•  
  • Belépés | Regisztráció
PÉNTEK 17/04/2015
 

Home

 

WRC

06/01/2008 - 18:38

A Dakar kezdete


A Dakar kezdete - WRC
Imago

1977-ben Thierry Sabine motorkerékpárjával eltévedt a líbiai sivatagban az Abidzsan-Nizza rallyn. A francia fiatalember több mint egy napot töltött a semmi közepén, mire kimentették a homokból.

Egy ilyen élmény után másnak talán örökre elment volna a kedve a hasonló rémségektől, de Sabine –nál éppen fordítva történt. Beleszeretett a sivatagba, és azzal a szent elhatározással tért haza Párizsba, hogy afrikai rallykat fog szervezni, mert ez egy olyan kaland, amelyet vétek volna kihagyni. Az lett a célja, hogy minél több emberrel megismertesse a varázslatos Afrikát, a sivatagot. Hosszú versenyt akart, amely igazi kihívást és egyben felfedezőutat is jelent az embereknek.

A Dakar kezdete - WRC

Sabine olyan sportember volt, aki a tehetségét az üzleti életben és a szervezésben is jól tudta kamatoztatni. Álma hatalmas feltűnést keltett, és 1978 december 26-án Párizsból a Trocadéro térről, 170 versenyző indult el, hogy 10 ezer km megtétele után megérkezzenek Dakarba, Szenegál fővárosába. A legtöbbjüknek fogalma sem volt róla, mi vár rájuk. A verseny, minden nehézsége ellenére hatalmas sikert aratott. Az Algérián, Nigérián, Malin, Felső Voltán és Szenegálon átvezető viadallal megszületett a modernkor emberének egyik legnagyobb kalandja. Thierry Sabine ezzel beírta a nevét a sporttörténelembe.

Az első esztendőben csak abszolút értékelést tartottak. A verseny leggyorsabbja egy francia motoros, Cyril Neveu volt, aki 500 XT Yamahával győzött. A legjobb autós a Genestier/Terbiaut/Lemordent trió lett, Land Roverjükkel a negyedik helyen végeztek. A győzteseket akkor is nagyon megbecsülték, de az elsődleges cél még a felfedezés, a kaland, az élményszerzés volt.

A Dakar kezdete - WRC

A következő évben már 216 induló vágott neki a 23 napos versenynek, amelynek a rajtja, újév napján volt. 1980-ban már Mauritániába, a legendássá vált dűnék hazájába is ellátogatott a mezőny. Már 10 kamion is indult a rallyn, és ebben az esztendőben már mindhárom kategóriában, az autósoknál, motorosoknál és a kamionosoknál is hirdettek eredményt. Már a Lada, a Volkswagen és a BMW is indított versenyzőt. A motorosoknál privát Yamahájával újra Cyril Neveu bizonyult a legjobbnak, az autósoknál a Volkswagen Iltis terepjáróval induló német Kotulinsky/Luffelman kettős győzött, a kamionosoknál pedig az Ataquat/Boukrif/Kaoula hármas nyert egy Sonacome –mal. Ebben az évben, csakúgy, mint az első alkalommal, nagy feltűnést keltettek a Marreau testvérek, akik Renaultjukkal elképesztő produkciókat nyújtottak. Gyakran rendeztek igazi üldözőversenyt, még a falvak között is úgy száguldottak, mintha nyílt terepen lettek volna. A verseny megint óriási siker volt, az emberek érdeklődése egyre nőtt a rally iránt. Egyértelművé vált, hogy Thierry Sabine ötlete bevált.

 

 

 

További cikkek:

Tények és tervek

Eurosport - Várhegyi Ferenc

Program kereső: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - WRC

Jacques Villeneuve a Rallycross VB-n - WRC

WRC - Jacques Villeneuve a Rallycross VB-n

Jacques Villeneuve a Rallycross VB-n

Loeb már a Porsche Szuperkupában is - WRC

WRC - Loeb már a Porsche Szuperkupában is

A rali világbajnokságon való versenyzéssel félig-meddig ugyan felhagyott Sebastien Loeb, de a gyorsasági szakágban egyre aktívabb.

WRC - WRC: Volkswagen Polo

WRC: Volkswagen Polo

Sebastien Loeb - WRC

WRC - Október hónap külföldi sportolója: Sebastien Loeb

Október hónap külföldi sportolója: Sebastien Loeb

Most minden eldől  - WRC

WRC - Most minden eldől

Eszembe jut 1998, egy repülő sisak, egy betört hátsó szélvédő, Carlos Sainz, Tommi Makinen és még egy csomó minden.

Adminisztratív hiba - WRC

WRC - Adminisztratív hiba

Legalábbis így nevezte Olivier Quesnel Citroën főnök az Ausztrál-rali után történteket.

Botrány Ausztráliában - WRC

WRC - Botrány az Ausztrál-rali körül

Lehet, hogy mégsem kellett volna a megszokott, kényelmes Perth környéki pályákról elvinni a vb-futamot?

Megszakadt a sorozat - WRC

WRC - Megszakadt a sorozat

Jari-Matti Laztalának jutott az a megtiszteltetés, hogy megállítsa Sebastien Loeb-öt a veretlenségi sorozatában.