•  
  • Belépés | Regisztráció
VASÁRNAP 26/04/2015
 

Home Télisportok

 

Téli Sportok

06/12/2010 - 15:11 - Updated 06/12/2010 - 16:15

13 év – 100 siker


13 év – 100 siker - Téli Sportok
dpa

Az elmúlt héten már a biatlonosok is elkezdték a Világkupa sorozatot, mostani téli sport összefoglalónkban a számok mentén elevenítjük fel a hétvége fontos eseményeit.

100 – Ismét sporttörténeti pillanatnak lehettek tanúi az Eurosport nézői a hétvégén. Bár a szánkózás nem tartozik a legnagyobb figyelmet kiváltó sportágak közé, de arra a szériára, amit a német női szánkósok elértek, sokan így is felkapják a fejüket. A szezon második Világkupa versenyét az olimpiai bajnok Tatjana Hüfner nyerte meg Winterbergben, ami azt is jelenti egyben, hogy a németek sorozatban a 100. VK-versenyen (!!) nem találtak legyőzőre. Hüfner pályafutása 23. sikerét jegyezte (ő ennyivel járult hozzá a százas sorozathoz), mögötte pedig honfitársnője, Natalie Geisenberger zárt másodikként. A sportban világszinten is különleges rekordnak számító német sikersorozat még 1997. december 6-án Innsbruckban Barbara Niedernhuber győzelmével kezdődött. A közösbe a legtöbbet Silke Kraushaar (33 siker) és a kétszeres olimpiai bajnok Sylke Otto (29 siker) tették be a németeknél az immáron 13 éve tartó sikerszéria során.

13 év – 100 siker - Téli Sportok

16 – Ezen a hétvégén az osztrák Thomas Morgenstern dominálta a lillehammeri síugró Világkupa történéseit. A sógorok háromszoros olimpiai bajnoka szombaton és vasárnap is magabiztosan nyerte meg az egyéni versenyt, így négy viadalt követően vezeti az összetett Világkupát is. Morgenstern a nyári Grand Prix sorozatban –ellentétben honfitársaival - szinte végig versenyezett, így most talán ennek is köszönhetően igazán jó formában kezdte a szezont. Mostani teljesítménye ugyan még nem olyan, mint a 2007/08-as Világkupa évad elején (akkor hatból hat versenyt nyert meg „Morgi” kezdésként), de ezzel a lillehammeri duplázásával már tizenhat Világkupa sikernél tart, amivel lehagyta az osztrák síugró válogatott jelenlegi sportigazgatóját, a 15 VK-sikert számláló Ernst Vettorit.

13 év – 100 siker - Téli Sportok

50 – A szánkó Világkupa winterbergi állomásán nem csak a nőknél írtak történelmet, de a szombati férfi verseny során is elérkeztünk egy mérföldkőhöz. Az olaszok kétszeres olimpiai bajnoka, Armin Zöggeler ugyanis megszerezte pályafutása ötvenedik győzelmét. Az olaszok klasszisát ezúttal a németek kétszeres világbajnoka David Möller, valamint a fiatal tehetség, Julian von Schleinitz követték a dobogón. Zöggeler már régóta minden idők legeredményesebb szánkósának számít a Világkupában, hiszen (33-33 sikerrel) a német Georg Hackl és az osztrák Markus Prock messze leszakadva követik őt. Amennyiben idén továbbra is ennyire jól megy neki, akkor az évad végén újabb rekordot dönthet az olasz, aki esetleges tízedik összetett Világkupa sikerével utolérheti Markus Prockot a vonatkozó rangsor élén.

13 év – 100 siker - Téli Sportok

17 – Az északi összetettezőknél új sztár született Lillehammerben. A norvég Mikko Kokslien már az elmúlt két évben is a mezőny legjobb sífutói közé tartozott, de akkor még a síugrásban meglehetősen gyenge teljesítményt nyújtott, így alig-alig tudott bekerülni a legjobbak közé a versenyek végén. Idén nyáron azonban a norvégok új síugró edzőt kaptak (Nik Huber személyében), ráadásul a 25 esztendős norvég versenyző sportpszichológus segítségét is igénybe vette, így ezen a területen rengeteget fejlődött. A javulás már a szezon első versenyein Kuusamóban is érezhető volt Kokslien ugrásaiban, a finnországi helyszínen pályafutása legjobb helyezésével (ezüstérem) mutatkozott be. Az elmúlt hévégén aztán Lillehammerben az első verseny ugrás sorozatában a 16. helyen zárt, majd mindenkit megelőzve megnyerte pályafutása első Világkupa versenyét is. Kokslien lett ezzel a norvég sport történetének a 17. VK-győztese ebben a sportágban.

