•  
  • Belépés | Regisztráció
SZOMBAT 25/04/2015
 

Home

 

WRC

28/01/2008 - 21:45

A hercegség ura


A hercegség ura - WRC
Eurosport

Sebastien Loeb továbbra is más dimenziókban autózik, mint a többiek. A 2008-as világbajnokság nyitányán, a Monte Carlo rallyn megint úgy elverte az ellenfeleket, mint szódás a lovát.

A hercegség ura - WRC

A francia világbajnok tökéletes versenyt futott. Az első napokban szinte csak mutatóba engedett át másnak egy-egy szakaszgyőzelmet, tekintélyes előnyt kovácsolt és a végén már nyugodtan kiengedhetett, hiszen Hirvonenék még a közelébe sem jutottak.

Loeb ötödször nyert Monacóban és ezzel a világ legrégebbi rallyjának a legeredményesebb versenyzője lett. Még a legendás német Walter Röhrl (aki kétkerék meghajtású Opel Asconával is képes volt észvesztő tempóban száguldani és nyerni a havas-jeges utakon) s a finn Tommi Mäkinen is 'csak' négy győzelemig jutott a hercegségben.

A hercegség ura - WRC

Loeb már őket is megelőzte. Pillanatnyilag úgy tűnik, nincs senki és semmi, aki, vagy ami meg tudná őt állítani. Folyamatosan írja át a rekordokat, most éppen 37 VB futamgyőzelemnél tart és minden bizonnyal ez még nem a végállomás. Senki sem csodálkozna, ha egykori tornász meg sem állna legalább 50 győzelemig, és 5 vagy 6 világbajnoki aranyig. A nagy generáció utolsó képviselője (McRae, Sainz, Burns, Mäkinen, Auriol, Kankkunen) a 2007 végén visszavonult Marcus Grönholm 30 győzelmet szerzett és 2 VB-t nyert meg. S még ez is eltörpül Loeb 4 VB aranya és elsőségeinek száma mögött.

Végérvényesen beköszöntött a Loeb korszak.

Ha csak, Mikko Hirvonen meg nem táltosodik a folytatásban…

A hercegség ura - WRC

A finn versenyző lehet Loeb egyetlen igazi kihívója idén. Hirvonen már tavaly is nyert futamokat, és Grönholm visszavonulása után ő lett a Ford első számú versenyzője. Malcolm Wilson csapata az elmúlt években nagyon jó volt, az egyéni VB ezüstök mellett megnyerték a gyártók bajnokságát, és a Latvala-Hirvonen összeállításban is nagyon erősnek tűnnek. Nyilvánvaló, hogy Hirvonennek elsősorban a murvás versenyeken lehet esélye Loebbel szemben, de szerencsés esetben aszfalton is veszélyes lehet.

Azért szerencsés esetben, mert ha Loeb csapattársának, a spanyol Daniel Sordónak nem megy tönkre a Citroën C4-ese, most sem ért volna oda a második helyre. A rally azonban egy ilyen sportág, és a Ford egyik legnagyobb erénye a megbízhatóság, ami még jól jöhet a folytatásban.

A hercegség ura - WRC

Loeb és Hirvonen mögött az ausztrál Chris Atkinson végzett a harmadik helyen Monacóban a még tavalyi fejlesztésű Subaru Imprezával. Az egész viadal legnagyobb izgalmakat hozó párbajában 1,1 mp-cel verte meg a nagyon jól hajrázó Francois Duvalt. Az utolsó szakasz döntött, ahol a Forma-1-ben is használt Monte Carlói utcákon, hajszálra azonos időt autózott a belga versenyzővel és így meg tudta őrizni nyúlfarknyi előnyét. Atkinsonnak ez nagyon megy, tavaly ugyanilyen csatában Hirvonentől lopta el a negyedik helyet.

Bárcsak ne tiszavirág életű lenne egy-egy ilyen Atkinson vagy Solberg produkció!

A hercegség ura - WRC

De a Subarusok alighanem csak nyártól játszhatnak majd komolyabb szerepet, addigra készül el a vadonatúj versenyautójuk, amellyel talán feledtetni tudják az elmúlt évek kudarcait. A korábbi világbajnok Petter Solberg például az elmúlt két évben egyetlen versenyt sem tudott megnyerni és Atkinsonnal együtt a legtöbbször még a dobogóra sem fért föl.

