•  
  • Belépés | Regisztráció
HÉTFŐ 20/04/2015
 

Home

 

WRC

23/04/2008 - 11:33

Közép-európai kalandok


Közép-európai kalandok - WRC
dpa

Nem ehhez szoktak a Dakar menők, mint ami Magyarországon és Erdélyben várt rájuk. Legalábbis ami a Dakar nevet viselő viadalokat illeti, mert egyébként a tereprally Világkupa versenyeken már találkoztak vízzel, sárral.

Közép-európai kalandok - WRC

A budapesti rajt után még száraz, sok helyütt homokos pályán versenyeztek, és a sok ugrató ellenére is élvezték a küzdelmet. A Dabas melletti szelektív szakaszon az autósoknál Carlos Sainz, a motorosoknál Marc Coma, a kamionosoknál a holland Hans Stacey volt a leggyorsabb. Stacey és Coma már nyertek Dakar rallyt, Carlos Sainz pedig kétszeres rallyvilágbajnok, aki az évszázad versenyzőjének választottak visszavonulása után.

Ez tökéletesen jellemzi a viadal erősségét és színvonalát. Az új Dakar sorozat első versenye, a Magyarországot és Romániát átölelő Közép-Európa rally óriási sikert aratott a nézők és résztvevők körében. A gyári autós és motoros csapatok és a legjobb kamionos gárdák teljes fegyverzetben vonultak föl erre a viadalra. Elemi érdekük volt, hogy a Dakarra való felkészülés és arra elköltött tömérdek pénz ne vesszen kárba.

S persze egy ilyen viadallal némiképp kárpótolni lehet a szponzorokat és a médiát is, ami legalább ilyen fontos szempont.

A nézőket persze mindez aligha foglalkoztatta, ők versenyt akartak látni.

Közép-európai kalandok - WRC

A Hősök téren több ezer érdeklődő előtt zajlott le a rajtceremónia, és az első szelektív szakaszra is sokan látogattak el. A magyarok jól kezdtek, Palik Lászlót leszámítva, aki csúnyán összetörte Nissanját. A terepjárót végül a csapat szervizkamionja húzta be a célba. Szerencsére a szerelők a másnapi, erdélyi rajtra már tökéletes állapotba hozták a Nissant, és Palik azóta nagyszerűen autózik vele.

Pedig a Nagybánya környékén kijelölt kétszer 76 kilométeres szakasz nem várt nehézségeket hozott. A hóolvadás miatt hatalmas mennyiségű víz zúdult a szűk, hegyi pályákra, a versenyzők sokszor nemcsak keresztben lévő vízátfolyásokkal, hanem az úton hosszában hömpölygő vízzel is találkoztak. A látási viszonyok sem voltak tökéletesek, így a versenyrendezőség a délutáni szakaszt 36 kilométeresre rövidítette.

Akadt olyan nagymenő, aki a délutáni szakaszik már el sem jutott. A spanyol Coma még az első 76 km-es részen bukott, és bár azt a szelektív szakaszt még befejezte, térdfájdalmai miatt feladta versenyt. A szintén Dakar győztes Cyril Despres talpon maradt, de az elromlott méterszámláló miatt eltévedt és sok percet elveszített. David Casteu viszont nem, a francia motoros elmondása szerint kifejezetten élvezte a terepet. Nagyszerűen motorozott Nagy Péter, és a quadok között induló Szabó László is, aki a második nap végén a harmadik helyen állt a négykerekű motorok versenyében.

Közép-európai kalandok - WRC

Az autósoknál Sainz ezúttal nem volt annyira gyors, Volkswagenes csapattársa, Giniel de Villiers pedig az elromlott ablaktörlővel és egyéb műszaki hibákkal küszködött. Stephane Peterhansel viszont beindult, a Mitsubishis sztár az összetettben át is vette a vezetést Sainztól. A szakaszt a német VW-s Dieter Depping nyerte meg. A magyarok közül a verseny rendezője, Szalay Balázs ment a leggyorsabban, de az Opeles versenyzőn kívül nagyszerűen autózott Kis Sándor, Palik László és Gál István is. Ács László bukott és a korábban megsérült válla kiugrott a helyéről. Ács végül csak meglehetősen kalandos körülmények között jutott kórházba, az érte küldött egyik mentőautó elromlott, a másik meg eltévedt. Végül a magyar autós mégis eljutott Debrecenbe, ahol szakszerű ellátásban részesült.