13 év – 100 siker - Téli Sportok

5 – Ennyi verseny után szakadt meg az amerikai Lindsey Vonn nagyszerű sorozata a kanadai Lake Louise-ban. A lesiklás olimpiai bajnokának is számító Vonn ugyanis az utóbbi négy évben rendre győzött ezen a helyszínen kedvenc szakágában (2009-ben két futamot is nyert), idén azonban emberére talált. Legyőzője nem más, mint legjobb barátnője, a német Maria Riesch, aki mind pénteken, mind pedig szombaton legyőzte őt. Vonn mindkét napon minimális különbséggel (0,12 illetve 0,1 másodperces hátránnyal) kapott ki, utóbb ráadásul saját hatalmas hibájának is köszönheti, hogy nem nyert végül. Lindsey Vonn klasszisára persze jellemző, hogy a „kettős vereség” után sem aggódott, vasárnap simán nyerte meg a hétvége harmadik versenyének számító szuperóriás-műlesiklást.

13 év – 100 siker - Téli Sportok

3,7 - A svédországi Östersundban a férfiak 10 kilométeres sprintversenyében a győzelmet a szezonnyitó versenyhez hasonlóan a norvég Emil Hegle Svendsen szerezte meg, igaz meglehetősen érdekes körülmények között. A lövészetben egyet hibázó Svendsen ugyanis hiába futotta a mezőny legjobb sífutó idejét, a második lövészet után így is tizenkét másodperces hátrányban volt a hibátlanul lövő honfitárs, Ole-Einar Björndalen mögött. A pályafutása 93. Világkupa győzelmére hajtó Björndalen azonban az utolsó lejtőn egy kanyarban –tőle szokatlan módon - elesett, így végül 3,7 másodperces hátránnyal jött be Svendsen mögé. Björndalen bosszús volt a célban, botjait is el is hajította dühében, igaz a vasárnapi üldözéses versenyre már megnyugodott, ahol ismét remekül futva teljesítette a távot és végül az östersundi hétvége folyamán először legyőzte fiatal honfitársát, Emil Hegle Svendsent.

Eurosport - Vásárhelyi Tamás

TV műsor keresés : Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - Téli Sportok

WATTS ZAP - Téli Sportok

Téli Sportok - WATTS ZAP

Zapping Ski #29

Téli Universiade: 5. nap összefoglaló - Téli Sportok

Téli Sportok - Téli Universiade: 5. nap összefoglaló

Téli Universiade: 5. nap összefoglaló

Téli Universiade - 2015 - Téli Sportok

Téli Sportok - Téli Universiade - 2015

Bár ebben a szezonban északi sí-világbajnokságot is rendeznek, nem elhanyagolható a minden második évben esedékes Téli Universiade sem

Hóeke extra - hétvégi összefoglaló - Téli Sportok

Téli Sportok - Hóeke extra - hétvégi összefoglaló

Beindult a téli nagyüzem, elkezdődött a sífutó, északi összetett, szánkó és biatlon Világkupa is. Magyar feljutás a curling Eb-n.

Indul a nagyüzem - Téli Sportok

Téli Sportok - Indul a nagyüzem

Csatornáink idén is kiemelt terjedelemben számolnak be a téli sportok történéseiről.

TÉLISPORT BLOG - Téli Sportok

Téli Sportok - TÉLISPORT BLOG

Sima győzelmek északi összetettben

Fogynak a szakértők a németeknél - Téli Sportok

Téli Sportok - Fogynak a szakértők a németeknél

Úgy tűnik, hogy bizonyos vonatkozásban a német sporttelevíziós piacot is elérte a válság.

Vancouver hőseit díjazták - Téli Sportok

Téli Sportok - Vancouver hőseit díjazták

Az év végéhez közeledve ismét Vancouver legjobbjai kerültek a figyelem középpontjába

Az ezredek sem döntöttek - Téli Sportok

Téli Sportok - Az ezredek sem döntöttek

Szánkózásban az ezredmásodpercek sem tudtak dönteni két osztrák páros között

Az elátkozott helyszín - Téli Sportok

Téli Sportok - Az elátkozott helyszín

Bár eredetileg ötórányi élő Eurosportos adás és két egyéni verseny várt volna a síugrókra az elmúlt hétvégén