christopher Delbosco két világkupa-versenyt nyert idén, köztük a legutóbbit. Emellett ő nyerte a múlt héten az X Games síkrossz döntőjét is. Aztán ott van honfitársa, a 2007-es világbajnoki bronzérmes és a tavalyi X Games – győztes Stanley Hayer, valamint az idei év felfedezettje, Dave Duncan. Duncan néhány nappal ezelőtt második lett az X Gamesen Chris Delbosco mögött. Hazai pályán, hazai közönség előtt, hazai havon nehéz lesz őket megállítani.

Apropó hó: a szabadstílusú sí és hódeszkás versenyek helyszínén, a Cypress hegyen a szervezők áldozatos munkájának köszönhetően immáron van elegendő hó a pályák kialakításához. Az alapozáshoz rengeteg szalmabálát is felhasználtak, ezekre terítik a havat. A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt az eredeti tervektől eltérő lesz a síkrossz pálya, a rendezők kénytelenek voltak egyszerűsíteni rajta. Ez a kevésbé technikás versenyzőknek kedvezhet.

 

Az urak versenyeit az alábbi időpontokban közvetítjük az Eurosporton:

Buckasí: február 15. hétfő, hajnal 03:45

Síkrossz: február 21-ről 22-re (vasárnapról hétfőre) virradó éjjel, 02:30-kor

Síakrobatika: február 26 péntek, hajnal 03:00

Eurosport - Pintér László

Program kereső: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Szabadstílusú Sí

Gyarmati Panka: Most csak élvezni akarom a snowboardozást  - Szabadstílusú Sí

Szabadstílusú Sí - Gyarmati Panka: Most csak élvezni akarom a snowboardozást

Interjú hazánk legjobb freestyle hódeszkásával

Hazai győzelem - Szabadstílusú Sí

Szabadstílusú Sí - Hazai győzelem

Az olimpia bajnok és szakági Világkupa-győztes Marielle Thompson ott folytatta, ahol tavaly abbahagyta.

Szigeti Viktor visszavonul - Szabadstílusú Sí

Szabadstílusú Sí - Szigeti Viktor visszavonul

A legeredményesebb magyar snowboardos 21 évesen befejezi versenyzői pályafutását.

Lavina áldozata lett JP Auclair és Andreas Fransson - Szabadstílusú Sí

Szabadstílusú Sí - Lavina áldozata lett JP Auclair és Andreas Fransson

Gyászol a freesí közösség: lavinában életét vesztette JP Auclair és Andreas Fransson

Jesper Tjader, a repülő sílovag - Szabadstílusú Sí

Szabadstílusú Sí - Jesper Tjader, a repülő sílovag

Lassan azért mindenhol elolvad a hó, így a freestyle sízőknek végre van idejük megvágni a tél során forgatott filmanyagukat.

Alexandre Bilodeau befejezte - Szabadstílusú Sí

Szabadstílusú Sí - Alexandre Bilodeau befejezte

A kanadai buckasíző stílusosan tett pontot páratlan versenyzői karrierjére: élete utolsó versenyét megnyerve vonult vissza.

Sarah Burke büszke lenne - Szabadstílusú Sí

Szabadstílusú Sí - Sarah Burke büszke lenne

A sí félcső első olimpiai aranyérmese, az amerikai Maddie Bowman a két éve edzésbalesetben elhunyt kanadai pionírnak ajánlotta győzelmét.

Twin tip(p) - Szabadstílusú Sí

Szabadstílusú Sí - Twin tip(p)

Folytatva olimpiai beharangozó sorozatunkat, most jól megmondjuk, hogy freestyle síben kik hozzák el a hardvert Szocsiból.

A cél Szocsi! Interjú Trso Lukács „Legóval” - Szabadstílusú Sí

Szabadstílusú Sí - A cél Szocsi! Interjú Trso Lukács „Legóval”

A rozsnyói születésű magyar freesíző nem számolgat, csak mindent belead a versenyeken, hogy ott lehessen Szocsiban, a slopestyle olimpiai bemutatkozásán.

Vacogó fogakkal - Szabadstílusú Sí

Szabadstílusú Sí - Vacogó fogakkal

Az Arktisz fagyos lehelete olyan zord időt varázsolt a kanadai Sziklás-hegység völgyeibe, hogy a síkrossz szezonnyitó hétvége egyik versenyét törölni kellett.