•  
  • Belépés | Regisztráció
Szerda 04/03/2015
Eurosport
 

Home

 

WRC

27/05/2008 - 10:55

Akropolisz Rali beharangozó


Akropolisz Rali - WRC
From Official Website

Bizonyos értelemben semmi változás nem lesz a legutóbbi Szardínia Rali óta: továbbra is a Mediterrán régióban tekeregnek a ralisok. A világbajnokság hetedik fordulója az Akropolisz Rali lesz, a hétvégén.

Eurosport 2008-05-27

 

Akropolisz Rali - WRC

Az első viadalt 1951-ben rendezték, és akkor a legkeményebb kihívásnak tartották – akárcsak napjainkban. Idén húsz szakaszon és 339 versenykilométeren zajlik a küzdelem a sziklás hegyekben. Az itteni harc leginkább az autótörésekről nevezetes, ezért nem csak annak kell rendesen felkészülnie, aki nyerni akar, hanem annak is, aki szeretne végig érni. A terepről röviden már szó esett, ám érdemes megjegyezni, hogy a levegő hőmérséklete is komoly igénybevétel gépnek és embernek egyaránt. A harminc Celsius fok fölötti hőmérséklet alap, tehát a hűtőrendszernek kifogástalanul kell működnie, mert a lassú szakaszokon a levegőhűtésre nem lehet számítani (2007-ben, csak az Argentin Ralin futottak lassabban az autók). A versenyzők állóképességéről jobb nem is beszélni; evidens, ha valaki légkondicionáló nélküli autóval közlekedik, az ne számítson kellemes, üde autókázásra.

A futam szakaszai nagyjából megegyeznek a 2007-eséhez. A tavalyihoz képest a harmadik és hatodik lehet új kihívás (ismétlődő gyorsaságiról van szó), de nem szabad elfelejteni, hogy ezeket 2006-ig használták. Az első és harmadik napon, északon és nyugaton kerülik meg Athént, míg a második – és egyben leghosszabb – napon, csak északon.

Akropolisz Rali - WRC

A görögök évről évre fokozzák az élvezeteket. Tavaly az Athéni Olimpia stadionja volt a központ, idén a Tatoi harci repülőtér lesz, mely húsz kilométerre, északra található a főváros központjától. Valamint egy vadonatúj szuperspeciálissal is készültek a rendezők. A WRC-k csatája mellett az N-esek is rajthoz állnak, akiknek utoljára Argentínában volt fordulójuk.

Csak úgy, mint Szardínián, itt is Marcus Grönholm nyert egy évvel ezelőtt. Nyilván újabb sikerre készül a Ford, már csak azért is, mert a gyártók versenyében a Citroennel kiélezett csatát vívnak, valamint Mikko Hirvonen hat forduló után három ponttal vezet Sebastien Loeb előtt. Elsőként a pályán nem lesz könnyű dolga, viszont ennek ellenére optimista, és reméli, hogy az elmúlt két évben megszerzett harmadik helyet, idén elsőre váltja. Érvelése szerint, ha ez nem történik meg, akkor nehéz helyzetbe kerül, hogy életben tartsa bajnoki reményeit. Loeb mellett Hirvonennek még a csapattársára, Jari-Matti Latvalára is oda kell figyelnie, hiszen Latvala egyre magabiztosabb, egyre érettebb versenyző képét mutatja.

Akropolisz Rali - WRC

Loeb 2005-ben már győzött ezen a viadalon. A francia sosem titkolta, hogy az egyenetlen akropoliszi utak nincsenek az ínyére. Amennyiben mégis leküzdi az ellenszenvét, akkor pályafutása negyvenegyedik sikerét könyvelheti el.

Az idei verseny még el sem kezdődött, de máris szenzációról lehet beszámolni: a Subaru ezen a hétvégén mutatja be hivatalosan is versenykörülmények között az új Imprezát. A versenyzők, Petter Solberg és Chris Atkinson, abban bíznak, hogy a legfrissebb fejlesztésnek köszönhetően megtörik a három éves nyeretlenségi sorozatuk. Solberg 2004-ben megérezte a győzelem ízét ezeken az utakon, ráadásul tavaly a dobogón végzett, ami még nagyobb elvárásokat táplál Mister Hollywood-ban.

 

Az Eurosport közvetítési menetrendje:

május 29. 23:45 – 00:15 (előzetes);

május 30. 00:30 – 01:00;

május 31. 23:30 – 00:00;

június 1. 22:30 – 23:00.

 

 

További cikkek:

WRC-hírek

Eurosport - Vörös Csaba

Program kereső: Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - WRC

Jacques Villeneuve a Rallycross VB-n - WRC

WRC - Jacques Villeneuve a Rallycross VB-n

Jacques Villeneuve a Rallycross VB-n

Loeb már a Porsche Szuperkupában is - WRC

WRC - Loeb már a Porsche Szuperkupában is

A rali világbajnokságon való versenyzéssel félig-meddig ugyan felhagyott Sebastien Loeb, de a gyorsasági szakágban egyre aktívabb.

WRC - WRC: Volkswagen Polo

WRC: Volkswagen Polo

Sebastien Loeb - WRC

WRC - Október hónap külföldi sportolója: Sebastien Loeb

Október hónap külföldi sportolója: Sebastien Loeb

Most minden eldől  - WRC

WRC - Most minden eldől

Eszembe jut 1998, egy repülő sisak, egy betört hátsó szélvédő, Carlos Sainz, Tommi Makinen és még egy csomó minden.

Adminisztratív hiba - WRC

WRC - Adminisztratív hiba

Legalábbis így nevezte Olivier Quesnel Citroën főnök az Ausztrál-rali után történteket.

Botrány Ausztráliában - WRC

WRC - Botrány az Ausztrál-rali körül

Lehet, hogy mégsem kellett volna a megszokott, kényelmes Perth környéki pályákról elvinni a vb-futamot?

Megszakadt a sorozat - WRC

WRC - Megszakadt a sorozat

Jari-Matti Laztalának jutott az a megtiszteltetés, hogy megállítsa Sebastien Loeb-öt a veretlenségi sorozatában.