•  
  • Belépés | Regisztráció
VASÁRNAP 26/04/2015
 

Home

 

WRC

17/12/2008 - 13:56

Válságban a rali


Válságban a rali - WRC
Reuters

Most már egyértelmű, hogy a WRC korszak hattyúdalát látjuk majd 2009-ben.

Eurosport 2008-12-17

 

Válságban a rali - WRC

A néhány évvel ezelőtt bevezetett World Rally Car koncepció - amely a szurkolók körében nagyon népszerű lett, de a magas költségek miatt már az elején sokan támadták- korszaka lejár. Korábban már bejelentették, hogy az idén először teljes évadot teljesítő Suzuki csapat a gazdasági helyzet miatt nem indul a következő világbajnokságon.

Most pedig robbant az újabb bomba: hasonló okokra való hivatkozással a Subaru is bejelentette, hogy nem vesz részt a vb-n. A Suzuki 2002-ben kapcsolódott be a Junior vb küzdelmeibe, és a svéd Per Gunnar Andersson révén 2004-ben és 2007-ben egyéni vb aranyat nyertek. 2008-ban már a WRC mezőnyben két ötödik helyezés volt a legjobbjuk.

Válságban a rali - WRC

A Subaru 1989 óta vesz rész a világbajnokságon, ez idő alatt 6 világbajnoki aranyérmet szereztek, és a ralisport legendás márkájává váltak. Olyan klasszisok nyertek vb-t Subaruval, mint ColinMcRae, Richard Burns, Petter Solberg és még sorolhatnánk a kitűnő versenyzőiket. A Subaru távozása mindenképpen lesújtó hír, tán még nagyobb veszteség, mint néhány éve a Mitsubishi kivonulása.

Akkor mi marad hát?

A gyári csapatok közül a Citroën és a Ford, illetve néhány tehetős privát alakulat. Hol van ez attól, amikor még a Mitsubishi, a Peugeot, a Skoda, a Hyundai, a Seat, a Ford, a Subaru, a Toyota küzdött meg egymással?

Hol van ez attól, amikor McRae, Sainz, Auriol, Liatti, Kankkunen, Burns, Mäkinen, Solberg, Grönholm, Rovanpera, Eriksson, Schwarz, Panizzi nyomták a gázt a vb futamokon?

Ez a rali már nem az a rali.

Más területen is zajlik a visszarendeződés. Jövőre a mostanában megszokott 15 helyett már csak 12 vb futam lesz (azért még ez sem kevés), és olyan tradicionális versenyek is hiányoznak a naptárból, mint a Monte Carlo Rali, a Svéd Rali. Nem lesz verseny Németországban sem, igaz, lesznek újak is, mint például a lengyel viadal.

Válságban a rali - WRC

Azt eddig is tudtuk, hogy a WRC korszaknak 2010-ben egyébként is véget ér, a rali vb-n olcsóbb, egyszerűbb autók indulnak majd. Ez az önmagában helyes törekvés azonban valószínűleg olyan egyéniségek búcsúját is jelentik majd, mint Sebastien Loeb, vagy talán még Mikko Hirvonen is. A Suzuki és a Subaru mostani bejelentésével ez a búcsúfolyamat felgyorsul.

Csak reménykedni tudunk, hogy az átmeneti, 2009-es esztendő után korszakban meg tud újulni a sportág. Semmi baj, ha a privát versenyzők is eséllyel indulhatnak a versenyeken, de egy-két jó gyár, azért mindig kell ide.

Kíváncsian várom, mit hoz a jövő. Az Eurosport mindenesetre kitart a rali vb mellett, a versenyekről készített összefoglalókat 2009-ben is láthatják majd.

Bízom benne, hogy 2010-től is lesz értelme megmutatni ezeket.

 

 

További cikkek:

Senki többet harmadszor

Eurosport - Várhegyi Ferenc

TV műsor keresés : Labdarúgás, Bajnokok Ligája, Eurogólok…

 

Korábbi cikkek - WRC

Jacques Villeneuve a Rallycross VB-n - WRC

WRC - Jacques Villeneuve a Rallycross VB-n

Jacques Villeneuve a Rallycross VB-n

Loeb már a Porsche Szuperkupában is - WRC

WRC - Loeb már a Porsche Szuperkupában is

A rali világbajnokságon való versenyzéssel félig-meddig ugyan felhagyott Sebastien Loeb, de a gyorsasági szakágban egyre aktívabb.

WRC - WRC: Volkswagen Polo

WRC: Volkswagen Polo

Sebastien Loeb - WRC

WRC - Október hónap külföldi sportolója: Sebastien Loeb

Október hónap külföldi sportolója: Sebastien Loeb

Most minden eldől  - WRC

WRC - Most minden eldől

Eszembe jut 1998, egy repülő sisak, egy betört hátsó szélvédő, Carlos Sainz, Tommi Makinen és még egy csomó minden.

Adminisztratív hiba - WRC

WRC - Adminisztratív hiba

Legalábbis így nevezte Olivier Quesnel Citroën főnök az Ausztrál-rali után történteket.

Botrány Ausztráliában - WRC

WRC - Botrány az Ausztrál-rali körül

Lehet, hogy mégsem kellett volna a megszokott, kényelmes Perth környéki pályákról elvinni a vb-futamot?

Megszakadt a sorozat - WRC

WRC - Megszakadt a sorozat

Jari-Matti Laztalának jutott az a megtiszteltetés, hogy megállítsa Sebastien Loeb-öt a veretlenségi sorozatában.