Nem csoda, hogy a Subarukat felkészítő cég, a Prodrive főnöke, a Forma-1-ben is megfordult David Richard most ismét saját kezébe vette az irányítást. Ha vele sem sikerül ütőképes autót építeni, akkor a nagy múlttal rendelkező gyár újabb csalódások elé néz. Egyelőre azonban még mindenki reménykedik. A VB győzelemben nem, hiszen ahhoz az új és jó autónak már csatasorba kellett volna állnia, de a szebb jövőben igen. Leigazolták Markko Märtint, aki tesztversenyzőként segíti a fejlesztéseket (amióta egy balesetben mellette veszítette életét a navigátora, Märtin nem versenyez). Az észt rallys jó munkája nagyban segítheti a Subaru munkáját.

A hercegség ura - WRC

Jól versenyzett Monte Carlóban Gianlugi Galli is. A Pirelli hathatós segítségével (három évig az olasz cég a világbajnokság hivatalos gumiszállítója) egész éves szerződéshez jutó közönség kedvenc, a Stobart Ford színeiben a hatodik helyen végzett. Pontszerző, a nyolcadik helyen ért célba a Suzuki SX4-essel induló Per-Gunnar Andersson is, ami az újonc csapat számára tökéletes évadkezdésnek számít. A színeikben két junior világbajnoki címet szerző svéd versenyző a WRC mezőnyben is helytállt. A Suzukisok nagyon boldogok voltak, annak ellenére, hogy a másik kocsijuk tönkrement. A tapasztalt, jobb sorsra érdemes finn Gardemeister alatt először a turbó ment tönkre, majd a motor melegedett túl. Ez jelzi, hogy a Suzukira még ok munka vár, nemcsak a motor erején, hanem a megbízhatóságán is csiszolni kell.

A csapatok fejlesztésein kívül kíváncsian várhatjuk azt is, a defektmentes gumik eltűnése mennyire alakítja majd át a versenystratégiát, a versenyzők vezetési stílusát. Ezt legközelebb Svédországban figyelhetjük meg, ahol elvileg egy klasszikus, havas pályákon zajló, nagy tempójú verseny vár a résztvevőkre. Tavaly Mikko Hirvonen nagyon jól ment az ilyen viadalokon. A svéd rally jó esélyt kínál a győzelemre, kérdés, hogy Loeb és a Citroën milyen formában lesz.

Parázs csata várható, sokkal szorosabb küzdelem, mint amilyet Monte Carlóban láttunk.

A 15 versenyből álló világbajnokság valószínűleg most kezdődik el igazán.

 

 

 

További cikkek:

Az utolsó verseny

Eurosport - Várhegyi Ferenc

TV műsor keresés : Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - WRC

Jacques Villeneuve a Rallycross VB-n - WRC

WRC - Jacques Villeneuve a Rallycross VB-n

Jacques Villeneuve a Rallycross VB-n

Loeb már a Porsche Szuperkupában is - WRC

WRC - Loeb már a Porsche Szuperkupában is

A rali világbajnokságon való versenyzéssel félig-meddig ugyan felhagyott Sebastien Loeb, de a gyorsasági szakágban egyre aktívabb.

WRC - WRC: Volkswagen Polo

WRC: Volkswagen Polo

Sebastien Loeb - WRC

WRC - Október hónap külföldi sportolója: Sebastien Loeb

Október hónap külföldi sportolója: Sebastien Loeb

Most minden eldől  - WRC

WRC - Most minden eldől

Eszembe jut 1998, egy repülő sisak, egy betört hátsó szélvédő, Carlos Sainz, Tommi Makinen és még egy csomó minden.

Adminisztratív hiba - WRC

WRC - Adminisztratív hiba

Legalábbis így nevezte Olivier Quesnel Citroën főnök az Ausztrál-rali után történteket.

Botrány Ausztráliában - WRC

WRC - Botrány az Ausztrál-rali körül

Lehet, hogy mégsem kellett volna a megszokott, kényelmes Perth környéki pályákról elvinni a vb-futamot?

Megszakadt a sorozat - WRC

WRC - Megszakadt a sorozat

Jari-Matti Laztalának jutott az a megtiszteltetés, hogy megállítsa Sebastien Loeb-öt a veretlenségi sorozatában.