A versenyt eddig a kitűnő teljesítmények mellett nem várt balesetek is jellemzik. Az esős, vizes, ködös harmadik napon, amelyen kétszer visszafelé teljesítették az előző napi szakaszt, Carlos Sainz elütötte a defektet szerelő Pascal Maimont. Maszuoka francia navigátorának eltört a bokája, így a dízel Mitsubishivel induló párosnak fel kellett adnia a további küzdelmet. Ezen a napon a dél-afrikai Giniel de Villiers volt a legjobb, de az összetettben továbbra Peterhansel vezet, Depping a második. Sainz a baleset mellet az elromló ablaktörlővel és sebességváltóval is küszködött, így nyolc perc hátrányba került.

Közép-európai kalandok - WRC

A magyarok közül Palik László volt a leggyorsabb, az összetettben azonban Szalay Balázs áll a legjobban, 14. helye kitűnő eredmény. A kamionosoknál Stacey megőrizte összetettbeli első helyét. A második napon műszaki hibával küszködő Ales Loprais nagyszerűen ment a Tatrával, de így is csak 7. helyen áll a Darázsi/Bahor/Kis trió előtt. A kamionosoknál csak a nyúlfarknyi, 36 km-es szakaszt értékelték, mert délelőtt egy elakadó versenyző leblokkolta az egész kamionos mezőnyt.

A motorosoknál a szlovák Katrinak nyerte az előzőhöz hasonlóan lerövidített napot, összetettben azonban Casteu maradt az élen. A legjobb magyar Nagy Péter, aki a 33. helyen áll. A quadoknál az eddig remeklő Szabó László visszaesett az utolsó helyre, a másik két magyar, Németh és Mészöly azonban még küzdhet a jó helyezésekért.

A negyedik napon Magyarországon folytatódik a verseny. A versenyzők újra végigmennek a táborfalvai pályán, amelyet az első alkalommal alaposan kijártak a járművek.

A körülmények aligha lesznek ugyanolyanok, mint vasárnap. A verseny azonban valószínűleg legalább olyan izgalmas lesz, mint kezdetkor.

Budapest 2008-04-23

 

 

További cikkek:

Dakar Magyarországon

Eurosport - Várhegyi Ferenc

Program kereső: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - WRC

Jacques Villeneuve a Rallycross VB-n - WRC

WRC - Jacques Villeneuve a Rallycross VB-n

Jacques Villeneuve a Rallycross VB-n

Loeb már a Porsche Szuperkupában is - WRC

WRC - Loeb már a Porsche Szuperkupában is

A rali világbajnokságon való versenyzéssel félig-meddig ugyan felhagyott Sebastien Loeb, de a gyorsasági szakágban egyre aktívabb.

WRC - WRC: Volkswagen Polo

WRC: Volkswagen Polo

Sebastien Loeb - WRC

WRC - Október hónap külföldi sportolója: Sebastien Loeb

Október hónap külföldi sportolója: Sebastien Loeb

Most minden eldől  - WRC

WRC - Most minden eldől

Eszembe jut 1998, egy repülő sisak, egy betört hátsó szélvédő, Carlos Sainz, Tommi Makinen és még egy csomó minden.

Adminisztratív hiba - WRC

WRC - Adminisztratív hiba

Legalábbis így nevezte Olivier Quesnel Citroën főnök az Ausztrál-rali után történteket.

Botrány Ausztráliában - WRC

WRC - Botrány az Ausztrál-rali körül

Lehet, hogy mégsem kellett volna a megszokott, kényelmes Perth környéki pályákról elvinni a vb-futamot?

Megszakadt a sorozat - WRC

WRC - Megszakadt a sorozat

Jari-Matti Laztalának jutott az a megtiszteltetés, hogy megállítsa Sebastien Loeb-öt a veretlenségi sorozatában.