•  
  • Belépés | Regisztráció
Kedd 05/05/2015
 

Home

 

Szabadstílusú Sí

06/03/2011 - 22:15 - Updated 07/03/2011 - 11:47

Tragédia a Freeride World Touron


Tragédia a Freeride World  - Szabadstílusú Sí
Eurosport

Az amerikai freesíző Ryan Hawks életét vesztette a Freeride Világsorozat kirkwoodi állomásán

Kedd hajnalban belehalt sérüléseibe Ryan Hawks. A 25 éves amerikai freesíző a Freeride Világsorozat harmadik állomásán bukott egy hátraszaltót követően. Súlyos-életveszélyes sérülésekkel azonnal kórházba szállították, ahol először sikerült stabilizálni az állapotát, de az éjszaka folyamán váratlanul bekövetkező belső vérzések miatt végül mégsem tudták megmenteni.

Tragédia a Freeride World - Szabadstílusú Sí

A kaliforniai Kirkwood az idén 6 állomásból álló Freeride World Tour harmadik helyszíne volt. A sorozat eseményeit kedd esti Freeride Szellem c. magazinunkban az Eurosport nézői is hétről hétre figyelemmel kísérhetik. Évek óta rendeznek itt extrémsí versenyeket, és a FWT naptárában sem először szerepel. A hegy nem tartozik a rettegett falak közé, az egyik legkönnyebbnek számít a sorozatban. A versenyt ideális körülmények között rendezték: komoly havazás után, de stabil hóviszonyok között, szikrázó napsütésben. Ennél jobb körülmények talán nem is léteznek extrémsí versenyen. Ryan Hawks nem vállalt felesleges kockázatot, egyszerűen nem volt szerencséje. Azon a sziklán, melyen a végzetes hátraszaltót bevállalta, előtte hárman ugrottak le. Semmi bajuk sem lett. Hawks talán néhány méterrel messzebbre repült, és ott nem porhóba, hanem nagyon kemény felszínen landolt. Lábra érkezett, de a becsapódás erejét nem bírta ki. Eltört a medencecsontja, csigolyája, sérült a feje, a tüdeje és a veséje is. Három méteren múlott…

Tragédia a Freeride World - Szabadstílusú Sí

Ryan Hawks a freesí közösség ismert, elismert és közkedvelt tagja volt. Személyiségéből mérhetetlen életöröm áradt, mely társaira és a közösségre is hatással volt. A keleti parton, Vermontban született, és bár már évek óta Utahban élt, gyökereit mindig ápolta. A Vermonti Egyetemen volt mérnök hallgató, és inkább nyáron és ősszel járt iskolába, hogy télen szenvedélyének, a síelésnek hódolhasson. A nyár elején írt alá szerződést a Blizzard/Technica pro csapattal. Már két évesen saját maga cipelte léceit, mert az édesapja azt tanította neki, hogy egy síző mindig így tesz. A középiskola elvégzése után barátaival megalapították a Green Mountain Freeride nevű freesí csapatot. A „Tábornok” nevű mikrobuszukkal mindig a porhavat hajszolták keresztül-kasuk az Államokon. Idén is ott voltak a Freeskiing Word Tour minden állomásán. Társai osztoznak szülei és nővére gyászában.

A Freeride Szellem műsorának egyik főszereplője, Marja Persson is súlyos sérüléseket szenvedett ugyanezen a versenyen. A fal felső szakaszán szintén egy könnyű ugrást vállalt, melyből a friss hó által takart sziklákon landolt. Elesett, majd hosszan bucskázott lefelé a falon. Helikopterrel vitték a renoi kórházba, ahol megállapították, hogy eltörött a medencecsontja, 4 vagy 5 bordája, valamint egy csigolyája. Törött medencecsontját azóta sikeresen meg is műtötték. Marjának ez volt a visszatérő szezonja, miután tavaly szintén egy bukás alkalmával gerincsérülést szenvedett. Szerencsére ezúttal a komolyabb gerincsérülést megúszta. A szezon azonban idén is korai véget ért számára. Mielőbbi gyors gyógyulást kívánunk neki.

 

Eurosport - Pintér László

TV műsor keresés : Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Szabadstílusú Sí

Gyarmati Panka: Most csak élvezni akarom a snowboardozást  - Szabadstílusú Sí

Szabadstílusú Sí - Gyarmati Panka: Most csak élvezni akarom a snowboardozást

Interjú hazánk legjobb freestyle hódeszkásával

Hazai győzelem - Szabadstílusú Sí

Szabadstílusú Sí - Hazai győzelem

Az olimpia bajnok és szakági Világkupa-győztes Marielle Thompson ott folytatta, ahol tavaly abbahagyta.

Szigeti Viktor visszavonul - Szabadstílusú Sí

Szabadstílusú Sí - Szigeti Viktor visszavonul

A legeredményesebb magyar snowboardos 21 évesen befejezi versenyzői pályafutását.

Lavina áldozata lett JP Auclair és Andreas Fransson - Szabadstílusú Sí

Szabadstílusú Sí - Lavina áldozata lett JP Auclair és Andreas Fransson

Gyászol a freesí közösség: lavinában életét vesztette JP Auclair és Andreas Fransson

Jesper Tjader, a repülő sílovag - Szabadstílusú Sí

Szabadstílusú Sí - Jesper Tjader, a repülő sílovag

Lassan azért mindenhol elolvad a hó, így a freestyle sízőknek végre van idejük megvágni a tél során forgatott filmanyagukat.

Alexandre Bilodeau befejezte - Szabadstílusú Sí

Szabadstílusú Sí - Alexandre Bilodeau befejezte

A kanadai buckasíző stílusosan tett pontot páratlan versenyzői karrierjére: élete utolsó versenyét megnyerve vonult vissza.

Sarah Burke büszke lenne - Szabadstílusú Sí

Szabadstílusú Sí - Sarah Burke büszke lenne

A sí félcső első olimpiai aranyérmese, az amerikai Maddie Bowman a két éve edzésbalesetben elhunyt kanadai pionírnak ajánlotta győzelmét.

Twin tip(p) - Szabadstílusú Sí

Szabadstílusú Sí - Twin tip(p)

Folytatva olimpiai beharangozó sorozatunkat, most jól megmondjuk, hogy freestyle síben kik hozzák el a hardvert Szocsiból.

A cél Szocsi! Interjú Trso Lukács „Legóval” - Szabadstílusú Sí

Szabadstílusú Sí - A cél Szocsi! Interjú Trso Lukács „Legóval”

A rozsnyói születésű magyar freesíző nem számolgat, csak mindent belead a versenyeken, hogy ott lehessen Szocsiban, a slopestyle olimpiai bemutatkozásán.

Vacogó fogakkal - Szabadstílusú Sí

Szabadstílusú Sí - Vacogó fogakkal

Az Arktisz fagyos lehelete olyan zord időt varázsolt a kanadai Sziklás-hegység völgyeibe, hogy a síkrossz szezonnyitó hétvége egyik versenyét törölni kellett.